logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer sam się wyłącza po starcie i zawiesza przy zamykaniu - co robić?

Malek 28 Gru 2005 19:04 1715 11
REKLAMA
  • #1 2123712
    Malek
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Witajcie!
    Czy ktoś z Was spotkał sie z takim problemem?
    Otóż kiedy włanczam komputer przyciskiem ten startuje i po jakiś 10- 15 sekundach sam sie wyłancza.....
    Zeby go znowu załaczyć trzeba wyłacxzyć listwę zasilającą albo wyjąć wtyczke, odczekać chwilę i ponowić próbę. Czasem aż 4 razy pod rząd, a czasem startuje normalnie.
    Kolejna sprawa po zamknięciu komputera , zreguły sie zawiesza i trzeba mu wcisnąć spację lub enter zeby sie zamknął..
    Pozdrawiam.

Moderowany przez jankolo:

temat przeniosłem z działu Software

• REKLAMA
  • #2 2123753
    woto0
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Spróbuj podmienić zasilacz z innego komputera i sprawdź od razu kondensatory na płycie głównej czy nie są spuchnięte. Jeżeli tak to wymień je i zasilacz też.
  • REKLAMA
  • #3 2123768
    fido
    Poziom 26  
    Ocena: 132
    mialem podobny problem jak mialem plyte abita be6 II i wadliwe okazaly sie kondensatory przy procesorze po wymianie wszystko bylo ok
  • REKLAMA
  • #4 2134575
    Malek
    Poziom 21  
    Witam!

Wczoraj nastąpiła całkowiita klapa. Komputer po załączeniu startuje(kręci się dysk, miga kontrolka od cd) ale przestał załanczać monitor.
    Po jego rozebramiu okazało się że 4 kondensatory 2200mikro są spuchnięte(płyta K7S5A). Jaka może być przybliżona cena naprawy ,czy
    ona się wogóle opłaca?
    Taka płyta na allegro kosztuje około 60-70zł.
    Waszym zdaniem czy padł również zasilacz?, a może wystarczy sama wymiana kondensatorów.

Pozdrawiam
  • #5 2134592
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Kondensatory nie puchną "same z siebie" tylko musi im coś pomóc. Tym czymś są oscylacje napięć. Tak więc najprawdopodobniej pierwotnym winowajcą jest zasilacz. Podaj jego typ i model - nie jest to czasami Codegen?
    Wg mnie warto spróbować naprawy. pamiętaj tylko, że kondensatory muszą być oznaczone LowESR i 105o. Napięcia i pojemności takie, jak oryginalne. Wymienia się nie tylko te, które spuchły, ale wszystkie w danej gałęzi, tzn wszystkie, które są połączone z tymi, które wymieniasz.
  • REKLAMA
  • #6 2135198
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    jesli zrobisz sam oplaci ci sie wymienic te kondziolki nie sa drogie ( pamietaj o polaryzacji zebys nie pomylil + i - )
    i sprawdz zasilacz a jelsi to Codegen jak usgeruje wyzej kolega jankolo to od razu wymien go na nowy zaoszczedzi ci to klopotow w przyszlosci
  • #7 2135286
    Malek
    Poziom 21  
    Witajcie!
    Zasilacz to - Megabait, Model MGB-300ATX. Musze podmienić zasilacz i zobaczyć co sie bedzie działo - zanim wymienie kondenstatory.
    Czy jest jakaś specjalna metoda ażeby we właściwy sposób wymienić kondensatory na płycie? Chodzi mi tutaj dwustronny druk- jak je wylutowywać... aby nie uszkodzić druku.
    Pozdrawiam
  • #8 2135288
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    Już przed wymianą elektrolitów nic nie kombinuj ( jak wymieniać było już tyle razy... ) , a warstw jest więcej niż dwie jak napisałeś i jeśli nie czujesz „blusa w lutowaniu „ to tego sam nie rób ! Zasilacz u Ciebie do rewelacji nie należy i należałoby go również po testować , a pomiary zrobić miernikiem!
  • #10 2135665
    maras77
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    Miałem podobnie - po kilku naprawach (wymiana płyty głownej, zasilacza)problem na stałe rozwiązał UPS - ale ja mam tragiczne napięcie w sieci - czasami spada do 150 V albo wzrasta do 280 - logi z upsa.
  • #11 2135944
    mariomarlon
    Poziom 11  
    witam moim zdaniem oprócz zasilacza warto również sprawdzić pamięci oraz procka,czy ma dobre chlodzenie dobrze zalożony

mialem ptoblemy podobne ale okazalo się że braciszek podłączył oba końce wtyczkji od skanera z tyłu obudowy i ..działy się różne rzeczy..pozdrawiam
    :D
    Kolego mariomarlon jeszcze jeden taki rewelacyjny post i będziesz miał podarek na :arrow: Nowy Rok 2006 :D (TJT)
  • #12 2135999
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    mariomarlon napisał:
    braciszek podłączył oba końce wtyczkji od skanera z tyłu obudowy i ..działy się różne rzeczy..

bardzo mnie ciekawi, jaka to jest wtyczka z dwoma końcami, do czego z tyłu obudowy ją braciszek podłączył i jakie to różne rzeczy się działy?

Podsumowanie tematu

✨ Problem samoczynnego wyłączania się komputera po starcie oraz zawieszania się przy zamykaniu może być spowodowany uszkodzonym zasilaczem lub spuchniętymi kondensatorami na płycie głównej. Zaleca się wymianę zasilacza na inny, a także sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych, szczególnie tych przy procesorze. Kondensatory spuchnięte wskazują na problemy z oscylacjami napięć, co często jest efektem wadliwego zasilacza. Wymiana kondensatorów powinna obejmować wszystkie elementy w danej gałęzi, używając kondensatorów typu LowESR o odpowiednich parametrach (105°C, właściwe napięcie i pojemność). W przypadku zasilacza Megabait MGB-300ATX sugeruje się jego wymianę na nowy, gdyż jest potencjalnym źródłem problemów. Wymiana kondensatorów na płycie dwustronnej wymaga ostrożności, najlepiej wykonać ją z doświadczeniem w lutowaniu, aby nie uszkodzić ścieżek. Dodatkowo warto sprawdzić pamięć RAM, procesor oraz jego chłodzenie. W niektórych przypadkach stabilizację pracy zapewnia zastosowanie UPS, zwłaszcza przy niestabilnym napięciu sieciowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA