logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć minimalną ilość pamięci wirtualnej w systemie Windows?

buh 29 Gru 2005 11:11 1661 6
REKLAMA
  • #1 2125775
    buh
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    witam!

mam taki problem ze jak wlaczam komputer i sie loguje to wtedy strasznie dlugo mi sie wlacza komputer po zalogowaniu i musze dlugo czekac a jestem na 100 % pewien ze to przez to ze mam ustawiona za mala ilosc pamieci wirtualnej
    wiec jak ja usatwic (gdzie sie to ustawia)?

pozdrawiam i z gory dziekuje
    czekam niecierpliwie na odpowiedzi :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2125781
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    1. Jaki Windows?
    2. Ile masz wolnego miejsca na dysku?
    3. Czy robiłeś defragmentację dysku?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2125838
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #4 2125862
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Cytat:
    a jestem na 100 % pewien ze to przez to ze mam ustawiona za mala ilosc pamieci wirtualnej

Prorok jakiś czy co?
    W XP pamieć ustawiasz: panel sterowania - system - zaawansowane - wydajność - zaawansowane - pamięć wirtualna (tak jest u mnie)
    Zobacz co ci się włacza na starcie (polecam HijackThis) - możliwe że masz kupę niepotrzebnych procesów uruchamianych na starcie.
    A tak w ogóle warto wyłączyć wszystkie nieużywane urządzenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2126139
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Ściągnij sobie bootvis i zobaczysz na schemacie co powoduje wydłużenie czasu uruchamiania systemu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2126151
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Jak masz XP i za malo pamieci wirtulanej, system poinforume cie o tym, i sam zwiekszy rozmiar. Wiec raczej to nie to.
  • #7 2133190
    buh
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    witam!

problem z powolnym uruchomieniem sie komputera rozwiazany
    uzylem hijackthis
    bootvis
    norton antivirus 2005
    i komputer chodzi tak szybko jak rakieta

dziekuje bardzo tym ktorzy mi pomogli

pozdrawiam
    (temat mozna zamknac)

Podsumowanie tematu

✨ Problem powolnego uruchamiania systemu Windows po zalogowaniu był podejrzewany o związek z niewystarczającą pamięcią wirtualną. Wskazano, że w systemie Windows XP ustawienia pamięci wirtualnej można zmienić w Panelu sterowania, w sekcji System → Zaawansowane → Wydajność → Zaawansowane → Pamięć wirtualna. Zalecano także sprawdzenie procesów uruchamianych przy starcie systemu za pomocą narzędzia HijackThis oraz wyłączenie nieużywanych urządzeń i kart sieciowych, które mogą opóźniać start. Dodatkowo zasugerowano użycie BootVis do analizy przyczyn wydłużonego czasu uruchamiania. Zauważono, że system Windows XP automatycznie zwiększa pamięć wirtualną, gdy jest jej za mało, więc problem mógł leżeć gdzie indziej. Ostatecznie problem został rozwiązany przez optymalizację startu systemu przy pomocy HijackThis, BootVis oraz skanowanie Norton Antivirus 2005, co znacząco przyspieszyło uruchamianie komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA