logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC - sam się resetuje .. dlaczego?

PAWLOO1989 29 Gru 2005 19:01 93188 32
REKLAMA
  • #31 4510751
    c0met
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Marcin coś mi sie zdaje, że to procesor spróbuj wsadzić inny tak dla testu:]no i radziłbym ci coś mniej obciążającego pamięć stosować np jakąś gierkę na emulator czy coś takiego.
    Do autora tematu sądzę ze to wina zasilacza, chyba że... Ile masz czasu ten komputer? Kondensatory czasem uszkadzają sie od wewnętrznej strony co jest niezauważalne pomierz napięcie. Czy obie kości ramu są takiego samego rodzaju ??Zaktualizuj bios.
  • REKLAMA
  • #32 4511091
    Marcin T
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    No niestety, też chciałem coś mniej obciążającego pamięc włączyć - np: winampa. Ale okazało się że zbyt mało danych pobiera z dysku i komputer się resetuje - więc jednak musi być film :( Ale nie ma co. Mój komp to PIII 933mhz - kupiony 1,5 roku temu za niecałe 400zł. Swoje przesłużył. Teraz z nerwów w tej cenie wypatrzyłem już P4 2ghz i chyba trzeba kupić, bo już mi nerwy siadają. Nowych kompów nie kupję z racji tego że mnie nie stać, nie muszę grać w nowości - a w dodatku po 4-5 latach takich komputer kupię za śmieszne pieniądze.
  • #33 4511097
    luk3534
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    sprawdź to miernikiem to napięcie polecam

Podsumowanie tematu

✨ Problem samoczynnych resetów komputera pojawił się u użytkownika z procesorem Athlon 2.0 GHz, 512 MB RAM i zasilaczem 300W, który jest już używany od dłuższego czasu. Reset następuje losowo, bez niebieskiego ekranu błędu i niezależnie od obciążenia systemu. W dyskusji sugerowano kilka potencjalnych przyczyn: niestabilne napięcia zasilacza, przegrzewanie procesora (sprawdzanie pasty termoprzewodzącej i temperatury CPU), uszkodzenie pamięci RAM (zalecany test Memtest z bootowalnej płyty), kondensatory na płycie głównej oraz możliwe problemy z BIOS-em lub wirusami. Użytkownik wymienił radiator i poprawnie nałożył pastę, temperatura procesora pod obciążeniem nie przekracza 43-54°C, kondensatory są w dobrym stanie. Zasilacz może nie dostarczać stabilnego napięcia, co wymaga pomiaru multimetrem. Wskazano także na konieczność sprawdzenia kompatybilności i konfiguracji pamięci RAM (różne taktowania 333 i 400 MHz). Próby reinstalacji systemu i skanowania antywirusowego nie przyniosły trwałej poprawy. Inni użytkownicy zgłaszali podobne problemy, sugerując wymianę zasilacza, procesora lub płyty głównej jako ostateczne rozwiązania. Zalecane jest monitorowanie temperatury programem SpeedFan oraz testowanie komponentów pojedynczo, aby wykluczyć uszkodzenia sprzętowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA