logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tonsil ZG40-C: Jakie zamienniki głośników wysokotonowych i szerokopasmowych?

eujot 04 Sty 2006 20:27 5781 8
REKLAMA
  • #1 2146641
    eujot
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam

Mam kolumny Tonsila - ZG40 - 8 omów. Niestety jeden głośnik wysokotonowy odmówił współpracy GDWK 9/40/1 - 8 omów. W drugiej kolumnie głośnik wysokotonowy jest inny GDWK 9/40 - o 8 omów. Z tego co wyczytałem, głośniki różnią się między sobą pasmem przenoszenia. Teraz moje pytanie. Który z głośników był montowany oryginalnie w tej kolumnie? Ew. Jakie zamienniki mogę dobrać, by nie stracić na brzmieniu?

Druga sprawa to głośnik szerokopasmowy - GD 12, dokładnie nie pamiętam, czym można go zastąpić? Niestety w jednej kolumnie ma przedartą membranę. Na stronach Tonisla nie widzę tego modelu - 8 omowego, więc chyba będzie trzeba dobrać coś innego. Zastanawiam się jaki to będzie miało skutek na brzmienie kolumn.

Będę niezmiernie wdzięczny za odpowiedzi. Mogą być też jakieś opisy, omawiające jak należy zabrać się za zmianę głośników. Jak należy dobierać zamienniki, by nie zepsuć brzemienia. Mogą być też zdjęcia. Poniżej zdjęcie moich kolumn.

PS
    Głośnik niskotonowy oraz membrana bierna były regenerowane.

Pozdrawiam,
    Łukasz.
    Załączniki:
    • Tonsil ZG40-C: Jakie zamienniki głośników wysokotonowych i szerokopasmowych? tabliczka.jpg (30.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tonsil ZG40-C: Jakie zamienniki głośników wysokotonowych i szerokopasmowych? kolumna.jpg (21.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2146879
    shu
    Poziom 14  
    W moich kolumnach były GDWK 9/40/1, więc za pewne należałoby włożyć GDWK 9/80/1.

Szerokopasmowca z dobrym skutkiem zastąpiłem głośnikiem GD 12/8/2.
  • REKLAMA
  • #3 2147560
    eujot
    Poziom 11  
    shu napisał:
    W moich kolumnach były GDWK 9/40/1, więc za pewne należałoby włożyć GDWK 9/80/1.

Szerokopasmowca z dobrym skutkiem zastąpiłem głośnikiem GD 12/8/2.

Hm.. Czy GDWK 9/80/1, których opis jest na stronach Tonisla, to te same głośniki, tylko o większje mocy?

Bo GD 12/8/2 są na stronach Tonisla, ale tylko w wersji 4 ohm :/

Zastanawiam się, czy mogę zastąpić głośnik wysokotonowy, ten uszkodzony, albo od razu dwa, w dwóch kolumnach, głośnikami GDWK 9/40, ale w wersji 4 ohm, bo takie mam. Przynajmniej coś by grało. Nadzadą się one na chwilową podmianę?
  • REKLAMA
  • #4 2148729
    shu
    Poziom 14  
    Ja walczyłem z podobnym jak twój problemem w wątku "Kolumny Tonsil Zg 40 C/6", ale moje kolumny były 4 ohmowe i to było poważne zmartwienie.

Jeszcze jakieś 3-4 m-ce temu odwiedzany przeze mnie sklep tonsilu posiadał GD12/8/2 zarówno w wersji 4 jak i 8Ω, jak również GDM12/60, który można do tych kolumn włożyć.

Nie wiem dlaczego piszesz, że nie ma wersji 8Ω. W dalszym ciągu widnieje ona na stronie tonsilu.

Podmienienie głośnika 8Ω na 4Ω nie uda się bez istotnych zmian w zwrotnicach. A co do GDWK to nie wiem czy to "ten sam", ale chyba właśnie jego należy użyć jako zamiennika.
  • REKLAMA
  • #5 2148959
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2149067
    eujot
    Poziom 11  
    barthezz napisał:
    Oczywiście wkładając tam gumowe membrany zupełnie zniszczyłeś brzmienie tych kolumn, te głośniki wraz z membranami były na szmacianym zawieszeniu które nigdy by sie nie rozpadło a szczególnie że jest to ściśle określony i wyliczony system z membraną bierną która pracuje podobnie jak BR, więc patrząc na tabliczkę z wykresem przenoszonych częstotliwości możesz tylko szczerze mówiąc pomarzyć że tak zagra.

Nie ja zmieniałem zawieszenie, gdy kupiłem głośniki, takie już było. Kolumny grają rewelacyjnie, jeżeli głośniki na oryginalnym zawieszeniu zagrają lepiej, to jestem pełen uznania dla inżynierów Tonisla, bo i teraz są bezkonkurencyjne w porównaniu z ZG25-C, oraz Unitra Fonica Typ A-40.

Potrafią zejść naprawdę nisko, co pewnie dla oryginalnych membran byłoby trudne. Wydaje mi się, że dobrze zregenerowane głośniki będą lepiej grały niż 27 letnie na oryginalnym zawieszeniu. Choć nie wiem kiedy te były regenerowane.

Ponadto wymieniona została pianka w kolumnie, bo jeszcze nie parcieje, co w w.w. ZG25-C i Unitra A-40 niestety jest odczuwalne.

A ja teraz grają z Radmorem 5100? Po półgodzinnym słuchaniu radia przy wyskalowaniu potencjometra na 3 (Radmor 5100 nie ma konturu, a wysokie i niskie tony ustawione na 0, po bożemu), zaczyna boleć szczęka, ale być może to wina małego pokoju (12m2). A słuchając nawet cicho, gdy ktoś wejdzie i zacznie mówić nie podnosząc głosu, to zostanie zagłuszony, tak wypełniony jest pokój dźwiękiem. Nie ma to jak 20KG grającego mebla. Niestety w jednej kolumnie, przestał grać głośnik wysokotonowy.

Podziękowania dla shu za informacje o głośnikach zastępczych. Będę dzwonił do sklepu Tonsila. Z tym, że nie jestem przekonany, co do włożenia GDM 12, zamiast GD 12, ale zobaczę, czy zdołam kupić ten drugi.
  • #7 2151694
    junan
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Cytat:
    Oczywiście wkładając tam gumowe membrany zupełnie zniszczyłeś brzmienie tych kolumn, te głośniki wraz z membranami były na szmacianym zawieszeniu które nigdy by sie nie rozpadło a szczególnie że jest to ściśle określony i wyliczony system z membraną bierną która pracuje podobnie jak BR, więc patrząc na tabliczkę z wykresem przenoszonych częstotliwości możesz tylko szczerze mówiąc pomarzyć że tak zagra. Można by z tego zrobić wersję ZG60-C tzn. głośnik niskotonowy GDN25/60 wraz z do niego membraną bierną na tej samej membranie lekko usztywnionej od strony resora dolnego, części można zamówić w umifonie.

Kilka słów komentarza.
    Rzeczywiście pierwotnie kolumny te miały głośniki na tkaninie (gdn 25/40/1 4 lub 8 om) i MB na tkaninie. Gdy rozpoczęto produkcję nieśmiertelnego gdn 25/40/3 (na piance), został on zastosowany w tych kolumnach wraz ze specjalną MB (także na piance). Kolumny w tej wersji były tylko 8 om. Kolumny autora wątku to właśnie ta wersja z pianką wymienioną na gumę.
    Głośnik gdn 25/60 może współpracować z MB na piance bez żadnych modyfikacji MB. Nie może być natomiast kompletowany z MB na tkaninie (niższa Fr i mniejszy skok).
  • #8 2152324
    eujot
    Poziom 11  
    junan napisał:

Kilka słów komentarza.

Dziękije za informacje. Jeżeli zostało wymienione zawieszenie na gumowe w głośniku i w membranie biernej, to w jakim stopniu mogło to wpłynąć na brzmienie kolumn?

Czy zastosowanie głośników GDM, zamiast GD wpłynie znacznie na zmianę brzmienia kolumny?

Pozdrawiam,
    Łukasz.
  • #9 2152475
    marcin1988
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam ja w moich ZG/40/C/9 kiedy padły w nich orginalne wysokie tony, wymieniłem je na GDWT 9/100 FP i musze powiedziec, że grają o wiele lepiej od orginalnych.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem doboru zamienników głośników wysokotonowych i szerokopasmowych do kolumn Tonsil ZG40-C 8 Ω. Oryginalnie w kolumnach montowano głośniki wysokotonowe GDWK 9/40/1 8 Ω lub GDWK 9/40 8 Ω, różniące się pasmem przenoszenia. Jako zamiennik wysokotonowego polecano GDWK 9/80/1 8 Ω lub GDWT 9/100 FP, które według użytkowników mogą poprawić brzmienie. W przypadku głośnika szerokopasmowego GD 12, który nie jest już dostępny w wersji 8 Ω na stronie Tonsila, sugerowano zamiennik GD 12/8/2 lub GDM12/60, przy czym zmiana impedancji z 8 Ω na 4 Ω wymaga modyfikacji zwrotnicy. Wymiana zawieszenia membrany z tkaniny na gumowe wpływa na charakterystykę brzmienia, gdyż oryginalne zawieszenia były precyzyjnie dobrane i współpracowały z membraną bierną działającą podobnie jak bass-reflex. Wymiana głośników i membran powinna uwzględniać kompatybilność z membraną bierną i parametrami częstotliwościowymi, aby nie pogorszyć jakości dźwięku. Wskazano również, że regeneracja oryginalnych głośników może przynieść lepsze efekty niż stosowanie zamienników, jednak niektóre zamienniki mogą poprawić brzmienie. Dyskusja zawierała także uwagi dotyczące wpływu zmian na charakterystykę akustyczną i konieczność dostosowania zwrotnic przy zmianie impedancji głośników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA