logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TC-21B3EE, ch. M15M - grzeje się HOT i pisk przetw

certos 14 Mar 2007 12:03 1804 5
REKLAMA
  • #1 3677141
    certos
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Wiele postów przeczytałem na temat grzania Q501 (2SD1541) w tym modelu ale żaden nie pasuje do przypadku który opiszę. Padnięty był 2SD1541, sprawdziłem więc nap. syst. na żarówce, po czym wstawiłem nowy i po właczeniu weszło wysokie ale jednocześnie pisk zasilacza i tranzystor momentalnie gorący. Nawet nie zdąży się rozgrzać kineskop żeby zobaczyć co na ekranie. Poprawiłem lutowania, wymieniłem C509 ale dopiero po odpięciu przewodu od cewek H zasilacz pracuje cichutko, fonia prawidłowa, Q501 zimny no tylko przez środek oczywiście pionowa lina.Myślałem że cewki ale podstawiłem inne na boku i dalej to samo. Gdy w czasie pracy bez cewek na chwile przytknę do nich przewód to obraz się rozchodzi ale nie na całą szerokość i są jakby 3 obrazy po kolei zachodzące na siebie, w miejscu nałożenia jaśnejsze pionowe linie.Zaraz treba rozpinać bo tranzystor momentalnie gorący. Czy to może być wina trafa (tylko dlaczego chodzi bez obciążenia cewkami?),cewki i cały obwód za cewkami został sprawdzony więc to wykluczam. Może ktoś spotkał się z czymś takim lub ma jakiś pomysł zanim kupię nowe trafo, bo mnie już pomysłów brakło. Bardzo proszę o poradę.
  • REKLAMA
  • #2 3677188
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Jeśli masz schemat to Sam widzisz, że cudów tu wielkich niema. Wygląda na jakieś przywarcie w obwodzie współpracującym z cewkami. Wymień C530 i sprawdź (a może nawet też podmień) C531 i C522. Niestety cewki L502 lub L503 mogą mieć zwarcie. Sprawdź czy nadmiernie nie grzeją się rezystory 524, 534, 545 i 516.
    Trafo nie powinno takich rzeczy robić ponieważ pracuje raczej prawidłowo z odłączonymi cewkami i to raczej obwód cewek zakłóca jego pracę a nie odwrotnie. Ale tak naprawdę w elektronice i tak leciwych sprzętach to wszystko jest możliwe.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3677222
    certos
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Też tak sądziłem że jest to przeciązęnie ze strony cewek lub elementów współpracujących które gart62 wymieniasz, lecz podpiąłem na boku cały obwód cewek i pozostałe podzespoły z innej płyty, a masy obu płyt połaczyłem, tak że cewki i wszystkie podzespoły były inne a objaw niestety ten sam.
  • REKLAMA
  • #4 3677439
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    A może to wina zasilacza? Podmień na próbę C819 (220u/160V). Może obciążenie z cewkami to już zbyt wiele dla tego kondensatora a przy samym trafie jakoś sobie radzi. Można by się ewentualnie "przyczepić" do kondensatorów w kolektorze HOTa choć przy Twojej usterce nie bardzo mi to pasuje.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 3678527
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    certos napisał:
    Też tak sądziłem że jest to przeciązęnie ze strony cewek lub elementów współpracujących które gart62 wymieniasz, lecz podpiąłem na boku cały obwód cewek i pozostałe podzespoły z innej płyty, a masy obu płyt połaczyłem, tak że cewki i wszystkie podzespoły były inne a objaw niestety ten sam.

Zamiast /skoro cewki pewne/ kolejno podmieniać te kilka elementów między cekami a masą to kombinujesz jak koń pod górę z dwoma płytami i dalej nic nie wiesz.

Driwer i trafo T502 masz sprawne? Przelutowałeś porządnie to trafko? Może to wszystko od tej strony / lub rezonator 503kHz/ i bez obciążenia cewkami tranzystor najzwyczajniej jakoś działa?
    Jaki tranzystor włożyłeś za 1541?
REKLAMA