logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć dwa komputery w sieć lokalną za pomocą dwóch modemów?

simonbolivar 23 Paź 2003 09:37 2560 10
REKLAMA
  • #1 371330
    simonbolivar
    Poziom 11  
    Czy da się połączyć dwa komputery w sieć lokalną za pomocą dwóch modemów i jeżeli się da to jak?
  • REKLAMA
  • #2 371337
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Można. Sieć w której ja jestem działa na dwóch rónoległych neostradach 512k - tylko nie wiem jak to jest skonfigurowane na serwerze. Sam chetnie sie dowiem.
  • #3 371338
    Leap
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    na linuchu przetrenowalem to i dziala bardzo pieknie do tej pory. Dial IN na terminalu mgetty, na windzie probowalem i nieudalo mi sie uruchomic, moze xp poradzi tego niewiem ale slyszalem ze na 2k to komus gdzies dzialalo.
  • REKLAMA
  • #4 371504
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Tylko jak to skonfigurowac?
  • REKLAMA
  • #5 371513
    Leap
    Poziom 17  
    Jezeli jestes zainteresowany configiem pod linuxa to moge sie troszku udzielic. Jezeli oczywiscie masz linie telefoniczna podpieta do modemow.

Jeden dzwoni drugi odbiera i przydziela mu adresy i sa w tej samej sieci ;)

Jezeli niemasz lini telefonicznej to musz ja stworzyc. Ciagniesz sobie pare do modemow wsadzasz na linie conajmniej 24V na max do 50V i gdy jeden modem dzwoni ( niby ) to wsadzasz na linie 25Hz (sygnal dzwonka) mozna go wziasc wyciagajac jedna polowke z transformatora gdy na dzwonek podniesie sie drugi mode zabrac 25Hz i zostawic napiecie 24-50V i reszta zajma sie komputery .
  • #6 371536
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Konfiguracja (chyba, bo dawno to było): NT4 Server, + Win95,
    ustawione `bezpośrednie połaczenie kablowe', zamiast kabelka 2 modemy (jakieś Zyxelew) ustawione na linię dzierżawioną.
    Zapewniało z posterunku energetycznego (tak!) do rejonu - odległość kilkanaście kilometrów - dostęp po telnecie.
  • #7 525026
    treboo
    Poziom 11  
    No a mi sie wydaje ze nikt nawet nie zaczol odpowiadac na to pytanie , tez szukam odpowiedzi na identyczne . chce polaczyc dwa kompy za pomoca modemow slyszalem ze to jest mozliwe a niechce laczyc za pomoca lpt czy com bo widomo jaka predkosc
  • #8 525594
    Leap
    Poziom 17  
    Mam osobiscie w domu takie polaczenie, i dziala jak widac bez zazutu, tylko konfiguracja jest pod linuxem, DEBIAN. jezeli takie rozwiazanie ciebie interesuje zapraszam do dyskusji
  • REKLAMA
  • #9 525597
    GD
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    tylko mam pytanie do jednej osoby: Gdzie macie to neo... w bloku?? Jeżeli to nie jest jeden lokal - łamiecie regulamin tepsy :(
    teraz do tematu: Cały problem polega aby był jeden DHCP w sieci, w przypadku systemów microsoft.... jeżeli ktoś nie jest doświadczonym - może łatwo się pogubić...
    Pozdrawiam
    GD
  • #10 525741
    Father
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Konfiguracja takiego połączenia pod windowsem zależy od tego jakie modemy mamy na myśli, jeżeli połączenie wdzwaniane, to na jednym kompie (np. win98) należy postawić server dial-up, natomiast na drugim klienta, w przypadku łączy dzierżawionych połączenie można uzyskać przez VPN.
  • #11 530557
    dziadzia
    Poziom 15  
    Mam uruchomione takie coś, jeden komp WinXP i to jest serwer a drugi Win98 i to jest klient. No i działa.

W WinXP należy skonfigurować połączenia przychodzące i możliwość odbierania połączeń automatycznie, a Win98 wdzwania się standardowo.

W WinXP należy przypisać użytkownika do połączenia przychodzącego.

Podczas zestawiania połączenia jest pytanie o autoryzację. Należy podać login i password takie jak są ustalone na serwerze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Połączenie dwóch komputerów w sieć lokalną za pomocą dwóch modemów jest możliwe, jednak wymaga odpowiedniej konfiguracji sprzętowej i programowej. W przypadku systemów Linux (np. Debian) stosuje się połączenia dial-in z wykorzystaniem terminala mgetty, gdzie jeden modem dzwoni, a drugi odbiera, przydzielając adresy IP w tej samej sieci. W systemach Windows (Win98, WinXP, NT4 Server) można skonfigurować połączenia przychodzące (dial-up server) na jednym komputerze i klienta na drugim, z autoryzacją użytkownika i przypisaniem adresów IP. Alternatywnie, przy łączach dzierżawionych, połączenie można realizować przez VPN. W przypadku braku linii telefonicznej, możliwe jest stworzenie własnej linii z odpowiednim napięciem i sygnałem dzwonka (24-50V, 25Hz). W praktyce stosowano modemy podłączone do linii dzierżawionych, umożliwiające połączenia na odległość kilkunastu kilometrów. Kluczowym elementem jest zapewnienie jednego serwera DHCP w sieci, co ułatwia zarządzanie adresacją IP. Prędkość połączenia jest wyższa niż w przypadku łączy LPT lub COM, co czyni to rozwiązanie atrakcyjnym do lokalnych sieci modemowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA