Witam.
Elektronika nie jest moją domeną, toteż z góry przepraszam, jeżeli wychylę się tutaj z czymś żenującym dla starych wyjadaczy, ale będę zobowiązany za wszelką pomoc i sugestie w takiej sprawie:
zbudowałem sobie komputer: płyta Epox 4-PCA3+, pentium 4 3 GHz HT (SL6WU), 3 HDD, DVD-RW, GF 6600 GT i zasilacz Topower 526P6. Wszystko podłączone do APC Smart-UPSa 700. Całość chodzi cacy, ale.... podkusiło mnie, żeby zainstalować Motherboard Monitor i teraz mam powód do zmartwień
Okazało się bowiem, że o ile napięcia +12 v i 2,7 V (epox nie pokazuje 3.3) są dość stabilne, o tyle napięcie CPU, ustalone w biosie na 1.5 V, potrafi zejść do 1,31 V, przekraczając 5% próg normy ATX. Używany przeze mnie zasilacz słynie z mocy i stabilności, i chociaż mój zestaw jest dość prądożerny, to powinien spokojnie zaspokoić taki apetyt. Z kolei wartość pomiarów napięć dokonywanych przez aplikacje takie jak MBM - jak dowiedziałem się z innych postów na forum - jest mocno dyskusyjna, ale... mimo wszystko niepokoi mnie skąd to zjawisko. Tym bardziej, że często dzieje się to w sytuacjach, kiedy np. przeglądam tylko internet lub wręcz kiedy komputer akurat nie wykonuje żadnej operacji , a więc zasilacz w żaden sposób nie może być przeciążony. Dla samego CPU te spadki nie powinny być groźne, bo jego specyfikacja przewiduje zasilanie prądem o napięciu 1.25 - 1.525 V, ale zastanawiam się czy mimo wszystko nie jest to jakiś objaw niedomagania zasilacza. Z góry dziękuję za pomoc.
Elektronika nie jest moją domeną, toteż z góry przepraszam, jeżeli wychylę się tutaj z czymś żenującym dla starych wyjadaczy, ale będę zobowiązany za wszelką pomoc i sugestie w takiej sprawie:
zbudowałem sobie komputer: płyta Epox 4-PCA3+, pentium 4 3 GHz HT (SL6WU), 3 HDD, DVD-RW, GF 6600 GT i zasilacz Topower 526P6. Wszystko podłączone do APC Smart-UPSa 700. Całość chodzi cacy, ale.... podkusiło mnie, żeby zainstalować Motherboard Monitor i teraz mam powód do zmartwień