Jak już wspominałem na tym forum : walczę z Optiquest4000Dc , który aktualnie nie startuje , a uszkodził się pozostawiając pionową linię - wiadomo odchylanie H . Kiedy chciałem go naprawić przystąpiłem ostrożnie do odkurzenia , by rozpoznać elementy zasilacza . Po załączeniu go już bez komputera - puścił dymek z jakieś okolicy zasilacza . Po wymontowaniu osobnej płyty zasilacza zobaczyłem kilka przegrzanych miejsc pod diodami po stronie wtórnej i przy oporach w 2x9.1k widoczne na dołączonym pliku. Jest to fragment aplikacji przetwornicy , która zasila dwa osobne stopnie : jeden do poziomu , drugi osobny do wysokiego napiecia acha , bardzo ważne - wysokie jest i zawsze było [/b], mimo braku odchylania poziomego [/u][/b]. Pierwszy raz spotkałem się z takim rozwiązaniem - na płycie zasilacza pisze ACER - to znana firma , ale chyba nie ta . Tranzystory kluczyjące dwa osobne tory to : K1117 - większy -chyba od toru wysokiego napięcia ...drugi K793 - nie znalazłem ich w żadnym elektronicznym katalogu bez schematu - nawet podobnego i bez znajomości tych trazystorów chyba nie pójdę dalej plik kawałka przetwornicy ...sorry nie można dołączyć przetwornicy a więc ją opiszę : układ firmy ST AVS010 steruje triakiem -też firmy STAVS08 i po wyprostowaniu w mostku robi dwa napięcia sumetryczne rozdzielone kondensatorami , skąd pobieraję ję dwa osobne tory zasilacza na w/w tranzystorach .... to tyle - poślijcie mi coś na forum lub priva : cyferblat(_at_)poczta.onet.pl ---------- thanks .