Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Python SP3000 Gold Mini - dziwne? sterowanie centralnym

Henry(k) 04 Jan 2006 23:16 2729 6
Eltrox Hurton
    Henry(k)
    Level 30  
    Witam.

Szybkie pytanko do fachowców - centralka Python SP3000 GOLD-MINI (tak wynika z okablowania boxa) ma sterowanie centralnym zamkiem tylko nie łapię o co biega w schemacie z tymi impulsami (+) i (-)

Aktualnie jest konająca, pracuje w Lanosie i mam zamiar ją wymienić na ELITA Mini tylko nie wiem co jest grane z tym centralnym. SP3000 ma przekażniki wbudowane i podaje 2 poziomy czy jak? Choć pisze 200mA więc raczej tranzystorki...
    Elita ma wyjścia OC i nie wiem co na to Lanos powie.
  • Eltrox Hurton
    kzaw
    Level 27  
    Z tego co tu widze to na 2 przewodach pojawiają się naprzemiennie impulsy + i -. W momencie zamknięcia na jednym jest + a na drugim - , a w momencie otwarcia odwrotnie. W ten sposób można wysterować bezpośrednio siłownik. Zobacz czy tak czasem nie było ponieważ lanos w drzwiach kierowcy nie posiada siłownika tylko stycznik. Byc może alarm sterowałbezposrednio siłownikiem , który z kolei podnosił i opuszczał cięgno od stycznika.
  • Eltrox Hurton
  • Helpful post
    markomp
    Level 20  
    jesli masz dokladnie tą wersję co w opisie, to ta centralka miala programowane wyjscie sterowania c.z. (albo"-" albo "+")
    jesli znajde cos to jutro podesle
    Henry(k)
    Level 30  
    W manualu napisali o gniazdku obsługującym c.z.:
    "obciążalność 200mA. Współpraca odbywa się za pośrednictwem przekaźników lub modułu obsługującego zamek centralny"

Może to faktycznie jest wyjście OC tylko tak dziko napisane: "otwarcie wyzwala impuls '-'; zamknięcie wyzwala impuls '+' " a dla drugiego kabelka odwrotnie.

Ok. Wychodzi na to że co by nie było, musi to sterować przekaźnikiem lub bezpośrednio moduł, więc z Elitą dam se rady ;-).

Autko trochę daleko i za bardzo nie mam jak kopać po instalacji. Szfagier wpadnie na piwo to się okaże co to jest nakombinowane.

PS. znalazłem to: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic299479.html i raczej poczekam z zakupem. Nie mam już bladego pojęcia jak jest sterowany ten centralny. Jak na razie wychodzi na to że Elita, Forteca itp nie nadaje się bo dają impuls.
    kzaw
    Level 27  
    Ten centralny w lanosie ma stycznik w drzwiach kierowcy, tzn. są w nim tylko styki natomiastnie ma silniczka. Najłatwiej dorzucić siłownik slave , podłączyk go do ciękna od zamykania i wysterować z alarmu. Można wstawić superfortecę czy elitę trzeba tylko dorzucić 2 przekaźniki i za ich pomocąwysterować dorzucony siłownik.
    Henry(k)
    Level 30  
    Właśnie już jest tam siłownik, bo pilot zamyka wszystkie drzwi.

Tylko pada alarm (raz działa raz nie) i szukam co tu wstawić aby działało na tym samym okablowaniu. Elitę instalowałem w Mondeo MK2 u kumpla i fajna, Super Forteca u taty w MK1 też ładnie działa. Ale one dają impuls krótki lub długi.
    A tu nie wiem czy potrzebny jest w sumie impuls czy stan logiczny. No i jak to podłączone, bo w tej chwili central zamyka drzwi po odpaleniu auta i otwiera po zgaszeniu. Więc jeśli przełacznik ma stan ustalony to nie za bardzo może to być zrównoleglone gdyż mogły by pójść 2 masy i co wtedy?
    Chyba bez rozebrania i pomiarów się nie obejdzie.

PS. chyba że to jest tak:
    - zamknięcie pilotem powoduje zamknięcie siłownika SLAVE w drzwiach kierowcy, on z kolei siągnie oryginalny stycznik który zamyka poprzez oryginalną centralkę pozostałe drzwi. W drugą stronę to samo.
    - a jak jest jak otwieram/zamykam kluczem? wyłącznik zamyka 3 drzwi a te kierowcy zamykają cię po prostu zamkiem przesuwając cięgno mechanicznie jak w oryginale...?
    ...nawet logicznie brzmi
    więc pozostaje kwestia sposobu sterowania siłownika SLAVE
    LucasKrakow
    Level 17  
    ehh
    panowie poluzujcie, jak nie wiecie to nie doradzajcie
    z alarmu wylazi na przemian + i - oba te sygnalu sa z kolektorow tranzystorow ale obciazalnosci ich jst max 200mA a wiec mozna tam podpiac tylko centrale oryginalne w autach tych ktore biora tylko takowe impulsy inne auta trzeba podpiac poprzez podpiecie przekaznikow

calkime niezly alarm
    ale bolaczka jak kazdego pythona nie trwale piloty, lubia sie posypac

w lanosie (sugerujac sie tym co tu napisales) nalezalo by odseparowac plusy i wysterowac centrale odrazu z alarmu ale po separacji