logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

chciałbym dowiedziec sie czegos o mikrokontrolerze Atmega8

pawlis 28 Gru 2005 13:46 1598 8
REKLAMA
  • #1 2122619
    pawlis
    Poziom 11  
    chcialbym zrobic urządzenie ktore mogloby byc sterowane innym. to pewnie duzo wam nie mowi, ale chodzi mi o to zeby mikrokontroler ATmega8 otrzymywał polecenie od np. kompaalbo innej atmegi i wykonywał pewne instrukcje. myslalem zeby zrobic to tak, ze atmega nie robiłaby nic (bo nie ma takiej potrzeby) az do momentu otrzymania przerwania. kolejnym krokiem byłoby zliczanie impulsów otrzymywanych na tą samą nóżke co przerwanie. potem w zaleznosci od ich ilosci wykonywałaby okreslone instrukcje.
    zrobilem juz mały moduł ale nie działał... czy mozna to zrobic prościej ? a jesli nie to czemu ten moj moduł nie działał?
    nie mam zbytniej wiedzy dlatego program był dość prymitywny. montaż był w 98% dobry...
    pomożcie
  • REKLAMA
  • #2 2122634
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    A nie łatwiej wysłać mu polecenie RS'em 232.
    Wysyłasz mu odpowiedni znak a mikrokontroler reaguje na dane polecenie w odpowiedni sposób.
    Trzeba by zrobic tablice rozkazów, jak ma zareagowac na odpowiedni rozkaz ale to nie powinno być dla Ciebie problemem.
    Proopnował bym na początek zrobic tak aby podpiąc wyświetlacz LCD a z drugiej strony poprzez atmega spąc go z komputerem.
    Wysyłane komendy wsyświetlać na LCD
    Potem to rozbudować np. o przekażnik lub LED'a.
    Wysyłasz komende np LED1 i świeci wysylasz LED0 i gaśnie.
  • #3 2122656
    maxiu25
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    wedlug mnie prosto mozna komunikowac sie miedzy procesorami za pomoca UARTa na temat transmisji poczytaj w pdfie danego procesora lub na forum bylo dosc durzo na ten temat
    jezeli ma byc to na wieksza odleglosc to do procesora polecam max 485
  • REKLAMA
  • #4 2122722
    kaczepa
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Do komunikacji między dwoma (do 128) procesorami (jezeli nie sa zbyt oddalone od siebie) ATmega posiadają
    Two-wire Serial Interface (TWI) procesory te mają wbudowane hardware
    trzeba tylko napisac program obsługi.Wykorzystuja do tego 2 piny.W pdf jest to dokladnie opisane.
  • REKLAMA
  • #5 2125396
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 2125858
    pawlis
    Poziom 11  
    to wszystko jest napewno przydatne ale ja atmege poznalem zaledwie tydzien temu. prosiłbym bardziej o rozwiązania praktyczne. ja jestem kompletnie zielony jesli chodzi o mikrokontrolery. nawet ten pomysl z LCD jest pewnie dla mnie za trudny... tak szczerze to nawet elektroniką zaczęłem sie interesowac od niedawna, wiec jesli byscie mogli mi pomoc to moze troche praktyki. mile widziane byłyby moze jakies schematy czy wycinki kodu w C++ (siedze w srodowisku WinAvr). wlasnie ... sorki ze nie wspomnialem ale zalezaloby mi zeby to było w C++. (ewentualnie w C)
  • #7 2126563
    genetix
    Poziom 24  
    :arrow: pawlis

To się tak nie da raz-dwa i wszystko wiedzieć. To wymaga czasu i pracy. Obecnie mam wrażenie, że nie wiesz o co zapytać. Powinieneś zacząć od poznania architektury mikrokontrolera.

Cytat:
    atmega nie robiłaby nic (bo nie ma takiej potrzeby) az do momentu otrzymania przerwania. kolejnym krokiem byłoby zliczanie impulsów otrzymywanych na tą samą nóżke co przerwanie.
    No i pierwszy problem - skąd mikrokontroler ma wiedzieć, że ma dany impuls ma zliczyć, czy nie jest to kolejne przerwanie?

Dodano po 2 [minuty]:

PS. Myślę, że pomysł z zastosowaniem transmisji RS232 jest jak najbardziej trafiony - zresztą jest to jeden z najczęściej stosowanych "patentów".
  • #9 2128623
    efin
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    być może ten link przyda się początkującym do zrozumienia co i jak w avr-kach:

www.microschematic.com

:D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy realizacji komunikacji i sterowania mikrokontrolerem Atmega8 przez inne urządzenie, np. komputer lub inny mikrokontroler. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie interfejsu szeregowego UART (RS232) do przesyłania poleceń, co jest powszechną i prostą metodą komunikacji między procesorami. Alternatywnie sugerowano użycie magistrali Two-wire Serial Interface (TWI) dostępnej w Atmedze8, umożliwiającej komunikację między wieloma mikrokontrolerami na dwóch liniach. Wskazano również na możliwość wykorzystania przerwań zewnętrznych do wybudzania mikrokontrolera ze stanu niskiego poboru mocy (tryb IDLE) oraz zliczania impulsów na pinie przerwania, jednak wymaga to dokładnego zaprogramowania i zrozumienia architektury mikrokontrolera. Dla początkujących zalecane jest zapoznanie się z dokumentacją producenta Atmegi8, w szczególności z opisem protokołów komunikacyjnych i przykładami implementacji w C lub C++ (np. w środowisku WinAVR). Podano link do oficjalnej dokumentacji Atmel oraz do strony z materiałami edukacyjnymi dotyczącymi AVR.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA