logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć czujniki optyczne do alarmu Skorpion 2000A?

dj_janek 30 Gru 2005 15:08 1478 7
REKLAMA
  • #1 2130522
    dj_janek
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam mam następujacy problem nie wiem jak podłączyc czujniki optyczne przy tym alarmie. w skorpionie sa 3 kable na czujnik +12, masa i wyjście, ale czujnik ma tylko dwa kable i nie wiem jak to podlączyć. cCzy musi być wszystko podłączone żeby działał ten alarm bo mi bez czyjek i podłączenia pod swiatla mijania nie rusza czego może być wina. zażuczam schemat i proszę niech ktos mi szybko pomoze bo mam wyjazd a samochod unieruchomiony.
    Załączniki:
    • skorpion_rzk2p2p.pdf (401.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2130949
    jaro03
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Co to są czujniki optyczne :?:
  • REKLAMA
  • #3 2131959
    dj_janek
    Poziom 14  
    sori pomyłka w druku są to chyba czujniki ultradzwiekowe. Standardowe jak sa w większości alarmów.
  • #4 2131977
    mateo027
    Poziom 26  
    Ocena: 154
    Powinno ruszyć bez ultradzwiekow i mijania.Jesli nie trybi to szukaj gdzieś uszkodzenia.
  • REKLAMA
  • #5 2132002
    dj_janek
    Poziom 14  
    alarm uruchomiłem ale nie umie podłączyć tych ultradzwieków . a wyjścia na kierunki i światła mijania nie działają, prawdopodobnie padł scalak od sterowania tego. może mi ktoś zapodać schemacik jak podłączyc yte ultradzwięki.
    pozdro
    DJ JANEK
  • #6 2132028
    mateo027
    Poziom 26  
    daj jakas nazwe,dokumentacje ultradzwiekow.nigdy sie nie spotkalem zeby z centralki ultraddzwiekow wychodzilo mniej jak 3 kable.wyjscia na kierunki i swiatla MOGA BYC (nie znam tego alarmu) programowalne,sprawdz z instrukcją.
  • REKLAMA
  • #7 2132077
    dj_janek
    Poziom 14  
    to do ultradzwiekow potrzebna jest centralka?? Ja ten alarm kupiłem używany i nie było tam żadnej centralki do tego. poprosty dwa czujniki ultradzwiekowe no i centralka alarmu. niestety nie posiadam instrukcji do tego alarmu. mam tylko schemat podłączenia.
    może mi ktos pomoc uruchomić mi te kierunki żeby działały.
  • #8 2132109
    mateo027
    Poziom 26  
    Tak,masz ultradzwieki podłączane do centralki,i z centralki dopiero 3 kabelki do alarmu,koszt całego zestawiku ~30 PLN na allegro. Poszukaj na elektrodzie instrukcji,moze jest,a jak nie to napisz do producenta.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu podłączenia czujników ultradźwiękowych do alarmu samochodowego Skorpion 2000A. Alarm posiada trzy przewody na czujnik: +12V, masę i wyjście, natomiast czujniki ultradźwiękowe mają tylko dwa przewody, co powoduje trudności w ich prawidłowym podłączeniu. Użytkownik nie posiada instrukcji alarmu, a alarm nie uruchamia się poprawnie bez podłączonych czujników i sygnału ze świateł mijania. Wskazano, że czujniki ultradźwiękowe zazwyczaj wymagają osobnej centralki, która łączy się z alarmem trzema przewodami. Wyjścia na kierunkowskazy i światła mijania mogą być programowalne i zależne od stanu centralki. Zalecane jest poszukiwanie dokumentacji lub kontakt z producentem w celu uzyskania schematów podłączenia. Koszt zestawu ultradźwiękowego z centralką to około 30 PLN.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA