logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik Stirlinga (w wykorzystaniu do wytwarzania energi)

senior 30 Gru 2005 23:55 56660 23
  • #1 2132485
    senior
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam.
    Proponuję (choć nie jest to dokładnie w profilu) zająć się rozeznaniem tematu wytwarzania energi elektrycznej przy wykorzystaniu silnika Stirlinga.
    Nowość to domowy kocioł gazowy CO dodatkowo doposażony w prądnicę napędzaną silnikiem Stirlinga.

Pozdrawiam jeszcze w starym Roku.
    Senior.
  • #2 2135815
    dzik6
    Poziom 14  
    Ocena: 45
    witam :D pomysł dobry biorąc pod uwagie to że ruskie powoli zakręcają gaz to produkcja energi elektrycznej nawet na małą skale warte jest uwagi co do silnika Stirlinga jestem ciekawy jak i z czego taki silnik zrobić może ma ktoś jakieś pomysł jak taki silnik zrobić chodzi mi jak zrobić tłok w cylindrze który by dość ciasno był spasowany pewnie jakieś pierścienie ale jakie ? Są w internecie różne miniatury tych silników ale niem żadnych konkretów !
  • #3 2149501
    senior
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam.

Ciekawe informacje na temat silnika Stirlinga znalazłem pod
    adresem

http://www.uwemoch.de/

Pozdrawiam.
    Senior
  • #4 2963418
    wnuczek
    Poziom 12  
    Ocena: 77
    Witam
    Od pewnego czasu zajmuje sie tematyka zwiazana z silnikami Stirlinga. Udalo mi sie wykonac model z puszki po piwie (jego opis byl po krotce poruszany na forum), silniczek ten sluzy w zasadzie jako zabawka ukazujaca zasade jego dzialania i posiada znikoma moc. Silniczek ten przy roznicy temp ok.15 st.( ciplo dloni i otoczenia) obracal sie z predkoscia ok. 250 obr/min. Po podgrzaniu go zapalniczka krecil jak oszalaly:) Idac tym przykladem wykonalem kolejny tez z puszki lecz tym razem wiekszej (litrowa Faxe-pewnie wszystkim dobrze znana:) ,silniczek ten (w zasadzie tez zabawka lecz troche wieksza) potrzebowal juz wiecej energii (wieksza masa , wieksze opory toczenia itp.) ,minimalna roznica temp. przy jakiej zaczynal pracowac wynosila ok.25 st (po ustawieniu go na kostce lodu zaczynal sie krecic lecz bardzo powoli). Przy podgrzewaniu go plomieniem zapalniczki obroty juz byly bardzo duze i dysponowal on tez wieksza, choc i tak stosunkowo niewielka moca. Teraz mam w planach wykonanie wiekszego silnika ktory pracowal by przy roznicy temp. przynajmniej 200 st. Jesli macie pytania lub chcecie podzielic sie wlasnymi doswiadczeniami w tej dziedzinie to czekam na kontakt.
    Pozdrawiam
  • #5 3232738
    ttt
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    przygotowałem niedawno stronę o silnikach Stirlinga - www.stirling.fc.pl. Może znajdziecie tam coś ciekawego :)
  • #6 3232845
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1531
    Oglądałem tą stronke i mam pytanie jaką moc rozwijają te silniczki?
  • #7 3233251
    Dora4
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Panowie silnik Stirlinga to nic ninnego jak przerobiona maszyna parowa dostosowywana do istniejących potrzeb konstrukcja z XIX wieku. Poza tym jest chętnie stosowany w małych i róznych przedsiębiorstwach których moc wytwarzanej pary ew. gazów nie przekracza kilku MW i nieopłaca siś stosować turbin. Silnik ten doskonale nadaje się ze względu na jego małe wymagania i daje się go łatwo regulować dostowując do potrzeb generatora. Niestety o stosowaniu mało słychać choć pojawiają się małe firmy które posiadają pare i zaczeły w ten sposób produkować prąd. Jesli chcecie stosować to w domowych warunkach to musicie posaidać kocioł parowy, bo gazami się nie opłaca lepsza byłaby w tym momencie mała turbina gazowa.
  • #8 3233323
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Dora4 napisał:
    Panowie silnik Stirlinga to nic ninnego jak przerobiona maszyna parowa dostosowywana do istniejących potrzeb konstrukcja z XIX wieku.
    - nie wiem osobiście, co ma wpólnego Stirling z maszyną parową. Być może całe złudzenie polega na tym, że mamy w obu przypadkach tłoki, korbowody i koło zamachowe - ale na tym całe "podobieństwo" sie kończy.
  • #10 3234678
    wnuczek
    Poziom 12  
    Ocena: 77
    manta napisał:
    Oglądałem tą stronke i mam pytanie jaką moc rozwijają te silniczki?

W literaturze mozna znalezc wzmianki o silnikach osiagajacych moce rzedu 200-300KW, a tego typu modele maja raczej znikoma moc, pozwalajaca jedynie na pokonanie oporow ruchu itp.
  • #11 4536918
    chemik143
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Modele maja małą moc bo pracują pod niskim cisnieniem. Kiedy podwyższyć ciśnienie w cylindrze, moc rośnie drastycznie. 2-3MPa pozwalają uzyskać bardzo dobre wyniki:) Na youtube jest nawet fajny filmik jak koleś ładuje komórkę za pomocą takiego silniczka podgrzewanego świeczką:)

Polecam książkę Stefana Żmudzkiego: silniki Stirlinga, Wyd. Naukowo Techniczne :)
  • #12 4538144
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    silnik stirlinga to klasyczny silnik cieplny (każdy w szkole średniej przerabia jego przemiany) do których należy również silnik parowy.
  • #13 4540508
    Moulder
    Poziom 23  
    Ocena: 130
    Odnośnie silnika Stirlinga, to stosowany jest np. w Szwedzkich łodziach podwodnych, ponieważ wytwarza mało hałasu.
  • #14 4600348
    Orchidea
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    OK.

A czy Ktoś słyszał o:
    BADANIACH MODUŁU TERMOMECHANICZNEGO ZASILANEGO BIOMASĄ (boiler) Z SILNIKIEM STIRLINGA ??

Chodzi o możliwość wykorzystania biomasy do produkcji energii elektrycznej i cieplnej w mikrosiłowniach z silnikiem Stirlinga.
  • #15 4732671
    zborro
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Stosowanie silnika Stirlinga w szwedzkich okrętach podwodnych typu Gotland związane jest raczej z ich autonomicznością niż głośnością. Chodzi o to że silnik taki pracuje w układzie zamkniętym, wiec nie potrzebuje powietrza (tlenu) do spalania oleju napędowego (Diesel). Z tego co się orientuję okręt taki może przebywać w zanurzeniu do 14 dni. Faktem jest że brak detonacyjnego spalania jaki ma miejsce w silnikach spalinowych wpływa równiez na wyciszenie jednostki, a tym samym namierzenia jej przez sonary wroga. W tym momencie okręt taki zachowuje sie niemal jak jednostka z napędem atomowym, jest przy tym zdecydowanie bezpieczniejsza no i tańsza :)
  • #16 4828428
    maromarol
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Czy jest ktos kto próbuje zbudowac jakiegos większego Stirlinga tak żeby mógł napędzać choćby jakąś malutką pradniczkę o mocy kilku Watt bo większość tego co jest w googlach to zabawki typu kręci się bo sie kręci?
  • #17 4829049
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Odzysk energii cieplnej lepiej zrobić na bazie pompy ciepła i 'transferować' ciepło do bojlera, niz bawić się w niskowydajna technologię silników cieplnych. Pompy ciepła potrafią grzać element wyjściowy nawet zimą w mrozy. Wszystko zależy od mocy agregatu i ilości ciepła doprowadzanego do parownika (zewn.) aby ten nie zamarzał.
  • #18 4961295
    duzyhary
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    a ja mam taki silnik stirlinga i będę montował do niego alternatorSilnik Stirlinga (w wykorzystaniu do wytwarzania energi)
  • #19 4964816
    dzik6
    Poziom 14  
    Ocena: 45
    witam kolego podaj więcej informacji o tym silniku czym będziesz go grzał jakie jest tam ciśnienia itp. same zdjęcie to za mało może masz jakiś filmik jak on chodzi :D
  • #21 8175441
    misiaty1985
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Cytat:

a ja mam taki silnik stirlinga i będę montował do niego alternatorobraz

Do duzyhary minęło już sporo czasu i może są jakieś wieści czy ten silniczek działa?
  • #23 8175928
    misiaty1985
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Fajna sprawa, ale mi chodziło o ten silniczek ze zdjęcia wyżej. On chyba jest własnej konstrukcji.
  • #24 10396635
    Zbyszek Kopeć
    Poziom 26  
    Ocena: 24
    Dziwne, że nadal w Polsce nie można kupić żadnego silnika STIRLINGA.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania silnika Stirlinga do wytwarzania energii elektrycznej, zwłaszcza w zastosowaniach domowych, takich jak kotły gazowe zintegrowane z prądnicą napędzaną tym silnikiem. Uczestnicy omawiają konstrukcję silników Stirlinga, zwracając uwagę na problemy techniczne, takie jak szczelność tłoka i dobór pierścieni uszczelniających. Modele amatorskie wykonane z puszek po piwie demonstrują zasadę działania, jednak ich moc jest niewielka, rzędu kilku watów, zależna od różnicy temperatur i ciśnienia roboczego. Podniesienie ciśnienia do 2-3 MPa znacząco zwiększa moc silnika. Silniki Stirlinga są stosowane m.in. w szwedzkich okrętach podwodnych typu Gotland ze względu na pracę w układzie zamkniętym i cichą pracę. Dyskutowano także o alternatywach dla odzysku energii cieplnej, takich jak pompy ciepła. Wskazano na dostępne źródła informacji i literaturę, m.in. stronę www.stirling.fc.pl oraz książkę Stefana Żmudzkiego. Poruszono temat wykorzystania biomasy w mikrosiłowniach z silnikiem Stirlinga. W Polsce brak jest dostępnych komercyjnie silników Stirlinga, co jest zaskakujące dla uczestników dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA