logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odłączyć immobilizer w Ford Mondeo '93 1.8DOHC bez komputera?

kordel 30 Gru 2005 10:46 20393 18
REKLAMA
  • #1 2129593
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    Witam. Wczoraj zadzwonil do mnie kumpel, ze mu immo nie dziala. Ford Mondeo '93 1.8DOHC. Immo oryginalne, ale nie w kluczyku, nie ma tez zadnego wisiorka tylko pilot. Wsiada sie do auta, wlacza zaplon, trzeba na chwile wcisnac przycisk w pilocie i ognia :-). Immo odcina pompke paliwa i rozrusznik. Caly modul znajduje sie pod popielniczka. Awaria jak to bywa, banalna, przekazniki. Teraz wszystko dziala, ale chodzi mi o wypiecie immo z auta. Dochodzi do niego kostka z czarnymi przewodami (chyba 8 czy 10) i mam pytanko czy nie ma nikt jakiegos schematu do tego? Czy mozna wypiac immo bez wpinania sie do kompa? W jednym serwisie powiedzieli koledze: 3 dni i 450zl bo musza wyjac kompa i zawiesc gdzies do forda zeby go przeprogramowal. Ale wedlug mnie to jest zwyczajne immo tylko, ze z pilotem zamiast breloczka i zamontowane w fabryce. I bardzo bym prosil o schemat ciezko bedzie sie polapac ktory przewod gdzie idzie:
    2szt. - odciecie pompki
    2szt. - odciecie rozrusznika
    2szt. - dioda
    2szt. - zasilanie
    2szt. - stacyjka
    I gdzie tu komp? Sa jeszcze miejsca na dwie kostki. Podobno jest to immo Boscha.
  • REKLAMA
  • #2 2293980
    rafal2000
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Mam prosbe do kolegi zeby napisal czy udalo mu sie to zrobic a jezeli tak to jak.

Dziekuje.
  • #3 2294070
    Piotr Kołtuniewicz
    Poziom 17  
    Ocena: 134
    Jest to bardzo proste.
    wyjmij immo, rozkręć go następnie po ścieżkach dojdziesz, które obwody są rozłączane.
    komputer silnika nie trzeba przeprogramowywać.
  • REKLAMA
  • #4 2294199
    rafal2000
    Poziom 15  
    A jeszcze jedno pytanie
    Wczoraj siadlo zasilanie pompki tak wiec wziolem kablem z pod stycznika na krótko tego w skrzynce obok silnika do zbiornika oczywiscie orginal wypiolem wszystko na szybkiego zeby auto chodzilo przez wekend i dzisiaj pech odcielo zaplon czy to moze byc zwiazane z tym lewym zasileniem .

Z gory serdwczne dzieki za odpowiedz.
  • #5 2294225
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Sprawdz przekaźniki (w immo) jeśli masz takiesamo immo jak kolega.
  • #6 2295446
    rafal2000
    Poziom 15  
    a jesli inne to jakies sugestie
  • #7 2296505
    rafal2000
    Poziom 15  
    panowie jest skrzyneczka ale zamkniecie tranzystora nic niedaje
  • #8 2296665
    adam.p123
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    Jak wiesz gdzie jest centralka od imo to nie masz problemu. Rozkręć centralkę i zobacz po ścieżkach płytki które przewody idąś do przekażników bo możesz mieć kilka razy rozłącz. te co są na przekaćnikach weż i połącz razem (tylko pamiętaj dwa przewody z jednego przekażnika i dwa z drubiego, jak jest więcej przekażników to tak samo). i potem reszte wytnij tylko dobrze poizoluj żebyś samochodu koledze nie spalił. Pozdrawiam
  • #9 2297918
    rafal2000
    Poziom 15  
    Ok immo faktycznie uwalone no niecalkiem na styczniku prawdopodobnie byl zimny lut i podpalilo troche .Po poprawieniu wszystkiego niby okej ladnie zaloncza ale dalej pudło nie zalonczaja przekazniki te w przodzie pod maska jeden jest sterowany plusem a drugi minusem co je wlancza gdzie szukac , jest odcieta pompka i iskra rozrusznik kreci . I jeszcze jedno pytanie dioda w zegarku czerwona co ona oznacza do czego to jest.

za wszelkie sugestie z gory dziekuje.
    Załączniki:
    • Jak odłączyć immobilizer w Ford Mondeo '93 1.8DOHC bez komputera? stycznik.GIF (2.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2298835
    rafal2000
    Poziom 15  
    jeszcze jedno pytanie a co odlacza rozrusznik jak wypnie wtyczke od immo to nie krenci przecierz to musi byc oparte gdzies na stycznikach.

co oznacza MK1,...MK3 i jak to sprawdzic Mondeo Kombi 2.0 92/93
  • #11 2300137
    rafal2000
    Poziom 15  
    Panowie prosze .

Ewentualnie jakis elektryk samochodowy z okolic Nowego Sacza
  • REKLAMA
  • #12 2300935
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    To jest robota dla kogoś kto ma chociaż blade pojęcie o elektronice.
    W tym aucie nie ma immobilisera tylko zwykły alarm.
  • REKLAMA
  • #13 2302682
    rafal2000
    Poziom 15  
    Stanisław Chwalisz napisał:
    To jest robota dla kogoś kto ma chociaż blade pojęcie o elektronice.
    W tym aucie nie ma immobilisera tylko zwykły alarm.

Blade to i mam moze cos wiecej

I zgadza sie to jest jak alarm
    Jest to ford mondeo rocznik 92 kombi silnik 2 litry ABS ASR i ten niby immo (VEHICLE IMMOBILISER Model VIM 125 typ:KBA9522 Made in Australia S/N 4670811641) immo na pilota tak jak od alarmu ,kuczyk czysty bez czipa auto alarmu nie posiada po kablach to ciezko bo wszystko w wiazke wchodzi,
  • #14 2303149
    JARECEK
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Alarm jak jest to masz skrzynke z prawej strony nad nogami pasazera jest to czarne plastikowe pudelko i wpiete ma 3 kostki do alarmu nie ma pilotow jest sterowany z centralnego zamka byc moze ma cos wspolnego z twoimi problemami a co do immobilisera dokladanego to kosc sie wypina i wpina orginal on jest wpinany nieinwazyjnie w okolicach nog kierowcy rospinasz kosci po czym laczysz orginalne ktore zostaja w aucie i po klopocie.Jak nie ma iskry to sprawdz czujnik polozenia walu czy podaje impulsy na komputer oraz czy na cewce jest zasilanie jak nie ma to szukaj po kablach pod maska i kostkach w fordzie to tragedia kable łamią sie w rekach rownie dobrze moze byc to wina skrzynki z bezpiecznikami lub ECU bo on podaje sterowanie na pompe itd .... Pozdr
  • #15 2303293
    rafal2000
    Poziom 15  
    Kolego Jarecek moglbys to rozwinac :

lub ECU bo on podaje sterowanie na pompe itd ..

z tymi kostkami to przerabialem (czerw.pomaran.zielomy)alarmu niema .A z tym szukaniem to tak po troche niemam garazu ani kanalu jak nic nie znajde to mi mechanicy obiecali w warsztacie popatrzec ale to dopiero w piatek i 15 kilosow trzeba holowac

Dziekuje
  • #16 5142335
    marcin.szary
    Poziom 1  
    Witam
    Chciałbym się dowiedzieć czy się udało rozłączyć ten IMMO i w jaki sposób może jakaś inst :)
    U mnie jest tak że jakiś czas temu kable w immo się upaliły i elektryk mi to naprałił ale po dwuch latach syt się powtarza a elektryk wyjechał na wyspy :( i chce się sam demontarzem zająć teraz mi nie odpala mam zrobiony kabelek od przekaźnika (żółtego) koło aku i na krutko do minusa zwieram i auto odpala ale to nie robota.
    Posiadam Mondeo 94' Sedan 1,8 benz
    Podobno jest to IMMO produkcji Bosch z którego ford się wycofał tak w salonie powiedzieli. Ostatnio mieli auto z którego demontowali to ustrojstwo i zeszło im połowe dnia.
    Jest niby montowane nad nogami pasażera narazie doszedłem że tam też jest komp więc ten imo musi być wyżej chyba.

Pozdrawiam
    Marcin Szary
    www.szary.pl
    marcin(_at_)szary.pl
  • #17 5142590
    5150
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Do obejścia, to taka mutacja blocktronica, jest to jak lewarek, odcina trzy obwody.
    Pół godzinki i po sprawie, tyle czasu bo trudno się dostać do tego

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odłączenia immobilizera w Ford Mondeo z 1993 roku, silnik 1.8 DOHC, który działa na zasadzie pilota sterującego odcięciem pompki paliwa i rozrusznika. Immobilizer jest fabrycznie zamontowany pod popielniczką i nie wymaga kluczyka z transponderem, lecz aktywuje się przy pomocy przycisku w pilocie. Problemem są uszkodzone przekaźniki w module immobilizera, które odcinają zasilanie pompki i rozrusznika. Użytkownicy sugerują rozkręcenie modułu i połączenie styków przekaźników, aby obejść immobilizer bez konieczności programowania komputera silnika. Wskazano, że immobilizer jest bardziej podobny do alarmu i nie wymaga ingerencji w ECU. Podano link do schematu elektrycznego immobilizera (http://mtw.fordclubs.org/article.php?article=119&rubrik=1). Wymaga to jednak podstawowej wiedzy z elektroniki i ostrożności przy izolacji przewodów. Wymiana lub naprawa przekaźników jest kluczowa, a niektórzy użytkownicy stosują obejścia poprzez zwieranie przewodów przekaźników. Wskazano również lokalizację modułu i możliwość demontażu kostek w okolicach nóg kierowcy. Dyskusja podkreśla, że immobilizer w tym modelu to prosty system odcinający obwody, a nie zaawansowany system z czipem w kluczyku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA