logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o internecie bezprzewodowym 2,4GHz, koszt 599zł, abonament 59zł/mc

PIOTREL 22 Kwi 2003 23:40 6367 37
Najlepsze odpowiedzi

Czy warto brać internet radiowy 2,4 GHz za 599 zł instalacji i 59 zł miesięcznie oraz na co uważać przy takim łączu?

Tak, zwykle warto, jeśli operator zapewnia dobry sygnał i sensownie skonfigurowaną sieć — użytkownicy chwalą takie łącza jako wygodniejsze i szybsze od modemu, a przy poprawnej instalacji działają stabilnie [#225279][#227049][#457597] Najważniejsze jest, żeby antena i punkt dostępowy były dobrze „widoczne” optycznie, bez przeszkód typu drzewa, bloki czy kominy, bo wtedy link quality i transfer potrafią mocno spaść [#227049][#227055][#314130] Warto też sprawdzić, ile osób jest podpiętych do jednego AP i jaki jest realny transfer po stronie operatora, bo przy zbyt dużym obciążeniu sieci jakość może być gorsza mimo dobrego sprzętu [#224644][#314115][#278734] Cena 599 zł za montaż nie wygląda źle, ale opłaca się tylko wtedy, gdy w tej kwocie dostajesz sprzęt na własność; w threadzie padają też niższe realne koszty instalacji rzędu 400–500 zł [#225156][#227049][#424423] Trzeba pamiętać, że to i tak zwykle idzie przez telekomunikacyjną infrastrukturę po stronie dostawcy, więc nie jest to całkiem „bez Tepsy”, ale jako usługa dostępowa może działać bardzo dobrze [#226975][#314115]
REKLAMA
  • #1 195080
    PIOTREL
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Witam mam pytane czy ktoś wie jak sie sprawuje lub sam używa połączenia z internetem bezprzewodowo. Zadaję to pytanie bo u mnie to ma wystartować koszty są do strawienia. Ma to pracować na częstotliwośći ok. 2,4GHz . Koszt montażu ok 599zł a miesięczny abonament za 24 godziny na dobę 59 zł . Transfer ma być ok 125 k.
    Działa to w promieniu 5 km od bazy i nie ma to nic wspólnego z TEPSą .
    Proszę o uwagi.
  • REKLAMA
  • #2 195183
    brombal
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    powiem ci tak u mnie jsli chodzi o bezprzewodowke sa rozne opinie jedni mowia ok inni nazekaja ale ogolnie jest ok napewno lepiej niz przez modem a jesli wszystko smiga to dziala niezle
    ps. to i tak idzie przez telekomune
  • REKLAMA
  • #3 224644
    dzinek
    Poziom 12  
    Polecam to rozwiązanie. Internet na radiowym chodzi bardzo dobrze ale zdarza się czasami, że działa gorzej od modemu. Mamy sieć a więc może to też wina obciążenia łącza.
  • #4 224767
    BadDog
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    PIOTREL napisał:
    Witam mam pytane czy ktoś wie jak sie sprawuje lub sam używa połączenia z internetem bezprzewodowo. Zadaję to pytanie bo u mnie to ma wystartować koszty są do strawienia. Ma to pracować na częstotliwośći ok. 2,4GHz . Koszt montażu ok 599zł a miesięczny abonament za 24 godziny na dobę 59 zł . Transfer ma być ok 125 k.
    Działa to w promieniu 5 km od bazy i nie ma to nic wspólnego z TEPSą .
    Proszę o uwagi.

Moi qmple zakłacają takie cudo, i powiem szczerze że mam chęć zrezygnować z SDI i podłączyć się do radiówki (sieć już jest )
    Koszty wydają się niskie jesli to montaż indywidualny. Jeżeli zaś sieć to
    troszkę drożej jak u mnie w landzie
  • #5 224833
    brombal
    Poziom 19  
    witam
    zgadzam sie z baddogiem zastanowcie sie 2 razy bo u nas za siec wolaja taka kase ze mam ich gleboko w :x sdi wychodzi taniej i to bardzo taniej i nikt nie czepia sie sieci tylko niedajcie sie zlapac w sidla neostrady
    pozdrawiam
    Jurek
  • #6 225156
    H3nry
    Poziom 32  
    Ocena: 288
    witam
    Polecam ale np pod jednym warynkiem przy tej kasie:)
    :arrow: Urzadzenia koncowe przechodza na twoja wlasnosc.
    Jezeli jest inaczej to bym sie zastanowil :?:
    Tak na marginesie to w mojej miescinie dzialaja 3 firmy a cena jedna Radio==>400pln niezaleznie czy AP czy wifi karta
  • #7 225253
    michał_21
    Poziom 1  
    Prawie tydzień mam bezprzewodowy internet. N arzie spipsuje sie dobrze. Instalacja 480 PLN, abonamet dla trnsferu 32kB to 35 PLN. Obecnie w godzinach szczytu ma 15-20 kB, nocą jest jeszcze lepiej. Polecam.

www.godow.net
    www.skrzyszow.cik
  • #8 225279
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Tak, warto. Masz internet 24h i gdzies tepsę. To wystarczy.
    Urządzenia dostępowe (karty, access pointy) na 2,4 GHz to standard. Mają wystarczającą przepustowość do tworzenia sieci LAN i udostępniania łącza internetowego. O sprawy radiowe nie musisz się martwić, to rozwiązania profesjonalne i dopracowane. Jeśli provider zainstaluje wszystko i uruchomi nie masz się nad czym zastanawiać. Nic tylko brać!
    Jeśli podane przez ciebie koszty obejmują wartość sprzętu i jeśli zostaje on twoją własnością to warto.
  • REKLAMA
  • #9 226440
    PIOTREL
    Poziom 26  
    Witam ta cena jest ceną całego montażu wraz z osprzętem dla jednego kompa . Każdy ma swój indywidualny nadajnik i kartę radiową do komputera, nie jest to sieć . Tak jak to jest omawiane to transfer ma być ok 128kB.
    No i najważniejsze abonament 59 zł przy dostępie 24godź na dobę.
  • #10 226975
    brombal
    Poziom 19  
    Tomek11r napisał:

Calkowicie sie niezgadzam z ta wypowiedzia !! . A niby gdzie jest podpiety ten " access point " do kranu w kuchni ??
    na 100% podpiety jest do polpacka czyli do telekomuny wiec nadal placisz tepsie tylko poprzez posrednika ktory na tym zarabia . Warto sie zastanowic zanim cos napiszesz . A nawet jak ci ktos powie ze ma Internet z satelity to również telekomuna zabiera swój characz(centrum uslug satelitarnych Psary kolo Kielc)
    pozdrawiam
    Jurek
  • #11 226997
    kss213
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    600zl to duzo bardzo za instalacje zwlaszcza ze karta+dobra antena z kablem to 400zl max, a mozna jeszcze taniej abonament nie jest wygorowany
    ale jesli masz dookola wiecej chetnych na internet to pomyslcie sami o polpaku
    wyjdzie wam taniej i bedzie tylko dla was

a moze jeszcze odnosnie jakosci
    jezeli punkt dostepoowy (AP) jest dobrze od Ciebie widoczny tzn brak fizycznych przeszkod zaslaniajacych widocznosc anteny (drzewa bloki kominy) to przy dobrej antenie kierunkowej bedzie dobrze chodzilo warunek ze anteny AP beda o dobrych parametrach, ptaszki lubia usiasc na antenkach to jest minus :( no i u sibie zauwazylem ze przy maluszkach ze starym modulem zaplonowym chwilowo spada jakos lacza jak cos takiego przejezdza, wiec sprawdz czy nie ma jakiegos zrodla zaklocen w twoich okolicach zanim to wyprobujesz.
    Kolejna sprawa to umiejscowienie anteny, zasada widocznosci anten priorytetowa ale dochodzi jeszcze dlugosc przewodu H155 do 10metrow pozniej juz tylko H1000 ale troche to kosztuje.
    zajrzyj na www.siecibezprzewodowe.com maja tanie anteny karty sieciowe poszukaj na allegro polecam d-linka na usb model 270,
    to chyba na tyle
  • #12 227022
    ulyses
    Poziom 14  
    btw. a zna ktos moze jakas firme ktora udostepiala by to w warszawie na bemowie/jelonkach ?
  • #13 227049
    michałbak1
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam ja już jestem na bezprzewodówce prawie rok, kosztowało mnie ono równe 500zł i jak narazie do tej pory chodzi bez zarzutu.
    Obecnie koszt abonamentu to 40zł. Ja u siebie miałem do wyboru modem, stałe (his) albo bezprzewodówke.
    Krótki opis
    Karta sieciowa D-link dwl-520 do tego acces point też D-link do tego server
    na linuksie hub i jak narazie złącze na 6 uzytkowników (his)
    Moje zdanie lepsze łącze i lepiej niewidze pozatym krótsze czasy (ping) odemnie na server to od 2-3ms.
    Jeżeli sie zdecydujesz to zwróć najpierw jaki będzeisz miał zasięg tz link i signal jezeli obydwa bedą powyżej 20% i beda stałe to bedzie ok jezeli nie to raczej niepolecam . Pozdrawiam Michał
  • #14 227055
    kss213
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    :arrow: michałbak1

przy tak niskim link quality (20%) masz bardzo duza ilosc duplikowanych pakietow z AP co znacznie spowalnia ladowanie sie stron itp o P2P nie ma wtedy mowy, ostatnio sprawdzalem to przy sygnale 40% i link quality 35%
    duplikowane bylo 70%!!!!!!! pakietow, odleglosc byla ok 2km bez przeszkod terenowych dopiero po zastosowaniu dobrej anteny kierunkowej zjechalo do 30% duplikowanych pakietow
    wiec nie zawsze to jest tak hop siup
  • REKLAMA
  • #15 227900
    michałbak1
    Poziom 15  
    No co do duplikacji pakietów przy tym niskim link quality (20%) i co do spowalniania stron to się zgadzam ale co do działania P2P to przy tak niski sygnale nawet i nizszym bedzie chodzic (wiem bo przez około miesiąc miałem link i sygnal 6%) (ale obecnie mam 46%) tyle że bedą wachania w transferach i to dosyć spore a jak wiadomo przy korzystaniu z P2P jest to dosyc wazne aby mieć jak najlepszy transfer i jak najbardziej stabilny.
    A ja jednak sobie chwale!!!!!!
    Pozdrawiam wszystkich Michał
  • #16 263396
    ostry5
    Poziom 11  
    Witam wszystkich w temacie Net przez radiówkę.
    Ostatnio u mnie w mieścinie pojawiła się możliwość podłączenia do netu przez radiówkę. Po między mną a dostawcą jest 600 m i drzewo na drodze :-( Jaki sprzęt powinienem kupić żeby było ok? (w miarę tani oczywiście) Jak by mógł ktoś podać bardzo przybliżone ceny przewodów oraz proponowanego sprzętu. :?:
  • #17 263428
    PCMAN
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    skaner napisał:
    witam
    zgadzam sie z baddogiem zastanowcie sie 2 razy bo u nas za siec wolaja taka kase ze mam ich gleboko w :x sdi wychodzi taniej i to bardzo taniej i nikt nie czepia sie sieci tylko niedajcie sie zlapac w sidla neostrady
    pozdrawiam
    Jurek

Troche odbiegnę od tematu, ale co takiego złego jest w tej Neostradzie, że już któryś raz ktoś stawia ją w złym świetle (a mój qmpel chce ją założyć właśnie do wykorzystania w sieci LAN) :?:
  • #18 263743
    PIOTREL
    Poziom 26  
    Kup i płać za NEO prawie 200 zł jak cie stać a transfer i tak nie jest taki do końca jak opisują bo wszystko idzie po starych łączach . Znajomy mój pracuje w tepsie i powiedział żebym dał sobie spokój bo łącza w większości są stare i nie mają takiej przepustowości. Chyba że jest światłowód , a i tak gdzieś się on kończy
  • #19 273065
    silvvester
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    nie dać zarobić Tepsie nie dać a niech padnie na ryj na łeb za to co robją pazerne złodzieje
  • #20 273183
    ozzman
    Poziom 26  
    Ocena: 42
    A slyszeliscie o wroclawskim necie z cieplowni - CHIP 7/2003 STR. 124 - SUPER!!!!!!!!!! JA CHCE DO WROCKA!!
  • #21 278273
    diodak1
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    radiówka działa rewelacyjnie.u mnie przesył różny ale w noccy i rano do 350 kb/s w dzień ok 170 jest lux.naprawdę warto.jedynym problemem była antena a raczej maszt musi mieć 9mb dużo ale przeszkody są wysokie.a jeśli chodzi o tpsa to i tak im zapłacimy więc po co się denerwować ważne że masz dostęp i to szybki i tyle.a neostrady nie można wykorzystać do sieci i już
  • #22 278304
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3358
    Niedawno pewna firma zajmująca się usługami internetowymi założyła niewielką sieć osiedlową do której i mój komp jest podłączony.Działa jak do tej pory rewelacyjnie.Sygnał jest przesyłany drogą radiową nie ma żadnych przerw spowodowanych warunkami atmosferycznymi, a odległość między antenami w prostej linii to ok.3km. Dzisiaj wczesnym rankiem przy ściaganiu programów prędkość wahała się miedzy 70 a 90 kB/s! Sygnał jest dzielony dynamicznie, a jak zapewniali instalatorzy maksymalny transfer na antenę to 1,5Mb/s, więc jeśli ma się możliwość założenia to bardzo polecam tę formę dostępu do internetu.
  • #23 278315
    diodak1
    Poziom 13  
    zgadzam się w 100 %
  • #24 278348
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    jezu ludzie co WY piszecie ??

piszcie lepiej o pingach do servera i predkosciach w sieci lokalnej !!

jak mozna porownywac jedna siec osiedlowa dzialajaca na laczu radiowym z droga ktora dostep do internetu ma z innej firmy ??

co ma piernik do wiatraka ??!!

siec bezprzewodowa dziala podobnie jak "normalna" oparta na kablu - mozemy wiec tylko opisywac jak chodzi ona "wewnatrz" np jaki transfer macie z servera (o ile taki jest)

po co macicie ludzia w glowach piszac ze transfer przy sieci radiowej wacha sie pomiedzy "70 a 90 kB/s"
    to i tak zalezy tylko i wylacznie od tego jakie wyjscie na swiat ma dana siec a nie od tego czy jest zrealizowana na radiowce czy laserach !!

a co do sieci bezprzewodowych - to ze peter falk ma jak to instalaorzy powiedzieli 1,5 Mb/s nic nie oznacza gdyz obecna norma jest 54 Mb/s - ale o tak w 80 % wykorzystuje sie 11 MB - ale tak czy sial nie ma to praktycznie ZADNEGO wplywy na predkosc internetu !!
  • #25 278640
    diodak1
    Poziom 13  
    a właśnie że ma nie znasz sie na radiu,propagacji,antenach itp to nie mów że radio działa tak samo owszem zgadzam się,że jeżeli sieć działa na kablu to będzie działała na radiu ale są czynniki zewnętrzne,które wpływają na działanie sieci radiowej chodzi mi o np.zakłócenia czy tak jak wspomniałem o propagacje albo o chociażby mocowanie samej anteny.u mnie jest to maszt ok.9.0mb wysoki i przy bardzo dużym wietrze gubi sporą część sygnału.
    stąd myślę te wszystkie pytania o działanie radiówki to tyle kolego.
  • #26 278734
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    :arrow: ostry5: Jeżeli będzesz mieć anteny ponad poziomem drzewa to nic nie stoi na przeszkodzie aby korzystać, natomiast jeżeli sygnał miałby przechodzić przez to drzewo to idź kup amoniak i wiesz co zrób, po tygodniu zgłoś uschnięte drzewo do wycięcia.
    :arrow: qbus: Generalnie i ty masz rację, i ludzie tu piszący, a prawda jak to zwykle bywa leży pośrodku. Podstawową rzeczą jest, ilu userów dostawca "powiesi" na jednem wapie: przy przepustowości max 11Mb (wap) i 128kb dla usera jest nierozsądne dawanie więcej niż 20 bo wtedy transfer w intranecie jest do niczego, a ruch w lanie to nie tylko ten do-z internetu, ale także i ten wewnętrzny, podobnie do/z internetu. Poza tym przy zbyt słabym sygnale, zakłóceniach itp urządzenia automatycznie negocjują niższy transfer nawet do 1Mb.
    A tak poza tym urządzenia jeżeli są kompatybilne ze sobą (a nie wszystkie są) to zawsze się dogadają, jest to tylko kwestia braku przeszkód i użytych anten, o których moje doświadczenia mówią, że można zaoszczędzić na wszytskim z wyjątkiem anten.
  • #27 294778
    dzwonal
    Poziom 10  
    skaner napisał:
    Tomek11r napisał:

Calkowicie sie niezgadzam z ta wypowiedzia !! . A niby gdzie jest podpiety ten " access point " do kranu w kuchni ??
    na 100% podpiety jest do polpacka czyli do telekomuny wiec nadal placisz tepsie tylko poprzez posrednika ktory na tym zarabia . Warto sie zastanowic zanim cos napiszesz . A nawet jak ci ktos powie ze ma Internet z satelity to również telekomuna zabiera swój characz(centrum uslug satelitarnych Psary kolo Kielc)
    pozdrawiam
    Jurek

Ty tez powinienes sie zastanowic co piszesz:

Podam Ci przyklady firm ktore maja niezalezne lacza:

BDI w Internetii, ktorej glownym laczem dostepowym jest TeliaNet czyli szwedzki operator w aden sposob nie zwiazany z TEPSA.

Energis Polska tez posiada niezalezne lacza.

Oczywiscie kazda z tych firm ma jakies polaczenie z polpakiem ale nie ze wzgledu na to ze sa to dobre lacza itp, itd, tylko po to, ze bardzo duzo ludzi jest polaczonych polpakiem i dzikei temu jak zestawisz sobie polpaka jako dodatkowe lacze to rozladuje Ci sie ruch na calym laczu w kirunku abonentow polpaka.

Pozdrawiam
  • #28 311107
    H3nry
    Poziom 32  
    Ocena: 288
    diodak1 napisał:
    a właśnie że ma nie znasz sie na radiu,propagacji,antenach itp to .

Chcialbym cos sie dowiedziec o tej "propagacji" na pasmie 12.2cm tj WiFI :wink:
    Dzieki za info i all pozdrowka :D
  • #29 312787
    Mixer
    Poziom 14  
    Witam!!

Mi właśnie zakładają radiówkę. Koszt 1000Pln, abonamęt za 512k 300Pln na 5 osób :cry: . U kolegi jest już rok czasu 1Mb i nie miał żadnych problemów.

Pozdrawiam!
  • #30 312799
    SP4SR
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    u mnie jest 300 nadzień dobry i 30 miesiecznie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opinii i doświadczeń związanych z internetem bezprzewodowym na częstotliwości 2,4 GHz, oferowanym w cenie montażu około 599 zł i abonamentu 59 zł miesięcznie przy transferze około 125 kB/s oraz zasięgu do 5 km od bazy. Użytkownicy wskazują, że jakość połączenia zależy od wielu czynników, takich jak siła sygnału (zalecane minimum 30-40%), brak przeszkód terenowych (drzewa, budynki), jakość i typ anten (kierunkowe, helikalne, Vector, Sector), a także liczba podłączonych użytkowników do jednego access pointa (maksymalnie 30-60). Wskazano, że urządzenia końcowe (karty radiowe, access pointy) powinny być własnością użytkownika, co wpływa na opłacalność usługi. Koszty sprzętu to około 300-600 zł (karta radiowa 150-250 zł, antena 100-250 zł, montaż 100-150 zł). Transfery w praktyce wahają się od 15-350 kB/s, z lepszymi wynikami w godzinach nocnych. Problemy mogą wystąpić przy zakłóceniach elektromagnetycznych, złym umiejscowieniu anteny, czy warunkach atmosferycznych (śnieg, deszcz), które wpływają na siłę sygnału. Sieć radiowa działa na podobnych zasadach jak LAN, jednak z uwzględnieniem propagacji fal radiowych i potencjalnych zakłóceń. Wiele opinii podkreśla, że mimo powiązań z Telekomunikacją (TEPSA, Polpak), internet radiowy może być niezależny i oferować lepsze parametry niż tradycyjne łącza modemowe czy SDI. Zaleca się sprawdzenie jakości sygnału (link quality, signal strength) przed podjęciem decyzji o instalacji. Przykładowe urządzenia wymieniane w dyskusji to karty sieciowe D-Link DWL-520 oraz access pointy D-Link. Wskazano także, że sieci radiowe oparte na standardzie 802.11b/g oferują teoretyczną przepustowość do 54 Mb/s, jednak realne transfery są znacznie niższe i zależą od warunków lokalnych.
REKLAMA