logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obniżyć napięcie z 41V do 18V przy użyciu stabilizatora?

Yoshi_80 19 Kwi 2003 23:52 1813 8
REKLAMA
  • #1 192587
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Mam zasilanie ok 41V i potrzebuje je ustabilizować na 18V. W specyfikacji stabilizatorów napisane jest ,że max napięcie wejściowe to 35V i tak się zastanawiam czy mogę podłączyć ten stabilizator. Prąd pobierany z niego będzie góra 0.3A ,chłodzony będzie dobrze.
    Podłaczać czy nie ?? Może macie jakieś inne propozycje ustabilizowania napięcia...
  • REKLAMA
  • #2 192592
    Radek
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Możesz spróbować, jakby się spalił to trudno, drogi nie jest taki stabilizatorek
  • REKLAMA
  • #3 192596
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Stabilizatorek może niedrogi, ale jak ci zdechnie to może dostać zwarcia i będziesz miał 40 V na wyjściu. Miałem kiedyś 7805 zasilany z 40V i jak po miesiącu padł to "pojechał" wyświetlacz LCD 2x16, AVR 90S8535 i jeszcze parę drobiazgów. Osobiście odradzam. Chyba że w szereg z zasilaniem stabilizatora wstawisz zenerkę o odpowiedniej mocy żeby zmniejszyć mu napięcie zasilania.
  • #4 192601
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 192634
    roy_
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Może odwinąć kilka zwoi lub zrbić odczep ??? Rezystor chyba by sie troche grzał nawet przy tak małym poborze pradu .Ja bym propnował jednak zrobić odczep - to uchroni stabilizator od spalenia i nadmiernego grzania.
  • #7 192757
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    Przy niewielkim poborze prądu może lepiej byłoby zastosować diodę zenera na 18V? Trochę bezpieczniej...
  • REKLAMA
  • #8 192769
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Osobiście proponowałbym jak Owsik LM317HV. Ale jak chcesz pokombinować to wstaw jakiegoś tranzystorka. Dla większości 40V to piardzik więc nie będzie problemu.

Smacznego jaja i mokrego!!
  • #9 192947
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Owsik napisał:
    Zastosuj stabilizator LM317HV z odpowiednio dobranym rezystorem :) W wersji HV na wejscie mozesz podac nawet 50V :D

To rozwiązanie najbardziej przypadło mi do gustu ;) ,choć rozwiązanie z diodą też jest niezłe.

Dzięki wszystkim za pomoc :D
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem stabilizacji napięcia zasilania z około 41V do 18V przy użyciu stabilizatora, którego maksymalne napięcie wejściowe wynosi 35V. Użytkownicy odradzają stosowanie standardowych stabilizatorów liniowych (np. 7805) bezpośrednio przy takim napięciu ze względu na ryzyko uszkodzenia i przepuszczenia wysokiego napięcia na wyjście. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie stabilizatora LM317HV, który jest przystosowany do napięć wejściowych do 50V, co zapewnia bezpieczną pracę przy 41V. Alternatywnie sugerowano użycie diody Zenera 18V jako prostego i bezpiecznego elementu stabilizującego napięcie przy niskim poborze prądu. Inne pomysły to wprowadzenie odczepu na transformatorze lub zastosowanie rezystora w celu obniżenia napięcia przed stabilizatorem, choć rezystor może się grzać nawet przy niewielkim prądzie. Wskazano również możliwość użycia tranzystora w układzie stabilizacji. Ostatecznie autor potwierdził wybór LM317HV jako najbardziej odpowiedniego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA