logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TAP 2531 - jak naprawić wyświetlanie tylko dolnej połowy obrazu?

Ash Ketchum 01 Sty 2006 20:44 1638 11
REKLAMA
  • #1 2136822
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 79
    Otóż odbiornik wyświetla dolną połowę obrazu a górnej nie. Pośrodku obrazu na granicy części z obazem a tej czarnej jest jasna linia. Mi to wygląda na odchylanie pionowe, już raz poleciało poziome (wklęsłe poduszki po bokach ekranu).
  • REKLAMA
  • #2 2136853
    rroman
    Poziom 29  
    Ocena: 17
    Witam!
    Na początek wymień elki w aplikacji TDA8350 jeżeli to nie pomoże to sam scalak ww. wymieniony do wymiany.
    Pozdrawiam.
  • #3 2136866
    Wojtekx
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Zanim zaczniesz naprawiać pion , spróbuj podstawić pamięć z pewnym wsadem .
  • Pomocny post
    #4 2137222
    Piotr Popiołkiewicz
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Wojtekx napisał:

Pamięć tak gdyby nie było tej białej linii.
    W tym przypadku TDA 8350Q na 100 procent do wymiany i jak kolega zaznaczył elki też.
    Pozdrawiam Piotr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2137643
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 272
    Wojtekx napisał:

Pamięć nie ma nic do tego :D :D Scalak i elki w jego aplikacji i po sprawie.
    Pozdr.
  • #6 2137703
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Wtedy jak poszło poziome to poleciał tranzystor (może to był i TDA jakiś w obudowie tranzystora) niewiem bo się rozleciał (naprawiałem wtedy w serwisie).
  • #7 2140129
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 144
    battery napisał:
    Wtedy jak poszło poziome to poleciał tranzystor (może to był i TDA jakiś w obudowie tranzystora) niewiem bo się rozleciał (naprawiałem wtedy w serwisie).

Jak widać nie masz za dużej znajomości materii.
    Najpierw piszesz że poleciało odchylanie poziome i dopisujesz korekcja E/W "już raz poleciało poziome (wklęsłe poduszki po bokach ekranu)." a potem piszesz o TDA w obudowie od tranzystora.

Coś się to nie trzyma kupy. ??!!??

Ps.
    dałeś naprawiać w serwisie czy ty byłeś serwisantem w serwisie ??
  • REKLAMA
  • #8 2140192
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Dałem naprawiać w serwisie. Poziome (te poduszki wklęsłe po bokach) to z rok temu było. I serwisant wymienił tranzystor (wyglądało jak tranzystor 3 nóżki tylko obudowa rozwalona bo się aż tak spaliło).
    Teraz poszło pionowe. Niestety na TV się nieznam. Jest tak ze połowa ekranu działa normalnie a druga czarna i między nimi bardzo jasna kreska (którą tworzą wszystkie linie z górnej połowy ekranu). Niestety nie wiem co mogło pójść - być może podobny tranzystor odpowiedzialny za górna połowę obrazu.
    Opisałem wczesniejszą uterkę po to żeby przybliżyc co uległo wtedy uszkodzeniu. Obejście z lutownicą mam i nie chce drugi raz płacic 50zł za wymianę tranzystora.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 2140439
    rroman
    Poziom 29  
    Ocena: 17
    Witam!
    Więc lutownica w ręce i wymieniamy tak jak już wcześniej pisałem kondensator C701-100µF/25V, C702-100µF/63Vjeżeli to nie pomoże to układ IC701 TDA8350 i musi być dobrze.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył odbiornika telewizyjnego, który wyświetlał tylko dolną połowę obrazu, a górna część była czarna z jasną linią na granicy obrazu i czerni. Objawy wskazywały na uszkodzenie odchylania pionowego. Wcześniej wystąpiły problemy z odchylaniem poziomym, które zostały naprawione przez wymianę uszkodzonego tranzystora. W dyskusji zalecano wymianę elementów elektronicznych w układzie TDA8350, w szczególności kondensatorów elektrolitycznych (C701 100µF/25V, C702 100µF/63V) oraz samego scalaka TDA8350Q. Próby wymiany pamięci nie przyniosły efektu. Po wymianie wskazanych kondensatorów i układu scalonego obraz powrócił do normalnego stanu, co zakończyło temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA