logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć dwie sieci LAN przez internet na odległość 7 km?

Mozart 30 Gru 2005 17:57 1433 13
REKLAMA
  • #1 2131084
    Mozart
    Poziom 12  
    Firma w ktorej pracuje ma 2 siedzimy odaone od siebie o 7 km obydwie siedziby maja dostep do neta !
    Siedziba 1
    komputer z 98 pod ktorym jest podpiety net i rodziela on na 7 pozostalych + 2 kompy bezprzewodowo
    Siedziba 2
    d-link 302t czy cos takiego i ruter d-linka 600 cos !! i do tego 2 kompy

a teraz mam zrobic tak aby w sieci z siedziby 1 byly kompy z siedziby 2 i odwrotnie oraz zeby mozna bylo mapowac dyski itp. ! Wiem jak zrobic aby przez neta widzialy sie 2 kompy czyli p2p ale to rzez jakis programik !! PROSZE O PORADE

p.s. w siedzibie 1 niedluga tego koma z 98 ma zastapic modem d-linka z ruterem podobnie jak w siedzibie 2
  • REKLAMA
  • #2 2131201
    shivo
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    polecam hamachi [ http://www.hamachi.cc/ ]
    program do tworzenia wirtualnych sieci lan,
    montujesz program na wszystkich kompach ktore chcesz miec w sieci, po czym tworzysz jakas siec, na jednym z kompow; nadajesz haslo i nazwe
    namiary te wpisujesz w pozostalych, i juz masz w otoczeniu sieciowym pozostale kompy ;)
    z wymiana plikow bedize troche gorzej, bo zalezy to od szybkosci internetu... to chyba oczywiste..

pozdrawiam ;
  • #3 2131212
    Mozart
    Poziom 12  
    wlasnie ja chcialbym bez instalowania na wszystkich kompach ewentulanie na 1 z kazdej sieci (ktore chodza 24h) !!

I czy ten program chodzi na 98 ??
  • #4 2131236
    shivo
    Poziom 20  
    testowalem na xp, moge powiedziec ze dziala wysmienicie, mysle ze na win98 tez powinien dzialac,
    podalem taka mozliwosc, gdyz przyszla mi ona najszybciej do glowy.. mozna by troche rozwinac mozliwosci hamachi, np na jednym kompie glownym z sieci zamonotwac hamachi i udostpenic folder
    na reszcie kompow w sieci zmapowac folder
    po wsypaniu danych, beda one widoczne przy pomocy hamachi rowniez w 2giej siedzibie..

pozdrawiam;
  • REKLAMA
  • #5 2131311
    Mozart
    Poziom 12  
    jak jak beda widoczne normalnie w otoczeniu sieciowym ??
  • REKLAMA
  • #6 2131333
    shivo
    Poziom 20  
    troche nie rozumeim pytania, pasuje tutaj odpowiedz: normalnei beda widoczne,
    wybierasz 2 kompy po jednym z kazdej sieci(najlepiej z xp bo tam wiem ze progs dziala) na nich instalujesz hamachi po czym laczysz ze soba, Tworzysz sobie folder sieciowy, udostepniasz, nadajesz pelne prawa do niego
    i teraz z sieci A ktos wrzuca cos do folderu, i poprzez hamachi jest to widoczne w sieci B(bo tam robisz tak jak w sieci przypadku sieci A) :)

:]
  • #7 2131355
    Mozart
    Poziom 12  
    hmm ale jets juz problem poniewarz na kazdym komopie mam zmapowany dysk z 1 kompa na ktorym jest 98 i sprawdzielm nie dzial na 98 sprawdzalem na 3 kompach !! A i mam tak zrobic aby w otoczeniu byly widoczne wszystkie tak jak juz muwilem
  • REKLAMA
  • #8 2136763
    Mozart
    Poziom 12  
    wiec nikt niewie jak to zrobic ??
  • #9 2138005
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Mozart napisał:

p.s. w siedzibie 1 niedluga tego koma z 98 ma zastapic modem d-linka z ruterem podobnie jak w siedzibie 2

Postaraj się więc aby te routerki obsługiwały VPN.
    Skonfigurujesz połączenie VPN między nimi i automatycznie będzie komunikacja między wszystkimi komputerami w obu sieciach.
  • #10 2138666
    Mozart
    Poziom 12  
    dobrze wiec mam w tej jedej sieci d-linka DI-604 + modem dsl 302T i to polaczone w tryb taki ze ruter wybiera polaczenie i podobny zestaw albo te 2 urzadzenia zintegrowane w sobie zmaiezam kupic do 2 siedziby czy bedzie sie dalo na tym to skojnfigurowac ??
  • #11 5952130
    cjjack
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    tak czytam, piszesz żę masz problemy z widocznością dysków z innych kompów na tym co posiada windows 98. No nie pamiętam do końca, ale wydaje mi się że masz problem z partycjami na pozostałych komputerach, tzn pewnie są w systemie plików ntfs a 98 tylko FAT 32 rozpoznaje, podobny problem miałem pewien czas temu i to było winne. Moge się mylić, ale przeczuwam że to możę być winne.
  • #12 5952354
    abdenagof
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    kolego w sieci typ partycji nie ma znaczenia, pliki wymianiane są za pomoca protokołów Windows Network
  • #13 5952391
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Proponuję zacząć od nauki języka polskiego , bo ciężko zrozumieć jaki jest problem bez kilkukrotnego przeczytania postów . Następnie poszukać profesjonalisty , który wie co to VPN i jemu zlecić zestawienie połączenia . Do firmy nie polecałbym różnych "protez" w stylu Hamachi .
  • #14 5952833
    Wlodzimierz Piotrowski
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Niedawno temat VPN był poruszany proponuje to przeczytać:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1164312.html
    Kolega Hucul ma rację do VPN trzeba podejść profesjonalnie bez protez, bo to nie warte straconego czasu i bezpieczeństwa sieci.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Firma posiada dwie siedziby oddalone o 7 km, każda z dostępem do internetu i różnym sprzętem sieciowym (Windows 98 z modemem i routerem w siedzibie 1 oraz routery D-Link w siedzibie 2). Celem jest połączenie obu sieci LAN przez internet tak, aby komputery z obu lokalizacji były wzajemnie widoczne w otoczeniu sieciowym, umożliwiając mapowanie dysków i wymianę plików. Proponowano użycie oprogramowania Hamachi do tworzenia wirtualnej sieci LAN, jednak pojawiły się problemy z kompatybilnością z Windows 98 oraz koniecznością instalacji na wszystkich komputerach. Alternatywnie zalecano profesjonalne rozwiązanie oparte na konfiguracji VPN na routerach, co zapewni bezpieczne i stabilne połączenie sieciowe między lokalizacjami. Dyskusja poruszyła także kwestie kompatybilności systemów plików (NTFS vs FAT32) oraz protokołów sieciowych Windows Network. Ostatecznie rekomendowano skonfigurowanie VPN na routerach D-Link DI-604 i DSL-302T lub ich odpowiednikach, unikając mniej profesjonalnych „protezy” typu Hamachi ze względu na bezpieczeństwo i stabilność sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA