logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigaset 2015 i telefonia cyfrowa-problem z połączeniem

boby55 04 Sty 2006 13:58 1884 8
REKLAMA
  • #1 2145440
    boby55
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.Mam kłopot z telefonem Siemens Gigaset 2015 po założeniu linii przez "kablówkę" z Aster. Gdy miałem sygnał z TPSA wszystko było OK, a teraz jest prawie OK. Sygnał jest, można z niego dzwonić bez problemu, natomiast gdy do mnie ktoś wybierze numer to Gigaset nie dzwoni, tak jakby sygnał z modemu był za niski i nie uruchamiał dzwonka w telefonie. Telefon Panasonic'a podpięty równolegle działa bez problemu.
    Poszukuję więc schematu ideowego bazy "Gigaset 2015 Plus" w celu zmiany poziomu sygnału wejściowego, lub pomocy w rozwiązaniu problemu.
  • REKLAMA
  • #2 2145503
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    o schemacie zapomnij-niema

co do dzwonka trzeba poczytac instrukcję czy jest tam możliwość zmany parametrów sygnału dzwonienia
  • REKLAMA
  • #3 2145737
    boby55
    Poziom 11  
    Problem nie jest w jakichkolwiek ustawieniach, czy to bazy czy też słuchawki gdyż po podłączeniu do linii TPSA jest wszystko OK. Widocznie sygnał z modemu Aster ma za niski poziom i jedynym rozwiązaniem jest zmiana konkretnego elementu (np. kondensatora) tak aby sygnał dochodzący do układu odpowiedzialnego za detekcję dzwonka miał większą wartość. Oczywiście mogę rozwiązać ten problem podłączając drugi - nie tak wybredny telefon, ale to ostateczność.
  • #4 2145752
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    możesz podać jakie napięcie jest w linii???
  • REKLAMA
  • #5 2145821
    boby55
    Poziom 11  
    Niestety napięcie jest chyba prawidłowe. 48V stałego przy wyłączonym telefonie i 50V zmiennego podczas dzwonienia.
  • REKLAMA
  • #6 2147820
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    To nie kwestia napięcia,ale zakresu detekcji dzwona. 15-75 hz lub 35-55Hz
    NA przykład,dokładnie nie pamietam. BArdzo trudno dostępne kody serwisowe. Kiedys miałem -kilka lat temu.... poszukam.
    Zadne zmiany elementów nic nie dadzą.
    Ewntualnie zmiana z menu użytkownika z pracy z centralą telekomu na centrale abonencką. To tak jest opisane..
  • #7 2148356
    boby55
    Poziom 11  
    Znalazłem kody do zmiany częstotliwości detekcji dzwonka w Gigasetach serii 3000, ale nie wiem czy będą pasowały.
  • #8 2148510
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Można próbować.ale rezultat wątpliwy.
    Raczej wg manuala ustawić go na pracę z PBX-"prywatna centrala abonencka".
  • #9 2149686
    boby55
    Poziom 11  
    Ustawianie Gigaseta na centralę abonencką nic nie dało. Tak samo zachowuje się przy MFV/Flash 80ms jak i 250ms. Może to kwestia kształtu napięcia wyjściowego z modemu, bo jego wartość jest dobra. Najprawdopodobniej to będzie jednak inna częstotliwość detekcji dzwonka, ale bez odpowiednich kodów nic się nie zdziała.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Siemens Gigaset 2015 podłączonego do linii cyfrowej dostarczanej przez operatora Aster (kablówka). Po zmianie z linii TPSA telefon nie dzwoni przy przychodzącym połączeniu, mimo że sygnał jest obecny i można wykonywać połączenia wychodzące. Telefon Panasonic podłączony równolegle działa poprawnie. Przyczyną jest najprawdopodobniej niewłaściwa częstotliwość detekcji sygnału dzwonka lub kształt sygnału z modemu Aster, mimo prawidłowego napięcia linii (48V DC, 50V AC podczas dzwonienia). Próby zmiany ustawień Gigaseta na tryb pracy z centralą abonencką (PBX) oraz modyfikacje parametrów MFV/Flash nie przyniosły efektu. Brak dostępnych schematów ideowych bazy Gigaset 2015 uniemożliwia modyfikację elementów elektronicznych w celu zwiększenia poziomu sygnału dzwonka. Możliwe rozwiązania to znalezienie odpowiednich kodów serwisowych do zmiany częstotliwości detekcji dzwonka lub zastosowanie innego telefonu mniej wrażliwego na sygnał.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA