logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

THOMSON AM 1480 - jakie napięcia transformatora po przepięciu?

rafal1804 30 Kwi 2006 13:02 1479 8
REKLAMA
  • #1 2576507
    rafal1804
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    W wyniku przepięcia sieciowego spalił mi sie transformator sieciowy.
    Chce go zastapić jakimś innym ale niestety nie wiem jakie napięcia na nim były.
    BARDZO PROSZE O POMOC !!!:cry::cry::cry:
  • REKLAMA
  • #2 15232240
    pioste1881
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Moja wieża również ma spalony transformator (uzwojenie pierwotne)
    Teraz poszukuję trafo T05722A - nie znam jego parametrów :-(
    Schemat z miniwieży wrzuciłem do działu schematy.

Udało Ci się dobrać trafo?
  • REKLAMA
  • #3 15232409
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9337
    pioste1881 napisał:
    Podaj link chociaż...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 15236868
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    pioste1881 napisał:

Masz zwarcie, czy przerwę miedzy punktami AC603 i AC604? Jeśli przerwę, to czy sprawdzałeś transformator pod katem obecności bezpiecznika termicznego?
  • #6 15237091
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9337
    Pamiętając o tym,że o wyprostowaniu wartość napięcia powiększa się 1,41 razy i mając schemat - na którym zaznaczone są wszystkie potrzebne napięcia - to nie jest problem, żeby dobrać ewentualny zamiennik. Chociaż przyznaję, ze nie będzie to łatwe - jeśli już to albo zamówić podając moc i potrzebne napięcia i prądy w uzwojeniach (koszt porównywalny z nową wieżą...), albo szukać uszkodzonej wieży, ale ze sprawnym transformatorem.
    Ja próbowałbym jednak sprawdzić co się stało dokładnie z oryginalnym transformatorem...
    Uszkodzenie "spalił się" nie określa dokładnie co z nim się stało konkretnie.
    Czy na uzwojeniu pierwotnym nie ma przejścia (omomierz)?
    Spalił się fizycznie - osmolony karkas?
    Nie daje żadnych napięć wtórnych?
  • #7 15237232
    pioste1881
    Poziom 11  
    Logan napisał:
    pioste1881 napisał:

Masz zwarcie, czy przerwę miedzy punktami AC603 i AC604? Jeśli przerwę, to czy sprawdzałeś transformator pod katem obecności bezpiecznika termicznego?

1. Jest przerwa na zaciskach AC603 - AC604
    2. Po rozcięciu izolacji nie znalazłem bezpiecznika termicznego.

Dodano po 5 [minuty]:

398216 Usunięty napisał:
    Pamiętając o tym,że o wyprostowaniu wartość napięcia powiększa się 1,41 razy i mając schemat - na którym zaznaczone są wszystkie potrzebne napięcia - to nie jest problem, żeby dobrać ewentualny zamiennik. Chociaż przyznaję, ze nie będzie to łatwe - jeśli już to albo zamówić podając moc i potrzebne napięcia i prądy w uzwojeniach (koszt porównywalny z nową wieżą...), albo szukać uszkodzonej wieży, ale ze sprawnym transformatorem.
    Ja próbowałbym jednak sprawdzić co się stało dokładnie z oryginalnym transformatorem...
    Uszkodzenie "spalił się" nie określa dokładnie co z nim się stało konkretnie.
    Czy na uzwojeniu pierwotnym nie ma przejścia (omomierz)?
    Spalił się fizycznie - osmolony karkas?
    Nie daje żadnych napięć wtórnych?

Przejrzałem aukcje i na chwilę obecną nie znalazłem takiej wieży - szukam :-)
    Transformator nie śmierdzi i nie jest osmolony.
    Na uzwojeniu pierwotnym nie ma przejścia (Od omomierza i woltomierza zaczęła się diagnostyka)
    Nie ma napięć na uzwojeniach wtórnych.

Dodano po 4 [godziny] 11 [minuty]:

Logan napisał:
    pioste1881 napisał:

Przepraszam.
    Kompletnie odizolowałem uzwojenie i znalazłem bezpiecznik termiczny. Był uszkodzony. Zwarłem go i wieża oświeciła się. Po naciśnięciu przycisku Power widać na wyświetlaczu hasło TUNER, ale nic nie słychać ...
  • #8 15238452
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    pioste1881 napisał:

Przepraszam.
    Kompletnie odizolowałem uzwojenie i znalazłem bezpiecznik termiczny. Był uszkodzony. Zwarłem go i wieża oświeciła się. Po naciśnięciu przycisku Power widać na wyświetlaczu hasło TUNER, ale nic nie słychać ...

F601 i F602 sprawdzone? RL601 załącza normalnie, czy X602 podłączyłeś "na krótko"?
  • #9 15238524
    pioste1881
    Poziom 11  
    Logan napisał:
    pioste1881 napisał:

Przepraszam.

F601 i F602 sprawdzone? RL601 załącza normalnie, czy X602 podłączyłeś "na krótko"?

1. F601 i F602 - OK
    2. RL601 załącza normalnie.
    3. Na uzwojeniu wtórnym jest:
    3.1 AC605-AC606 - 29,4V - przewody czerwone
    3.2 AC607-AC608 - 13,4V - przewody żółte
    3.3 AC609-AC610 - 3,44V - przewody białe

Dodano po 36 [minuty]:

Serdecznie dziękuję za pomoc. A szczególnie koledze Logan.
    Cisza wynikała z braku podłączenia złącza CN2 - HEADPHONE
    Kabelek z tego złącza jest krótki i przy rozebranej wieży ciężko podłączyć :-)

Temat zamknięty - wieża działa.

Podsumowanie tematu

✨ W wyniku przepięcia sieciowego uszkodzony został transformator sieciowy w wieży Thomson AM 1480. Po diagnostyce stwierdzono przerwę na zaciskach AC603-AC604 oraz uszkodzony bezpiecznik termiczny w uzwojeniu pierwotnym transformatora. Po zwarciu bezpiecznika wieża zaskoczyła, wyświetlając napis TUNER, jednak początkowo nie było dźwięku z powodu niepodłączonego złącza CN2 (HEADPHONE). Pomiar napięć na uzwojeniach wtórnych wykazał: 29,4 V na AC605-AC606 (czerwone przewody), 13,4 V na AC607-AC608 (żółte przewody) oraz 3,44 V na AC609-AC610 (białe przewody). Sprawdzone zostały również bezpieczniki F601 i F602 oraz przekaźnik RL601, które działały prawidłowo. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez naprawę bezpiecznika termicznego i poprawne podłączenie złącza, co przywróciło pełną funkcjonalność wieży.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA