logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice w jakości dźwięku i czułości mikrofonu: Jack 6,3' vs XLR

mavarick87 31 Gru 2005 14:09 2475 8
REKLAMA
  • #1 2133780
    mavarick87
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam.

Czy jest jakaś rużnica w podłonczeniu mikrofonu przez Jacka 6'3 a XLR np w czułości mikrofonu lub jakości dźwięku
  • REKLAMA
  • #2 2134086
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    Rodzaj wtyku nie gra roli, aczkolwiek najczęściej do wejść symetrycznych stosuje się XLR. Jeśli masz sprzęt który na kanale ma jedno gniazdo XLR i jedno gniazdo Jack, to jeśli nie ma tam włączanego tłumika Pad dla obu gniazd - wejście Jack jest przystosowane do poziomu liniowego, a nie mikrofonowego. W takim wypadku z mikrofonem musisz wejść w XLR.

Pozdrawiam
  • #3 2135394
    mavarick87
    Poziom 19  
    posiadam power mikser Behringer PMH 1000 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78235997

Na kadym kanale są trzy wejścia XLR i dwa na jacka 6,3' ( te gniazda jackowe są potwisane w ten sposób: górne "LINE IN BAL OR UNBAL" i dolne INSERT I/0)

Mam mikrofon podpięty do tego górnego czułośc odkręcona na full i musze powiedziec ze mikrofon nie gra zbyt głośno.

do czego słuzy to gniazdo INSERT I/0??
  • REKLAMA
  • #4 2135668
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    Trzeba uwazac przy podłączeniu Do xlr'a, ponieważ Piny 1 i 3 Niemoge być zmostkowane. Na pinie 3 podawane jest napiecie z Phantom'a i grozi to spaleniem mixera.

Poczytaj instrukcje obsługi!
  • #5 2135783
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Witam
    "Line in" to jak sama nazwa wskazuje wejście dla sygnału liniowego (symetrycznego lub nie). Sygnał taki jest dużo większy od sygnału z mikrofonu i nie ma potrzeby wzmacniania go w takim stopniu. Włączając tam mikrofon nie uzyskasz odpowiedniego poziomu sygnału.
    Mikrofon musisz podłączyć gniazdem XLR.
    Gniazdo insert służy do podłączenia dodatkowego urządzenia np. kompresora.
  • REKLAMA
  • #6 2136072
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    Sprostowanie - napięcie phantomowe występuje między oboma żyłami kabla symetrycznego (czyli między końcówkami 2 i 3) a ekranem (1). Gdy nie używamy mikrofonów pojemnościowych z zasilaniem zewnętrznym, można zasilanie phantomowe wyłączyć.
  • #7 2136434
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    No mam PMH5000 mimo faktycznie ze ten jack jest sygnowany pod linie to miki tez gadaja oczywiscie najczesciej czulosc mam na maksa wykrecona i tlumik tez pawie do konca. Nie jestem pewny ale chyba max czulosc dla linni na tych wejsciach jest cos kolo 30mV (podaja w dBu cza by se przeliczyc) W kazdym razie ja podlaczam pod jacka taki byle jaki mik (z kablem na stale) co gadam do ludzi na scenie przez odsluch.
  • #8 2136455
    mavarick87
    Poziom 19  
    dziekuje za info. A w jaki sposób mogę podpiąć kompresor za pomocą gniazda insert?
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie mikrofonu przez złącze XLR a Jack 6,3" różni się przede wszystkim przeznaczeniem i poziomem sygnału. Wejścia XLR są symetryczne i przystosowane do sygnału mikrofonowego, często z możliwością zasilania phantom, co zapewnia odpowiednią czułość i jakość dźwięku. Wejścia Jack 6,3" oznaczone jako "LINE IN" są przeznaczone do sygnału liniowego, który ma wyższy poziom niż sygnał mikrofonowy, dlatego podłączenie mikrofonu bezpośrednio do takiego wejścia skutkuje niską głośnością i niewystarczającą czułością. Gniazdo "INSERT I/O" służy do wpięcia efektów zewnętrznych, takich jak kompresory, i umożliwia wysyłanie i powrót sygnału z kanału miksera. Przy podłączaniu mikrofonów pojemnościowych ważne jest prawidłowe stosowanie zasilania phantom, które występuje między pinami 2 i 3 a ekranem (pin 1) w kablu symetrycznym. Należy unikać zwarcia pinów 1 i 3, aby nie uszkodzić sprzętu. Przykładowo, w mikserze Behringer PMH 1000 mikrofon powinien być podłączony do wejścia XLR, a wejścia Jack służą do sygnału liniowego lub insertów. W praktyce niektóre mikrofony dynamiczne mogą działać na wejściu Jack, ale z ograniczoną czułością i głośnością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA