logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OPEL VECTRA 92r. silnik C20NE (automat) - kontrolka silnika

kamanc 05 Sty 2006 18:54 3138 3
REKLAMA
  • #1 2149682
    kamanc
    Poziom 1  
    Witam. Dość często podczas jazdy zapala sie kontrolka silnika (mam wrazenie ze podczas przyspieszania) po zdjeciu nogi z "gazu" po pewnym czasie gasnie. Ma ktos moze pomysl co moze byc przyczyną? Na czym polega szczytanie kodow z kontrolki silnika (zwiera się odpowiednie piny w gnieździe diagnostycznym i liczy "mignięcia" kontrolki, moze wie ktos o co dokladnie chodzi?)
  • REKLAMA
  • #2 2150239
    czar
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam
    Miałe taka Vectr tylko ze z 90 roku
    ale tez Vectra A i silnik 2.0 ale nie automat. Otóż kiedys zaczeło mi sie takie cos robic to co piszesz czyli zółta kontrolka się zapalała podczas przyspieszania czasami w jeździe normalnej też i gasała i zapalał i było odczuwane przyspieszenie. Otóż mam wujka mechanika i on zwierał odpowiednie piny w kostce i kontrolka mrugała (wywoływała kody usterek) i poterm mrugała kody usterek tzn że mrugała 5 razy i powtarzało się to cyklicznie. Z tych kodów wynikałało że uszkodzony jest potencjometr oraz taki zawór gazowy. Miałem tylko uzywane cześci (nie pewne) i podmieniłem najpierw potencjometr (chyba regulator obrotów to się dokładnie nazywa) i pomogło, ale po jakims czasie znowu się to stało. Żeby samemu wywołac kody i odpowiednio je odczytać musiałbyś mieć książke z tymi kodami. Może ci cos pomogę ale napewno wtym tygodniu nie. Podjechałbym do wujka i zeskanował do tej vectry co potrzeba. Jedynie wiem że ta kostka prawdopodobnie jest u ciebie z przodu pod maska po lewej stronie pod plastikiem.
  • REKLAMA
  • #3 2150353
    wakosc
    Poziom 11  
    Bez tabeli kodów się nie obejdzie. Potrzebna jest do odczytu jaka część jest uszkodzona lub nie pracuje prawidłowo. Jeżeli chcesz się pobawić to po lewej stronie pod maską w rogu jest złącze kontrolne. Rozłącz i przy wyłączonym zapłonie złącz wyjścia A i B. Włącz zapłon.Zaczni Ci migać kontrolka - jeden błysk - dwa błyski i tak trzy razy ( kod 12 ). Oznacza to, że komputer pracyje prawidłowo. Po przerwie jeżeli są jakieś uszkodzenia będziesz miał kolejne błyski ( np. cztery błyski i pięć błysków) kod 45 - trzy razy. Po tym następują kolejne kody. Jeżeli ich nie ma jest czwilowa przerwa i od początku następuje kod 12 ( test komputera ) itd. Pozdrawiam.
  • #4 2150663
    megabart
    Poziom 12  
    Tutaj są odpowiednie kody: http://www.senatorman.de/fehlercodes.htm
    Sterownikiem w silnikach C20NE z 92 roku powinien być Motronic 1.5
    Pamiętaj też, że przy unieruchomionym silniku dostaniesz kod błędu czujnika położenia wału. Tak więc uruchom silnik, przejedź kawałek i dopiero wtedy licz mrugnięcia lampki.
    [/b]
REKLAMA