logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować sieć szkolną dla dwóch pracowni komputerowych?

emka17 16 Lip 2006 09:45 2196 5
REKLAMA
  • #1 2823941
    emka17
    Poziom 2  
    Potrzebuję pomocy w zaprojektowaniu prostej sieci szkolnej (do zaliczenia przedmiotu Sieci na AP).
    Opis projektu obejmującego 2 sieci lokalne dwóch pracowni komputerowych.
    Projekt graficznie ma przedstawiać sieć połączeń.
    Założenia:
    •pracownia 1: 16 stanowisk uczniowskich, 1 nauczyciela – administratora;
    •pracownia 2: 14 stanowisk uczniowskich, 1 nauczyciela – administratora;
    •gabinet nauczycieli (zlokalizowany pomiędzy pracowniami): 2 stanowiska dla nauczycieli, telefon, szafka dystrybucyjna.
    Mam tylko ogólną wiedzę (wiem czym są pacht panel, switch, serwer, skrętka) ale nie wiem jak ją wykorzystać praktycznie
    (zrobić z tego sieć, która zadziała chociaż na papierze).
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2824634
    brombal
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    polecam google
    http://www.trzepak.pl i wiele podobnych, jest tego w sieci grom .
    Jesli uważasz ze ktos odrobi za ciebie zadanie to raczej sie mylisz .
  • REKLAMA
  • #3 2824671
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Akurat robię coś takiego jako element sieci dla jednego z Uniwersytetów....
    Sale organizujesz najlepiej w instalacji natynkowej w korytkach kablowych instalacyjnych na wysokości nad biurkami, po jednym rj45 na stanowisko, dla prowadzącego 2 rj plus jedno stanowisko 2 rj dla drukarki- serwera itp.
    Po dwa rj na stanowiska w pokoju nauczycielskim plus 1 na telefon ( dla każdego)
    Możesz to zebrać w jedej szafie dystrybucyjnej wiszącej 15 U na dwa panele 24 rj, jeden switch 48 portów lub ( lepiej 2 24 portowe) Jeżeli sieci mają się widzieć to w tym drugim przypadku switch trzeba ze sobą skrosować. Nie zapomnij o organizatorach kabli ( patchguide) w szafie, zasilaniu i uziemieniu szafy. Projekt jak mniemam nie obejmuje systemu zasilania. Możesz zaproponowac UPS-a do podtrzymania węzła dystrybucyjnego.
    Do tej szafy trzeba by doprowadzić jakiś kabel telekomunikacyjny dla telefoni i ( lub światłowód dla zewnętrzej sieci obiektu).
    Pozdr.J.
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #4 2824885
    emka17
    Poziom 2  
    Dzięki bardzo za wszelkie sugestie. Nie szukam gotowca, tylko pomocy - jestem na studiach podyplomowych dla nauczycieli i jednym z przedmiotów są sieci. Nie spodziewam się, że nauczę się je projektować, chcę tylko zaliczyć ten przedmiot. Nigdy wcześniej nie miałam do czynienia ze switchami, patch panelami, itp. Projekt ma być na papierze jak najprostszy prymitywny schemat), byleby zawierał podstawowe potrzebne elementy. Może łatwiej będzie się komuś kompetentnemu wypowiedzieć w tej sprawie bezpośrednio na moją skrzynkę monazaba17(_at_)wp.pl.
    Bardzo dziękuję jeszcze raz z góry (i z dołu też :D) za wszelką pomoc. Pozdrowionka.
  • REKLAMA
  • #5 2826647
    jedynygarf
    Poziom 20  
    jeśli ktoś taki ma moje dzieci uczyć informatyki to wiedz ze pasujesz do giertycha (oboje na niewłasciwych miejscach) a ja sie wyprowadzam z kraju cociaz byś niemówił że jestś na studiach bo wstyd przynocisz, ja już w podstawówce stacjonarne kąpy składałem a w wieku 21lat jestem właścicielem firmy rozsyłającej neta na załe swoje miasto a mam zaledwie średnie uzupełoniające bez matujy. Boże zmień ten system nauczania zawiele tam osób którzy nic nieumieją.
  • #6 2826916
    emka17
    Poziom 2  
    Zrobiłem to tak (wygląd ogólny sieci):

Objaśnienia:
    - SWG – switch główny (12 portowy w tym up-link);
    - SW1 – switch do podsieci w Sali 1 (24 portowy w tym up-link);
    - PP1 – patch panel do podsieci Sali 1 (24 portowy);
    - SW2 – switch do podsieci w Sali 2 (24 portowy w tym up-link);
    - PP2 – patch panel do podsieci Sali 2 (24 portowy);

Telefon:
    1. Sygnał telefoniczny na PP2 (port24) cross do (port 23) i z tyłu panela do gniazdka telefonicznego w gabinecie nauczycieli;

SWG:
    1. Sygnał internetowy podany na up-link SWG;
    2. Z SWG (potr 1) sygnał poprzez kabel krosujący do PP2 (port 22) i z tyłu panela
    do gniazdka Komp.1 w gabinecie nauczycielskim;
    3. Z SWG (potr 2) sygnał poprzez kabel krosujący do PP2 (port 21) i z tyłu panela
    do gniazdka Komp.2 w gabinecie nauczycielskim;
    4. Z SWG (potr 3) sygnał poprzez kabel krosujący do PP1 (port 24) i z tyłu panela
    do gniazdaka serwera (jest to jednocześnie komputer nauczyciela) podsieci w Sali 1;
    5. Z SWG (potr 4) sygnał poprzez kabel krosujący do PP2 (port 20) i z tyłu panela
    do gniazdka serwera (jest to jednocześnie komputer nauczyciela) podsieci w Sali 2;
    6. Pozostałe porty w SWG wolne.

SW1 i PP1:
    1. Sygnał internetowy podany poprzez kabel krosujący na up-link SW1 z PP1 (port 23- karta sieciowa serwera 1);
    2. Następnie połączenie kablami krosującymi pomiędzy portami 1-16 SW1 i PP1;
    3. Sygnał internetowy z tyłu portów 1-18 PP1 do gniazdek w Sali 1
    (16 wykorzystywanych, 2 extra);
    4. Wolne porty: SW1 17-23, PP1 19-23.

SW2 i PP2:
    1. Sygnał internetowy podany poprzez kabel krosujący na up-link SW2 z PP2 (port 19- karta sieciowa serwera 2);
    2. Następnie połączenie kablami krosującymi pomiędzy portami 1-14 SW2 i PP2;
    3. Sygnał internetowy z tyłu portów 1-18 PP2 do gniazdek w Sali 2
    (14 wykorzystywanych, 4 extra);
    4. Wolne porty: SW2 15-18, PP2 brak.

Czekam na uwagi i wskazówki.
REKLAMA