logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie awaryjne 1kW w domu bez prądnicy - jak to zrobić?

sheeeep 30 Gru 2005 11:40 1094 2
REKLAMA
  • #1 2129781
    sheeeep
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Może w temacie nie wyraziłem o to co mi dokładniej chodzi ale chodzi mi konkretniej o rozwiązania takie jak spotykane są w więkrza firmach do zasilania np samych komputerów. Schemat działanie jest następujący pierw prąd jest prosotwany poprzez diody lub jest silnik i prądnica prądu stałego, a następnie napięcie jest przefalowane i jest 230V na końcu. Mnie raczej nie interesują rozwiązania z prądnicą, ponieważ mam zamiar używać takiego czegoś w domu... Moc około 1KW. Może szczytowo (okres 2 sin do 1.5KW na załączenie); Ktoś może coś poradzić ?
  • REKLAMA
  • #2 2129819
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 310
    Proponuję zajrzeć na Allegro do działu z UPS-ami:
    http://www.allegro.pl/showcat.php?id=4554
    Na pewno coś dla siebie znajdziesz. Niestety, te pracujące "on-line" są znacznie droższe od tych pracujących "off-line".
  • #3 2138286
    modlinp
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Rozwiązanie z ups jest dobre ale powinny być to on line
    Jeżeli w domu będiesz przerabiał instalację elektryczną to warto zastanowić się nad zastosowanie pełnej ochronu przepieciowej co zagwarantuje ochrone wszystkich urządzęń w domu do poziomu założongo np
    -montujemy w złaczu ocronniki klasy B
    -w rozdzielni głownej klasy C
    -w puszkach instalacyjnych, gniazda wtyczkowe przedłuzacze klasa D
    Taką instalacje spotyka sie w pracowniach komputeowych szkolnych
    jest to pełno stopniowa ochrona wszystkich odbiorników w domu teraz robi sie to powoli niezbędne ze względu na stosowanie elektroniki do większości urządeń domowego urzytku
    Jest to dosyć spory koszt ale w niektórych zakładach energetycznych zakład wspomina o montżu tych środków w celu zabezpieczenia sie przed przepięciami atmosferyczymi i w przypadku braku tej ochrony zakład nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzony sprzęt
REKLAMA