logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 25PT540B/00 - brak reakcji po wymianie tranzystora linii, schemat?

maystero 29 Gru 2005 15:19 1136 6
REKLAMA
  • #1 2126612
    maystero
    Poziom 24  
    Ocena: 204
    Witam.
    Mam TV Philips 25PT540B/00. I uszkodzony był tylko tranzystor linii. Wymieniłem na nowy i posprawdzałem dla pewności okoliczne elementy na okoliczność zwarć, przerw (rezystory) itp. Włączyłem go do prądu.... I nic. Żadnej reakcji. Nie startuje. Szukałem na elektrodzie w bazie schematów schematu do tego modelu ale nie znalazłem. Może ktoś mi coś poradzi bo juz nie wiem co jest. Kondki sprawdziłem (w przetwornicy wymieniłem), trafopowielacz dobry, zwarcia nigdzie nie wycziłem.
    Najlepiej by było jak by był schemat.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2127076
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Uszkodzanie BU to skutek nie przyczyna.Musisz kopac glebiej.Najpierw zasilacz,dalej okolice WN,plyta na zimne luty,osobiscie stawiam na trafo lub jakis pik w okol.BU,zwlaszcza niebieski.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 2127118
    danao
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Podłącz zarówke po odpięciu Hota i zobacz co sie dzieje, czy próbkuje czy świeci stale...
  • REKLAMA
  • #6 2132498
    maystero
    Poziom 24  
    Dzięki koledzy za rady wszytko przetestuje i dam znać co i jak.
  • #7 2133914
    maystero
    Poziom 24  
    danao napisał:
    Podłącz zarówke po odpięciu Hota i zobacz co sie dzieje, czy próbkuje czy świeci stale...

Podłączyłem żarówkę (60W) w miejsce HOTA i nic!
    nie próbkuje, nie startuje po prostu NIC, żadnej reakcji.
    :|

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Philips 25PT540B/00 po wymianie uszkodzonego tranzystora linii nie nastąpiła żadna reakcja po włączeniu urządzenia. Sprawdzono kondensatory w przetwornicy, trafopowielacz oraz rezystory pod kątem zwarć i przerw, jednak bez efektu. Wskazano, że model ten posiada chassis GR2.4AA, a schemat można znaleźć na stronie eserviceinfo.com. Sugerowano dalszą diagnostykę zasilacza, okolic wysokiego napięcia (WN), płytki pod kątem zimnych lutów oraz sprawdzenie transformatora i elementów wokół tranzystora BU, zwłaszcza niebieskiego. Zalecano także podłączenie żarówki (60W) w miejsce HOTA, aby sprawdzić, czy jest próbkowanie lub świecenie, co jednak nie przyniosło reakcji. Dodatkowo zasugerowano kontrolę gniazda wyprowadzeń cewek odchylania na kineskopie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA