logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

neo bezprzewodowo na odleglość 250m, jaki sprzęt dobrać?

dogtr 28 Gru 2005 22:18 2028 11
REKLAMA
  • #1 2124527
    dogtr
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    witam! proszę o pomoc! posiadam w domu neo512 i potrzebuję poprowadzić internet do firmy (3komputery) oddalonej o ok.250m bezprzewodowo! zalożyć w firmie neo nie mogę dlatego, że isdn nie zezwala mi na to, co robić? wiem, że najprościej jest położyć kabelek ale niestety chciałbym tego uniknąć ... proszę o pomoc

pzdr
  • REKLAMA
  • #2 2124620
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    Moja propozycja jest taka:
    -w domu:
    Router: D-link DSL-G604T+ antena kierunkowa, hmm..powiedzmy 14-16dBi.

-w firmie:
    AP: Planet WAP-4030+switch+antena taka jak w domu.

Wszystko powinno chodzic jak szalone ;)
  • #3 2124913
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Zamiast planeta dałbym edimaxa z wbudowanym 5 potrowym switchem. Na D-Linka tym razem się zgodzę, bo w firmie nikt nie powinien siedzieć na P2P to nie potrzeba droższych urządzeń.
  • #4 2125242
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Pomylka, zamiast WAP-4030, trzeba WAP-4030A.
    Ja akurat chwale d-linki. Dlaczego uwazasz, ze na nim nie mozna korzystac z P2P?
    Wlasnie z kuzynem zakladam siec na nim oparta, czy bede mial jakis klopot? :/
    Bedzie dzielic neo 6144 na 3 userow. Bede mial problemy z mulem czy torrentem? Dlaczego?
  • REKLAMA
  • #5 2125335
    securite
    Poziom 15  
    @KaziuWichura
    z tym D-Link-iem to chodziło mu raczej ,że nawet jak będziesz chciał zblokować P2P to nie będzie możliwości,także śpij spokojnie
  • #6 2125535
    dogtr
    Poziom 11  
    KaziuWichura napisał:
    Moja propozycja jest taka:
    -w domu:
    Router: D-link DSL-G604T+ antena kierunkowa, hmm..powiedzmy 14-16dBi.

-w firmie:
    AP: Planet WAP-4030+switch+antena taka jak w domu.

Wszystko powinno chodzic jak szalone ;)

Dziekuję serdecznie za wpisy :D widzę, że będę musiał ponieść koszty dość spore chyba, że wykorzystam to co posiadam:

w firmie:
    antena, podobna do http://www.allegro.pl/show_item.php?item=77594848 tylko na mojej pisze 2,4GHz , która podłączona jest do D-Link DWL-900AP+ i pod niego podłączony jest Switch OwisLink FSH85B

w domu:
    LinkSys WAG54G ver.2 do którego jest podłączona neostrada

co o tym myślicie? w firmie cały czas miałem dostęp do internetu przez usługodawcę, który zapewniał podczas podpisywania umowy, że intrnet będzie "śmigał" no cóź ... skończyło się tylko na telefonach, reklamacjach itp.

pzdr
  • REKLAMA
  • #7 2125552
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Taka antena to mozna nadawac do Honolulu ;)
  • REKLAMA
  • #8 2128543
    dogtr
    Poziom 11  
    KaziuWichura napisał:
    Taka antena to mozna nadawac do Honolulu ;)

Ok, ale jak z "Honolulu" odebrać? jaką anteną? czy ten sprzęt , który posiadam może mi w tym dopomóc?

pzdr
  • #9 2129968
    dogtr
    Poziom 11  
    hmmm... myślałem , że tutaj na elektrodzie ktoś mi pomoże ... :cry:
  • #10 2134760
    kordan11
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    potrzebujesz 2 apeki, 2 anteny panelowe lub kierunkowa i panelowa do tego troche kabla h155 lub podobnego do podłaczenia anten do apeków. Łączysz wszystko w całość podłaczasz neta i powinno chodzić. Polecam produkty firmy D-link, z kolegami z ich sprzętu korzystamy i jesteśmy zadowoleni, co do anten to panelową mamy Yage a panelową zrobiłem sobie sam i nawet nieźle śmiga :)

PS: nieostrady nie wolno udostępniać nazewnątrz chyba ze coś się zmieniło.
  • #11 2134843
    dogtr
    Poziom 11  
    kordan11 napisał:
    PS: nieostrady nie wolno udostępniać nazewnątrz chyba ze coś się zmieniło.

jeźdźić też szybko nie można :D

dzięki za wpis,

pzdr
  • #12 2135067
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Mozesz tez miec 2 kierunkowe, jeszcze lepiej jak bedziesz mial 2 kierunkowe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada łącze Neo512 w domu i chce bezprzewodowo przesłać internet na odległość około 250 m do firmy, gdzie jest 3 komputery. Ze względu na ograniczenia ISDN nie może założyć Neo w firmie. Propozycje sprzętowe obejmują zastosowanie routera D-Link DSL-G604T z anteną kierunkową 14-16 dBi w domu oraz punktu dostępowego Planet WAP-4030A lub Edimax z wbudowanym 5-portowym switchem w firmie, wraz z antenami kierunkowymi lub panelowymi. W dyskusji pojawiły się także urządzenia LinkSys WAG54G ver.2 oraz D-Link DWL-900AP+ z anteną 2,4 GHz podłączoną do switcha OwisLink FSH85B. Zalecane jest użycie dwóch punktów dostępowych i anten kierunkowych lub panelowych po obu stronach połączenia, połączonych kablem koncentrycznym H155 lub podobnym. Wskazano, że udostępnianie neostrady na zewnątrz może być niezgodne z regulaminem. Dyskutowano także o możliwościach blokowania ruchu P2P na urządzeniach D-Link, które nie oferują takiej funkcji. Ogólnie rekomendowane są rozwiązania oparte na sprzęcie D-Link i Edimax z odpowiednimi antenami do stabilnej transmisji na dystansie 250 m.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA