Logan napisał: pioste1881 napisał: Moja wieża również ma spalony transformator (uzwojenie pierwotne)
Teraz poszukuję trafo T05722A - nie znam jego parametrów
Schemat z miniwieży wrzuciłem do działu schematy.
Udało Ci się dobrać trafo?
Masz zwarcie, czy przerwę miedzy punktami AC603 i AC604? Jeśli przerwę, to czy sprawdzałeś transformator pod katem obecności bezpiecznika termicznego?
1. Jest przerwa na zaciskach AC603 - AC604
2. Po rozcięciu izolacji nie znalazłem bezpiecznika termicznego.
Dodano po 5 [minuty]: 398216 Usunięty napisał: Pamiętając o tym,że o wyprostowaniu wartość napięcia powiększa się 1,41 razy i mając schemat - na którym zaznaczone są wszystkie potrzebne napięcia - to nie jest problem, żeby dobrać ewentualny zamiennik. Chociaż przyznaję, ze nie będzie to łatwe - jeśli już to albo zamówić podając moc i potrzebne napięcia i prądy w uzwojeniach (koszt porównywalny z nową wieżą...), albo szukać uszkodzonej wieży, ale ze sprawnym transformatorem.
Ja próbowałbym jednak sprawdzić co się stało dokładnie z oryginalnym transformatorem...
Uszkodzenie "spalił się" nie określa dokładnie co z nim się stało konkretnie.
Czy na uzwojeniu pierwotnym nie ma przejścia (omomierz)?
Spalił się fizycznie - osmolony karkas?
Nie daje żadnych napięć wtórnych?
Przejrzałem aukcje i na chwilę obecną nie znalazłem takiej wieży - szukam
Transformator nie śmierdzi i nie jest osmolony.
Na uzwojeniu pierwotnym nie ma przejścia (Od omomierza i woltomierza zaczęła się diagnostyka)
Nie ma napięć na uzwojeniach wtórnych.
Dodano po 4 [godziny] 11 [minuty]: Logan napisał: pioste1881 napisał: Moja wieża również ma spalony transformator (uzwojenie pierwotne)
Teraz poszukuję trafo T05722A - nie znam jego parametrów
Schemat z miniwieży wrzuciłem do działu schematy.
Udało Ci się dobrać trafo?
Masz zwarcie, czy przerwę miedzy punktami AC603 i AC604? Jeśli przerwę, to czy sprawdzałeś transformator pod katem obecności bezpiecznika termicznego?
Przepraszam.
Kompletnie odizolowałem uzwojenie i znalazłem bezpiecznik termiczny. Był uszkodzony. Zwarłem go i wieża oświeciła się. Po naciśnięciu przycisku Power widać na wyświetlaczu hasło TUNER, ale nic nie słychać ...