logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vectra C16NZ02 1992 - Check engine przy hamowaniu silnikiem

7grafii 15 Maj 2006 18:47 2879 14
REKLAMA
  • #1 2628299
    7grafii
    Poziom 16  
    Ocena: 74
    Czy ktos może mi pomóc?
    W moim autcie zapala sie żółta kontrolka,ale zapala sie tylko wtedy gdy hamuje silnikiem i to przy wiekszych predkościach.Kody błedów nic nie wykazuja...Wymieniłem lambdę,czujnik map,moduł w aparacie zapłonowym,podstawiłem nawet drugi komputer-i to samo.Dodam równierz,ze praca silnika przy jej zapaleniu nie ulega zmianie.
    Opel Vectra z 1992r,ozn.silnika C16NZ02.Co jeszcze moge zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 2628397
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    co wskazuje tech?
  • #3 2628510
    slavko
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam.
    Miałem kiedyś podobny problem. Najpierw sprawdziłem czy nie ma błędów. Po sprawdzeniu kodu błędu okazało się że występuje błąd 24 - brak sygnału czujnika prędkości jazdy. Rozmontuj licznik, znajduje się tam płyteczka z fotoelementami. Czasami robią się na niej zimne luty. Przelutowanie pomaga. Czasami zdarza się ukręcenie linki prędkościomierza, ale tak niefortunnie, że nadal predkościomierz działa i nalicza przebyte kilometry. Sprawdź linkę, a zwłaszcza połączenie z licznikiem i napędem w szkrzyni, często się wysuwa. Czasem przy wymianie żaróweczek w liczniku, wymieniający z niewiedzy rozciąga pancerz i linka robi się za krótka i też wychodzi. Jak nic nie pomoże wymień czujnik albo cały licznik.
    Myślę, że może to pomóc.
    Pozdrawiam.
    -= slavko =-
  • REKLAMA
  • #4 2628580
    łinta
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    usterka którą opisujesz wskazuje na czujnik prędkosci jazdy.miałem tak w corsie jak ukrecił mi sie napęd licznika
  • REKLAMA
  • #5 2630765
    7grafii
    Poziom 16  
    Hej!
    Przepraszam,że dopiero teraz odpisuję,ale mam problemy z internetem.Jeśli chodzi o tech to takim programem nie był sprawdzany.Był podłaczany pod komputer,ale w rzaden sposób nie udało się z nim połaczyć.Wywoływanie kodów nic nie daje,bo cały czas wyświetla,że wszystko ok.A co do czujnika predkości to juz biegne go wymontować.
    Dziękuję za pomoc.

Dodano po 5 [minuty]:

Aha..i jeszcze jedno pytanko:Czy czujnik prędkości ma wpływ na przyśpieszanie zapłonu?
  • #6 2631596
    takubera
    Poziom 12  
    Zdecydowaqnie nie.
    Tomasz
  • Pomocny post
    #7 2633268
    slavko
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    W oplu z tego rocznika i przy tym rodzaju silnika wystarczy kody 'wymrugać' nie potrzeba podłaczać go pod kompa, zworka w odpowiednich punktach (5 i 6) złacza serwisowego i obserwacja kontrolki check engine, inaczej MIL, inaczej tej żółtej - która Tobie sie zapala i odczytasz kod błędu. Jezeli to będzie 24 to postępowanie jak opisałem wczesniej.
    Pozdrawiam.
  • #9 2640998
    7grafii
    Poziom 16  
    Hej!
    Przepraszam jeszcze raz za to,że odpisuje z takim opóżnieniem.
    Licznik wyminiłem,linke prędkościomierza poskrecałem,a check nadal sie zapala...Próbowałem jeszcze raz wywołać kody błedów i nadal nic(kod 12)
    Co robić???Wydaje mi sie,ze usterka moze byc w zapłonie.Tzn;
    Przy dodaniu gazu zapłon sie opóznia,dopiero przy jakiś 3tyś.obr/min.zaczyna isć do góry...Dzieje mi się tak od początku od kiedy mam to auto.Próbowalem cos z tym zrobic,ale mi sie nie udało.Gdzie szukac przyczyny?Co moze miec wpływ na przyspieszanie tego zapłonu?
    Komputer wyminiłem...
  • Pomocny post
    #10 2643581
    marrrk
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    ustawienie rozrzadu sprawdz dobrze
  • #11 2646220
    7grafii
    Poziom 16  
    DZIĘKI!!!
    Tu jest problem..Rozrząd nie zawsze powraca w to samo miejsce.Raz znaki się pokrywają,a raz jest kopniety o jakieś dwa ząbki.Pewnie jakis luz na któryms kole..
  • #12 2646232
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #13 2646249
    7grafii
    Poziom 16  
    co takiego napisałem?podziekowałem.cos w tym złego?
  • #14 2646271
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 2649663
    7grafii
    Poziom 16  
    Tu nie ma się nad czym zastanawiać panie wszystko wiedzacy.
    Odkryłem sciety klin i lużne koło w swoim rozrzadzie,a ty się ze mna nie zgadzasz..No cóz..pewnie wiesz lepiej co dzieje sie z moim rozrzadem.
    Widze,że ty zamiast pomóc,czy wyjaśnic jak ktos sie myli to potrafisz tylko krytykowac..Pozdrawiam!!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W samochodzie Opel Vectra z 1992 roku, silnik C16NZ02, zapala się żółta kontrolka check engine wyłącznie podczas hamowania silnikiem przy wyższych prędkościach, mimo braku wykrytych kodów błędów (kod 12 lub brak błędów). Wymieniono już sondę lambda, czujnik MAP, moduł zapłonowy oraz komputer, bez efektu. Podejrzenia padły na czujnik prędkości jazdy, który może generować błąd 24, często spowodowany zimnymi lutami na płytce licznika lub uszkodzoną linką prędkościomierza. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualne przelutowanie płyty licznika oraz kontrola linki prędkościomierza i jej połączeń. Odczyt kodów błędów w tym modelu można wykonać bez komputera, stosując zworkę na złączu serwisowym i obserwując miganie kontrolki MIL. Dodatkowo zauważono problem z opóźnionym przyspieszaniem zapłonu, który może wynikać z nieprawidłowego ustawienia rozrządu, gdzie luzy na kołach rozrządu powodują przesunięcia znaków o kilka zębów. Zaleca się dokładne sprawdzenie i regulację rozrządu, co może rozwiązać problem z zapłonem i kontrolką.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA