logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuje prostych i sprawdzonych schematów koderów stereo!

edimax2 28 Gru 2005 19:55 2294 18
REKLAMA
  • #1 2123902
    edimax2
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!Poszukuje prostych i sprawdzonych schematów koderów stereo.Złożyłem sobie nadajnik i chciałbym sprawdzić jak sobie poradzi takowy koder stereo.Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2125230
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 480
    tu masz schemat.
    Załączniki:
    • stereo1.rar (5.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2125232
    kriss51
    a tu programowy coder na pc.
    Załączniki:
    • StereoCoder_v1.30.zip (175.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2125249
    kriss51
    jeszcze jeden schemat
    Załączniki:
    • koder.rar (29.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2126019
    edimax2
    Poziom 10  
    Wszystko OK! Tylko mam do Ciebie jedno pytanie czy do tego pierwszego schematu ideowego masz może schemat z rozmieszczeniem części na płytce.Prosił bym o uproszczony schemat.Z góry dzięki!
  • #6 2126539
    kriss51
    niestety nie mam,ale to prosty schemat wiec plytke na kolanie zaprojektujesz.kiedys go robilem i dziala na 100%.udanej konstrukcji.nara.
  • REKLAMA
  • #7 2126812
    edimax2
    Poziom 10  
    Dzięki za schemacik.Złoże tą konstrukcje Kodera i pochwale sie jego działaniem.Nara.
  • #8 2130308
    edimax2
    Poziom 10  
    kriss51 mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie-szukałem wszędzie ale nic nie znalazłem na temat syntezera częstotliwości z wyświetlaczem na pasmo 88-108 Mhz.Jest możliwe znalezienie czegoś takiego? Pozdrawiam!
  • #11 2147860
    beezer92
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    kriss51 napisał:
    tu masz schemat.
    nie obraz sie ale ten schemat co wrzuciles (jest do BANI) uklad zapewne dziala z tym ze nie wzioles chyba pod uwae stabilnosci pilota i przesłuchów pomiędzy kanalami! to ze podkówka jest podpisana rezystancją 0% to nie znaczy ze uklad ma byc stabilny. co z teo ze ma 0%(chodz jeszcze nie spodkalem sie z rezystorem o tolerancji 0%) jezeli to jest podkówka!! i i tak trzeba reulkowac sygnal pilota,więc tolerancja odpada! a jesli chodzi o zwieranie kanalów przezutnika do masy to tranzystory raczej odpadają bo przeciez wiadomo ze tranzystory mają jakąś rezystancje.jako generator polecalbym uklad ze stabilizacją na rezonatorze kwarcowym a jesli chodzi o klucze to naprzyklad 4066 albo 4016 z grupy CMOS lub podobne. nie wspomnę juz o ukladzie sumującym sygnaly audio i pilota...

Dodano po 8 [minuty]:

juz niedłuo zapodam na forum swój zaprojektowany układ (schemat) kodera stereo w którym jest wbudowany układ (poszerzenia bazy stereo) który znacznie wplywa na jakosc emitowanych audycji. uklad zostal zamontowany juz w kilkunastu nadajnikach UKF wiec dziala bez zarzutów. ale to niebawem bo jeszcze nie przerysowałem schematu ale obiecuje ze na dniach zapodam mój wypasiony koderek stereo..... poizdrawiam wtajemniczonych :)
  • #12 2148183
    szerloc1
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    wiem ze koledze chodzi o prosty koder ale niestety te proste kodery sa syfiaste podstawowa wadom to jest brak sinusa brak filtraci podnosnych no i szumy jak i szpile jusz byla dyskusjia na temat koderow nozna poszukac ale tu daje link do naprawde dobrego kodera ale niestety koledze sie cos pomieszlo i zrobil tu male pomylki ale jak by ktos chcial to albo sie kapieni co jest nie tak albo poprostu moze zapytac o to link http://img1.yoxio.com/img/172583.jpg dodam jeszcze zeby wszysko poprawnie dzialo w ukladze musi byc prenfaza i filtry ograniczajace pasmo do 15khz a tak na marginesie poszezenie stereo rozwala nosna wiec nie jest one wskazane
  • #13 2148960
    beezer92
    Poziom 16  
    szerloc1 napisał:
    wiem ze koledze chodzi o prosty koder ale niestety te proste kodery sa syfiaste podstawowa wadom to jest brak sinusa brak filtraci podnosnych no i szumy jak i szpile (w tym miejscu powinno być słowo "już") byla dyskusjia na temat koderow nozna poszukac ale tu daje link do naprawde dobrego kodera ale niestety koledze sie cos pomieszlo i zrobil tu male pomylki ale jak by ktos chcial to albo sie kapieni co jest nie tak albo po prostu moze zapytac o to link http://img1.yoxio.com/img/172583.jpg dodam jeszcze zeby wszysko poprawnie dzialo w ukladze musi byc prenfaza i filtry ograniczajace pasmo do 15khz a tak na marginesie poszezenie stereo rozwala nosna wiec nie jest one wskazane
    kolea ma racje... zapomnialem dodac takze o wmontowaniu układu preemfazy i co niezbędne w układzie kodera (FILTRÓW MPX) A jesli chodzi o poszezenie bazy stereo to raczej nie przeszkadza w poszezeniu nosnej dyz cale pasmo UKF-u obejmuje kilkanascie MHz. ale widze ze kolega jest wtajemniczony w temat i napewno cos wie na ten temat, więc popieram (POMOC) na forum a nie cwaniakowanie tak jak to robią inni uzytkownicy forum. Filtry MPX montujemy przed wejsciem sygnału do kodera (L) (P). tak naprawde to tylko sprawdzone schematy które projektóją Piraci są naprawde sprawdzone! teoria jest tez niezbędna ale mniej wazna jesli chodzi o projektowanie nadajników.(Tak naprawdę to trzeba samemu zgryżć troszke zębów żeby zbudować nadajnik ) mówię tu o układach WCZ. ktos kto nigdy tego nie robil niech sie nawet za to nie zabiera!!! nie magia w tym zeby złozyc uklad ze schematu,ale w tym (Magia) zeby zestroic obwody WCZ! a jesli ktos to robi po raz pierwszy to gwarantuję niepowodzenie! albo frustracje sąsiadów. pozdrawiam... :)
  • #14 2152561
    kriss51
    kolega chcial prosty koder wiec mu dalem.profesjonalne kodery tez mam.sprawdzone dzialaja ok tylko jesli kolega jest poczatkujacy to nie da rady go zrobic.tylko ze to cacko ma wsio lacznie z filtrami cyfrowymi itp.ciekawe czy wszyscy zaczynali od skaplikowanych maszyn,bo ja 10 lat temu tez robilem proste maszyny.w koncu na czyms musialem sie nauczyc.pozdro.
  • #15 2152773
    beezer92
    Poziom 16  
    z całym szacunkiem ale ja tez mam zamiar wysłac prosty schemat koderka i wiem że kolega jest początkujący dlatego kieruje się tym. a wiem z własnego doświadczenia że jak początkujący elektronik widzi cewkę w układzie to odrazu na myśl mu przychodzi (skąd ja mam wziąść taką cewkę albo gdzie ją kupię lub jak ją mam wykonać) - dokładnie chodzi mi o ten dławik na schemacie. tez wyślę prosty schemat z tym że rużnić się będzie parametrami i niewielką ilością połączeń pomiędzy układami. poizdrawiam
  • REKLAMA
  • #16 2154968
    szerloc1
    Poziom 19  
    ten koder co za zamiescilem jest naprawde prosty w nim sie nic nie stroi ani nie ustawia cewke 10nh mozna kupic i kosztuje 0.70gr rezonator tez mozna kupic ktos kiedys oferowal tu na elektrodze po 10zl jesli zrobi sie go ze schematu odpala od kopa wszysko jest w sinusie i naprawde badzo dobze chodzi jest jeszcze wersjia tego kodera na 6 kluczach ale niestety ja osobiscie nie mam wsadu do procesora zgadzam sie ze ja tez zaczynalem od bardzo prostych zeczy ale obecnie uwazam ze za cos prostego nie ma sie co zabierac bo moga jakies problemy wysjc ze cos nie dziala albo cos tzeba stroic a tu sklada i odrazu dziala na upartego nie musi skladac filtrow i prenfazy bo sa dostepne w sieci programy emisyjne ktore sa wyposazone w te niezbendne elemety
  • Pomocny post
    #17 2160261
    beezer92
    Poziom 16  
    zamieszczam tutaj schemat mojego kodera stereo gdyż we wcześniejszych postach obiecywałem :) układ jest sprawdzony i działa odrazu po wmontowaniu pozdrawiam... :D
    Załączniki:
    • Koder Stereo Beezer92.rar (87.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 2160723
    szerloc1
    Poziom 19  
    wiesz kolego beezer92 wszysko ok ale po co jest ta podkowka pr ? no i wedugl mnie to z teo wychodzi prostokont na wysjci a nie sinus bo filtraci nie widze nie obraz sie na mnie no i klucze powiny byc polaryzowane jakims napiecem bo wten sposub zwiekszaja sie szumy i znieksztalcenia a poza tym ta konstrukcjia jest prosta sam swego czau takie kodery skladalem przyczym pilot byl obrabiany cewkami i byl tez filtr po kluczach

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania prostych i sprawdzonych schematów kodera stereo do nadajnika FM. Uczestnicy udostępnili kilka schematów, w tym programowy koder na PC oraz linki do kodera i dekodera stereo. Podkreślono, że proste kodery często mają wady takie jak brak sinusoidy, brak filtracji podnośnych, szumy i zakłócenia. Zalecane jest stosowanie preemfazy, filtrów MPX ograniczających pasmo do 15 kHz oraz stabilizacji na rezonatorze kwarcowym. Wskazano na konieczność strojenia obwodów WCZ i uwzględnienia stabilności sygnału pilota oraz przesłuchów między kanałami. Wspomniano o układach CMOS 4066 i 4016 jako kluczach elektronicznych. Jeden z użytkowników zapowiedział publikację własnego schematu kodera stereo z funkcją poszerzenia bazy stereo, co poprawia jakość emisji. Zwrócono uwagę, że początkujący powinni zaczynać od prostych konstrukcji, ale należy liczyć się z koniecznością strojenia i filtracji. Podano przykładowe wartości elementów, np. cewkę 10 nH i rezonator kwarcowy dostępne w handlu. Wskazano, że niektóre schematy działają od razu po montażu, ale inne wymagają regulacji. Dyskusja zawierała także linki do zewnętrznych źródeł schematów i programów emisyjnych wyposażonych w niezbędne filtry i preemfazę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA