logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MBM 5, pentium 4 1.25-1.525 V i skaczące napięcia.

indiglo 01 Sty 2006 17:51 1414 4
REKLAMA
  • #1 2136227
    indiglo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Elektronika nie jest moją domeną, toteż z góry przepraszam, jeżeli wychylę się tutaj z czymś żenującym dla starych wyjadaczy, ale będę zobowiązany za wszelką pomoc i sugestie w takiej sprawie:
    zbudowałem sobie komputer: płyta Epox 4-PCA3+, pentium 4 3 GHz HT (SL6WU), 3 HDD, DVD-RW, GF 6600 GT i zasilacz Topower 526P6. Wszystko podłączone do APC Smart-UPSa 700. Całość chodzi cacy, ale.... podkusiło mnie, żeby zainstalować Motherboard Monitor i teraz mam powód do zmartwień :-) Okazało się bowiem, że o ile napięcia +12 v i 2,7 V (epox nie pokazuje 3.3) są dość stabilne, o tyle napięcie CPU, ustalone w biosie na 1.5 V, potrafi zejść do 1,31 V, przekraczając 5% próg normy ATX. Używany przeze mnie zasilacz słynie z mocy i stabilności, i chociaż mój zestaw jest dość prądożerny, to powinien spokojnie zaspokoić taki apetyt. Z kolei wartość pomiarów napięć dokonywanych przez aplikacje takie jak MBM - jak dowiedziałem się z innych postów na forum - jest mocno dyskusyjna, ale... mimo wszystko niepokoi mnie skąd to zjawisko. Tym bardziej, że często dzieje się to w sytuacjach, kiedy np. przeglądam tylko internet lub wręcz kiedy komputer akurat nie wykonuje żadnej operacji , a więc zasilacz w żaden sposób nie może być przeciążony. Dla samego CPU te spadki nie powinny być groźne, bo jego specyfikacja przewiduje zasilanie prądem o napięciu 1.25 - 1.525 V, ale zastanawiam się czy mimo wszystko nie jest to jakiś objaw niedomagania zasilacza. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2136250
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    indiglo napisał:
    Dla samego CPU te spadki nie powinny być groźne, bo jego specyfikacja przewiduje zasilanie prądem o napięciu 1.25 - 1.525 V, ale zastanawiam się czy mimo wszystko nie jest to jakiś objaw niedomagania zasilacza. Z góry dziękuję za pomoc.

przy takich wahaniach napięcia na rdzeniu zaliczałbyś co chwila resety / BSODy ; zasilacz nie podaje takich napięć - tym zajmuje się regulator na płycie;
    chcesz naprawde się dowiedzieć co jest z tym napięciem weź mierniczek i pomierz napięcia na dużych kondensatorach ( z drugiej strony laminatu) obok gniazdka CPU.
  • REKLAMA
  • #3 2136254
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Napiszę krótko.... Nie wnikaj tak w szczegóły. Na Twoje pytanie jest bardzo prosta odpowiedź: tylko miernikiem sprawdzisz co się dzieje w komputerze.
  • REKLAMA
  • #4 2136286
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    ... proszę jeszcze raz by nie traktować pomiarów żadnym programem za wiarygodne !
    Jako nim z reguły nie będzie ! Natomiast spełni tylko jedno nieuzasadnione obawy i wątpliwości co do poprawności jakiegoś napięcia lub nawet wszystkich .
    Miernik najzwyklejszy za marne parę złotych rozwiązuje wszelkie wątpliwości , a przynajmniej te typowe i przydaje się w domu na każdym kroku więc nie jest to wydatek nieuzasadniony :!:

:idea: Śmiem twierdzić że w Nowym Roku 2006 jest wydatkiem niezbędnym i potrzebnym w każdym domu :!: :D
  • #5 2138215
    indiglo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Miernik.... przyznaję ze skruchą, że mam takowy w domu od zeszłego roku, kiedy to transmisji elektronów odmówiła instalacja mojego wysłużonego puga 405 :-). Tyle, że po pierwsze nie bardzo wiedziałem gdzie mierzyć, po drugie zasadnicza trudność tkwi w tym, że większe spadki (poniżej 1,4 V) notowane przez MBM zdarzają sie raczej rzadko (1-2 razy dziennie) i nie bardzo wiem, jakbym miał trafić akurat w ten moment. Ale pomyślę...
    Zastanawia mnie jednak szeroki zakres obsługiwanych przez CPU napięć: od 1.25 do 1.525 V. Czy w tej sytuacji takie spadki, jak podawałem (do 1.30 V) mogą w ogóle mieć jakieś złe następstwa dla CPU? Oraz druga wątpliwość: czy taka specyfikacja nie sugeruje, że procesor może dysponować jakąś technologią, która skutkuje tym, że w sytuacjach obniżonego zapotrzebowania na moc CPU próbuje obniżyć napięcie/taktowanie? Biorąc zwłaszcza pod uwagę w/w okoliczności zdarzeń, o których mowa. Wiem, że Prescotty mają coś takiego, ale mój to jeszcze Northwood (0.13 µm) i nie wiem, czy to jest możliwe.
    Pozdrawiam.
REKLAMA