logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zoptymalizować użycie pamięci w LabVIEW 7.1? VI przestaje działać po 15 min

E_GreGor 05 Sty 2006 08:45 954 2
REKLAMA
  • #1 2148037
    E_GreGor
    Poziom 11  
    Witam wszystkich. Mam problem z użyciem pamieci w LabVIEW. Jak odpalę swojego VI użycie pamieci stale rośnie. Po kilkunastu minutach działania mojego VI przekracza rozmiar dostępnych zasobów i system sie kompletnie wywala. Jak temu zapobiec? Ja potrzebuję aby ten VI pracował conajmniej 3 godziny!!!
  • REKLAMA
  • #2 2148089
    klina
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Z tego co się orientuję to projektant VI nie ma zbyt dużego wpływu na proces przydzielania pamięci w sposób bezpośredni, ale trudno się wypowiadać nie widząc diagramu ani nie znając sposobu działania danego VI. Ogólnie rzecz biorąc to LabView jest środowiskiem bardzo zasobo-pazernym i im nowsze tym wymagania systemowe drastycznie wzrastają, z tego powodu radze w pzrypadku gdy aplikacja ma za zadanie w krótkim czasie analizować duże ilości danych zaintresować się alternatywnymi sposobami wizualizacji wyników pomiarowych (czyste języki programowania wykorzystujące biblioteki dostczane przez producentów danego DAQ).
  • #3 3569952
    marcinelectro
    Poziom 11  
    a czy twój program nie ma wbudowanej jakiejś tablicy, która cały czas się rozrasta, albo może nie zwalniasz pamięci po uprzednim jej zajęciu. ja pod LV pisałem programy niemal przemysłowe, chodził tydzień i nic mu nie było, a była to poważna aplikacja. jeśli nic nie pomoże to dzwoń do NI w Warszawie, i proś o pomoc, ewentualnie zamailuj.
REKLAMA