Szukałem w archiwum, ale nie znalazłem odpowiedzi.
Wstępnie chce przesyłać dane między AT89C2051 i PC(Układ jest oparty o uP,max232,LCD). Sprzętowo wydaje mi sie że wszystko jest ok ponieważ jakaś tam transmisja w obie strony jest. Napisałem krótki programik który raczej bezproblemowo powinien to robić, ale jednak problem jest w tym że to co otrzymuje na LCD nie jest tym co wysyłam z komputera.
Zadałem mu też zeby uP od razu wysyłał to co odbiera, ale dane wysłane z kompa i następnie wysłane przez procesor sie nie zgadzają. W czym tkwi problem?
1. Czy powinienem ustawić jeszcze jakieś dodatkowe rejestry?
2. Jak działa ten dzielnik czestotliwosci kwarca aby otrzymac predkosc UARTa?(jeśli ktoś ma link do pdfa to chętnie skorzystam)
Dodano po 43 [minuty]:
Gdzie moge znaleść opis Special Function Registers tego układu bo szukałem na www.atmel.com , ale coś nie moge znaleść.
Wstępnie chce przesyłać dane między AT89C2051 i PC(Układ jest oparty o uP,max232,LCD). Sprzętowo wydaje mi sie że wszystko jest ok ponieważ jakaś tam transmisja w obie strony jest. Napisałem krótki programik który raczej bezproblemowo powinien to robić, ale jednak problem jest w tym że to co otrzymuje na LCD nie jest tym co wysyłam z komputera.
$crystal = 18432000
'Konfiguracja portu
$baud = 2400
'Open "com3.1:2400" For Output As #1
Open "com3.0:2400" For Input As #2
Do
Get #2 , A
Lcd A ; " "
'Put #1 , A
Loop
'Close #1
Close #2
EndZadałem mu też zeby uP od razu wysyłał to co odbiera, ale dane wysłane z kompa i następnie wysłane przez procesor sie nie zgadzają. W czym tkwi problem?
1. Czy powinienem ustawić jeszcze jakieś dodatkowe rejestry?
2. Jak działa ten dzielnik czestotliwosci kwarca aby otrzymac predkosc UARTa?(jeśli ktoś ma link do pdfa to chętnie skorzystam)
Dodano po 43 [minuty]:
Gdzie moge znaleść opis Special Function Registers tego układu bo szukałem na www.atmel.com , ale coś nie moge znaleść.