logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 1.9 TDI AFN '97 - spadek mocy przy 3200 obr/min, reset pomaga

r1970k 05 Sty 2006 21:06 5871 12
REKLAMA
  • #1 2150214
    r1970k
    Poziom 1  
    mam taki maly problem z audi tdi 110km(AFN) 118 tys.przebiegu . czasem po dojsciu do ~3200 obr/min.(z reguly na 3-4 biegu) silnik slabnie, przestaje wchodzic na obroty. moc spada w calym zakresie obrotow na kazdym biegu. trzeba go zgasic i ponownie zapalic(pomaga), . w 2 firmach nie zdiagnozowali usterki. moze ktos z was mial podobne objawy i wie jak temu zaradzic?
  • REKLAMA
  • #2 2150280
    macherr
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    witam sprawdż czy ramie zaworu w turbinie nie jest zablokowane jeżeli chodzi to sprawdż elektrozawór N75
  • #3 2150406
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    W mieście "troun" mogą tego nie wiedzieć.
  • #4 2150611
    robdol
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    załącza ci się tryb awaryjny tzw. "notlauf"
    do sprawdzenia zawór n75, turbina,węże od turbo,przepływka
    ja obstawiam n75:D
    dobry spec od diesli +VAG i będziesz wszystko wiedział
  • REKLAMA
  • #5 2151107
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    przeciez to sprawa prosta a jak majster nie umi dojść do tego to szybko jego zmień bo auto ci popsuje,
    Fakt są nieraz upierdliwe sprawy ale bez przesady.
  • #6 2243945
    broda1301
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Ja już to przerabiałem. 90% to zapieczone kierownice w turbo. Możesz sprubować rozruszać dźwignie na turbinie, ale to pomaga na krutko i zaraz będzie znowu to samo. Polecam kupić uszczelki pod kolektor ssący i wydechowy. Wyciągnąć turbo rozebrać zamoczyć w nafcie i wyczyścić nagar który się zebrał na kierownicach, efet gwarantowany. Przy okazji wyczyścić kolektor ssący z syfu który się tam zgromadził, a wierzcie że potrafi się tam zebrać sporo smolistej sadzy. Aby utrzymać kolektor w czystości należy zaślepić dopływ spalin. Należy zaślepić oba końce i przy kolektorze wydechowym i przy ssącym na dłużej wystarczy bo z czasem zaślepka z blachy się przepala. Po tym wszystkim silniczek śmiga aż miło :D
  • #7 2245020
    aalpejczyk
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    oczywiście też obstawiam za zatartą zaluzją
  • #8 4254658
    mazi121
    Poziom 1  
    Mam ten sam Problem w ibizie 98 tdi 110 km i sprawdzialem przepływomierz powietrza zawor n75 lecz dalej to samo na 4 biegu 3100 obortow i 120 km/h wiecej nie pojdzie i robie sie zniego wolno ssacy samochod lecz po wlaczeniu i wylaczenia wraca do normy .
  • REKLAMA
  • #9 4254914
    strzalaaa
    Poziom 17  
    Ocena: 110
    Dajcie spokój już tym "volkswagenom" Ten temat już tyle razy byl tu walkowany że aż w oczy szczypie jak widze post "brak mocy TDI" Najczęściej siadają kierownice w turbinach, czasem "gruszka" od podciśnienia, ewentualnie N75 ot i cala filozofia. Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Na tym forum też jest opcja "szukaj"
  • #10 4384706
    Radagast20
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    najpierw sprawdzic dolot wszystkie gumowe łączenia intercooler rura metalowa pod zderzakiem możliwe że skorodowana łaczniki gumowe sprawdza wykręcając je bo niezawsze podczas gazowania na postoju się ujawni nieszczelnośc
  • #11 4430129
    hondarad
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    mam taki podobny problem, powyżej 2500 notlauf, vag pokazuje błąd ciśnienia w kolektorze dolotowym, wiem mam szukać : zatarte kierownice, przepływka i zawó n75, ja (laik) podeirzewam przeładowanie proszę o pomoc ewentualnie dobry warsztat w jeleniogórskim passat 97 110 afn. jeszcze jedno gdzie dostać przejściówki do n75 ze starego na nowy wtyk. dzięki
  • #12 4430555
    Radagast20
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    najpierw dolot wszystkie rurki wykręcic i pomacac nie gazuj na postoju bo spora szansa jest ze nieszczelnosci nie zobaczysz wskazówka moze byc slad oleju ktory sie wydobywa z dolotu sprawdz tez intercooler nieszczelny moze byc troszke zaoliwiony potem jak nie ma nieszczelnosci sprawdz zaworek n75 podmien go z zaworem recyrkulacji spalin bo jest taki sam jesli nie to to trzeba wyjac turbinke wyczyscic tutaj masz link jak to zrobic
    http://www.technologie-entwicklung.de/Gasturbinen/VNT15-Turbo/vnt15-turbo.html ale przed tym proponuje wypiac od strony turbiny katalizator zapchany ma wplyw na zla prace turbiny proponuje tez poczytac linki na
    http://www.a4-klub.pl oraz
    http://www.audiklub.org/
    te dwie strony to taka wielka encyklopedia na temat audi
    jak dojdziesz do tego co jest to daj znac na forum pozdrawiam
    Radagast20
  • REKLAMA
  • #13 4444185
    aaaalpejczyk
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    broda1301 napisał:
    Ja już to przerabiałem. 90% to zapieczone kierownice w turbo. Możesz sprubować rozruszać dźwignie na turbinie, ale to pomaga na krutko i zaraz będzie znowu to samo. Polecam kupić uszczelki pod kolektor ssący i wydechowy. Wyciągnąć turbo rozebrać zamoczyć w nafcie i wyczyścić nagar który się zebrał na kierownicach, efet gwarantowany. Przy okazji wyczyścić kolektor ssący z syfu który się tam zgromadził, a wierzcie że potrafi się tam zebrać sporo smolistej sadzy. Aby utrzymać kolektor w czystości należy zaślepić dopływ spalin. Należy zaślepić oba końce i przy kolektorze wydechowym i przy ssącym na dłużej wystarczy bo z czasem zaślepka z blachy się przepala. Po tym wszystkim silniczek śmiga aż miło :D

A co z ochroną środowiska.Po co w takim razie katalizatory i inne tam pierdoły zmniejszajace emisję.Najlepiej wszystko co dotyczy norm euro powywalać i auto śmiga ....Oj oj, metody zaje.... iste.I oczywiście opał... .

Podsumowanie tematu

✨ Audi A4 1.9 TDI 110 KM z silnikiem AFN z 1997 roku doświadcza spadku mocy przy około 3200 obr./min, objawiającego się trybem awaryjnym ("notlauf"), który wymaga wyłączenia i ponownego uruchomienia silnika, by przywrócić pełną moc. Przyczyny wskazywane w dyskusji to najczęściej uszkodzony lub zablokowany zawór N75 sterujący turbiną, zapieczone kierownice turbiny (łopatki zmiennej geometrii), nieszczelności w układzie dolotowym (uszkodzone przewody, intercooler, kolektor ssący), zanieczyszczenia nagarem i sadzą w turbinie oraz kolektorze ssącym, a także ewentualne problemy z przepływomierzem powietrza. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana lub czyszczenie zaworu N75, kontrola i oczyszczenie turbiny (w tym kierownic), uszczelnienie układu dolotowego, a także diagnostyka błędów za pomocą systemu VAG. Wskazano również na wpływ zapchanego katalizatora na pracę turbiny. Dyskusja podkreśla konieczność dokładnej diagnostyki i korzystania z fachowych warsztatów specjalizujących się w silnikach diesla i pojazdach grupy VAG.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA