logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt sieci LAN dla 50 komputerów - porady i przykładowe schematy

fisto 04 Sty 2006 10:42 1505 3
  • #1 2144933
    fisto
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    słuchajcie musze zrobić projekt sieci LAN na 50 kompów ale nie mam jakos o tym wyobrażenia troche sie znam na tym ale był bym wdzięczny jak ktos by pomógł jakis adres stronki czy jakiś szkic zaznaczone kompy huby switche itd. Ponagałem dla wileu osób na forum mysle ze teraz i wy pomożecie pozdrawiam.Parametry jakie sie chce to praca do szkoły wiec wolna ręka:)
  • #2 2145722
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Do projektu potrzebny jest schemat pomieszczeń z zaznaczonymi miejscami gdzie są/będą komputery.

Ogólnie trzeba do jednego pomieszczenie (najlepiej) pociągnąć UTP do miejsc gdzie będą komputery i zakonczyć je gniazdkami.
    W serwerowni najlepiej patchpanel + switch(e) na trochę więcej miejsc niż aktualnie potrzeba.

Co do wyboru sprzętu wiele zależy od kwoty, jeśli to tylko papierowy projekt to możesz wstawić sprzęt np. Cisco.
  • #3 2147571
    iviarc
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    "musze zrobić projekt sieci LAN na 50 kompów ale nie mam jakos o tym wyobrażenia"
    chce upiec ciasto, ale nie wiem co to mąka
  • #4 2147697
    supremin
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    fisto napisał:
    słuchajcie musze zrobić projekt sieci LAN na 50 kompów ale nie mam jakos o tym wyobrażenia troche sie znam na tym ale był bym wdzięczny jak ktos by pomógł jakis adres stronki czy jakiś szkic zaznaczone kompy huby switche itd. Ponagałem dla wileu osób na forum mysle ze teraz i wy pomożecie pozdrawiam.Parametry jakie sie chce to praca do szkoły wiec wolna ręka:)

musisz najpierw samemu podać szkic szkoły - ile pracowni, w jakiej ogległości od siebie, w jakiej odległości gabinety dyrekcji, sekretariat (księgowość, itp), do tego pokój nauczycielski i biblioteka.
    Połączenie KOMP - SWITCH i SWITCH - SWITCH "powinny być" do 100m, jesli jest wiecej trzeba dorzucić wzmacniacz sygnału. kilka bliskich kompów łączysz jednym switchem, switche ze sobą portami gigabitowymi, tak rozpinasz sieć po szkole.

iviarc napisał:

"musze zrobić projekt sieci LAN na 50 kompów ale nie mam jakos o tym wyobrażenia"
    chce upiec ciasto, ale nie wiem co to mąka

pięć postów i takie to pyskate.. eh.
REKLAMA