logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 1.9 TDi 1997 - Spadek mocy, nie przekracza 160 km/h, możliwe przyczyny?

Radagast20 05 Lis 2006 16:10 25032 44
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego Audi A4 1.9 TDI traci moc po mocnym przyspieszaniu i nie chce jechać szybciej niż około 160 km/h?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest nieszczelność w układzie doładowania — w tym wątku finalnie okazało się, że pękła elastyczna guma/rura między plastikową a metalową częścią dolotu i po jej wymianie auto wróciło do normy [#3227131] [#3235965] Kod błędu 00575 oznacza problem z ciśnieniem doładowania; sterownik, gdy widzi zbyt duże lub niewłaściwe ciśnienie, odcina turbinę i przechodzi w tryb awaryjny [#3209375] [#3218631] Zanim wymienisz turbinę, warto sprawdzić czujnik ciśnienia doładowania w rurze między turbiną a przepustnicą, czy nie jest zaolejony i czy nie ma zapchanego małego otworu, a w razie potrzeby go wyczyścić lub podmienić [#3206263] [#3217406] [#3221359] Trzeba też skontrolować N75, podciśnienie, siłownik turbiny i kierownice zmiennej geometrii; sugerowano test zamiany N75 z EGR oraz obserwację pracy sztangi/siłownika [#3206027] [#3226709] [#3227074] [#3215805] Przepływomierz uznano za mniej prawdopodobny, bo przy jego awarii auto zwykle nie zachowuje normalnego przyspieszenia na autostradzie [#3206263] Taka usterka może też podnieść spalanie [#3209666]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 3190866
    Radagast20
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Witam!!!
    mam problem z moim audi autko pali normalnie nie kopci nawet gdy mocno pogazuje jezdzi ale nie moge nim osiagnac wiecej niz 160km/h i ma problemy z jechaniem nawet 120 gdy jest pod gorke na 5 biegu i raz mi sie zdazylo ze poprostu przyspieszal i nagle jakby w ogole przestal zaczal jechac z ta sama predkoscia mimo ze pedal gazu byl na maksa wcisniety co to moze byc ?? wyczytalem na innych postach ze zawor n75 lub przeplywomierz ktos napisal na innym poscie ze turbina choc wydaje mi sie ze ja slychac ale bardzo cicho wiec mozliwe ze to cos innego na naprawach sie nie za bardzo znam a jesli ktos mniej wiecej wie co moge zrobic samemu to bym poprosil o pomoc bo jestem w angli i tutaj serwis wyniesie mnie wiecej niz nowa sprezarka dlatego im wiecej sie dowiem tym lepiej bardzo dziekuje za pomoc pozdrawiam
    Radagast20
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3190900
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    sam i bez sprzetu niestety nic nie zrobisz
    pojedz lepiej do warsztatu, przecież nie zapłacisz aż tak dużo w stosunku do zarobków w anglii
  • Pomocny post
    #3 3191262
    iras24
    Poziom 17  
    Ocena: 68
    turbine se odpuść ,nastawnik dawki lub przestawiacz pocz. wtrysku ale upewnił byś się podłączając kompa .kolega dobrze radzi bez sprzetu ciężko będzie .
  • #4 3191369
    Radagast20
    Poziom 19  
    oczywiscie pojade do warsztatu ale zawsze lepiej sie dowiedziec awaria wyglada powaznie ale moze byc spowodowana np zabrudzeniem jakiegos styku [przyklad]co moge wyczyscic sam a po co dawac 300 funtow za naprawe niestety czesci sa tanie tak jak auta ale robocizna szarpie po kieszeniach bo wiedza naprawde kosztuje wiec czemu mam sie nie nauczyc ;]
  • Pomocny post
    #5 3191397
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    Radagast20 napisał:
    Witam!!!
    wyczytalem na innych postach ze zawor n75 lub przeplywomierz ktos napisal na innym poscie ze turbina choc wydaje mi sie ze ja slychac ale bardzo cicho wiec mozliwe ze to cos innego na naprawach sie nie za bardzo znam
    Radagast20

wiec nalezało by sprawdzić n75 i przepływomierz - potrzebny sprzet
    turbina - potrzebny sprzet to ze ja słychać nic nie znaczy
    na naprawach sie nie zabardzo znasz - wiec tu proponował bym specjaliste
    to tak samo jak jestes chory - idziesz do lekarza i cie bada i leczy , tak samo jest z diagnostyka samochodów , budowaniem domów, marketingiem, elekrtowniami atomowymi - kazdy sie na czyms zna i jest w tym dobry wiec koles od elektrowni nie bedzie brał sie za leczenie ludzi a budowlaniec za marketing
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3192396
    ecsb
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Ja również myślę że bez Vaga się nie obędzie, bo na oko nic nie zdziałasz, a możesz narobić szkody. A przeplywomierz możesz sprawdzić metodą podstawiania, tj włożyć z jakiegoś sprawnego auta.
  • #7 3194174
    Radagast20
    Poziom 19  
    jade zaraz na diagnostyke wczoraj wskoczylem na autostrade i sytuacja wyglada tak pierwsze rozpedzanie sie super sprezarka wsysa az milo ale po chwili ostrego rozpedzania sie auto traci moc tak jakby tryb awaryjny (sugeruje sie innymi opisami trybu awaryjnego) w dodatku na trasie spalanie wynosi 6.5 litra na setke to troche za wiele przyjzalem sie dzisiaj dokladniej silnikowi i martwi mnie to ze jest troche zaolejony i obudowa silnika jest peknieta w miejscu styku z jakims grubym wezem ktory jakby odchodzil ze sprezarki (zdj obudowa silnika) dodalem tez kilka zdjec wizualnego stanu silnika wiem ze po wygladzie wiele sie nie wywnioskuje ale moze ktos cos brzydkiego zauwazy o i prosze pokazcie mi przynajmniej na oko gdzie moge znalesc n75 i przeplywomierz jak to mniej wiecej wyglada prosze o tlumaczenie jak dziecku ;] pozdro i dzieki za pomoc
    Załączniki:
    • Audi A4 1.9 TDi 1997 - Spadek mocy, nie przekracza 160 km/h, możliwe przyczyny? sprezarka.JPG (1.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Audi A4 1.9 TDi 1997 - Spadek mocy, nie przekracza 160 km/h, możliwe przyczyny? Silnik.JPG (81.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Audi A4 1.9 TDi 1997 - Spadek mocy, nie przekracza 160 km/h, możliwe przyczyny? silnik wyciek.JPG (154.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Audi A4 1.9 TDi 1997 - Spadek mocy, nie przekracza 160 km/h, możliwe przyczyny? obudowa silnika.JPG (71.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 3195749
    serg77
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    sprawdz na poczatek czy nie sa zapieczone kierownice turbinki,pisalem juz niedawno na tym forum komus jak to zrobic,nie potrzeba do tego interfejsu
  • #9 3196170
    reed3
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Moze byc przegnity przewod paliwowy , ktory sie zapowietrza ,zapchany filtr paliwa, zapchane sitko pływaka w baku.
  • #10 3201161
    Radagast20
    Poziom 19  
    zostawilem autko w serwisie na pare godzin bo mieli tlok o 13 mojego czasu ide odebrac oby nic powaznego i mam pytanie czy auto z problemem jak u mnie bedzie spalal wiecej paliwa ?? bo moj pali 6.5 na trasie i litr wiecej na miescie bez klimy

Dodano po 3 [godziny] 25 [minuty]:

witam!!!
    diagnostyka wykazala blad 00575 jesli komus to cos mowi to prosze o pomoc pod spodem podaje link do rachunku wystawionego tyle wiem po tescie
    Załączniki:
    • Audi A4 1.9 TDi 1997 - Spadek mocy, nie przekracza 160 km/h, możliwe przyczyny? scan00013.JPG (63.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 3202321
    Radagast20
    Poziom 19  
    witam jak wymienic przeplywomierz oraz zawor n75 w audi a4 1.9tdi opisanym powyzej i prosze pomozcie z podjeciem stosownej diagnozy koles w serwisie jak go zapytalem czy turbo siadlo skrzywil sie i powiedzial ze nie mialo prawa i ze trzeba sprawdzic wszystko krok po kroku a koszt robocizny 40 funtow za godzine wiec co obstawiacie przeplywke czy n75 ??
  • #12 3202533
    maryca
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    Ja obstawiam kierownice (turbine)
  • #13 3205362
    Radagast20
    Poziom 19  
    chlopakie prosze napiszcie co najbardziej prawdopodobne
    przeplywka
    zaworek+gdzie on jest i jak wyglada
    czy turbo
    dzieki z gory za szczera i pozytywna odpowiedz
  • Pomocny post
    #14 3206027
    neo2k
    Poziom 18  
    Ocena: 74
    widze, ze nie bardzo znasz sie na tym wiec z wymiana bedziesz mial duze problemy jesli chodzi o turbo.
    z podanego przez ciebie bledu wynika, ze cienienie doładowania odbiega od wymaganego
    trudno na odleglosc wyrokować ale przyczyna moze byc od banalnego problemu po padnieta turbine
    najpierw sprawdz dolot czy jest caly, z tych zdjec sprezarki, ktore podales wynika, ze jest mokre wiec moze puszczac olej przez nieszczelny dolot, na zdjeciach gdzie widac gore silnika olej leci z pod pokrywy zaworow co nie jest problemem a napewno nie ejst problemem peknieta plastikowa oslona na gorze

podsumowywujac problem lezy gdzies w sprezarce od nieszcelnego dolotu, przez zapieczone kierownice, padniety n75 lub sama sprezarke
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #15 3206263
    henjek
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Przepływomierz zostaw w spokoju bo nie miałbyś przyspieszenia na autostradzie. Wspomniałeś, że silnik trochę zaolejony to wyjmij czujnik cisnienia doładowania i przemyj go benzynką. Jeżeli problem nie zniknie wymińgo na nowy.
  • #16 3207740
    Radagast20
    Poziom 19  
    ok wiec nalezy wszystko posprawdzac mam teraz pytanie czy uda mi sie w razie zapieczonych kierownic turbiny na ich odblokowanie bo tutaj jest problem w tym ze jesli bedzie tego typu uszkodzenie nikt tego mi nie naprawi tylko beda chcieli wymieniac na nowe drugie pytanie czy auto bedzie wiecej spalac przy moim problemie ?? bo spala o okolo poltora litra wiecej
  • Pomocny post
    #17 3207779
    henjek
    Poziom 13  
    Znajdż w kanale dolotowym między przepustnią a turbiną niewielkiki czujnik podobny do przepływomierza, wykręć dwie śrubki, przemyj bęzyną , żłóż i po sprawie. Jeżeli nie pomoże lub na krótko to wymień go na nowy.
  • Pomocny post
    #18 3209062
    neo2k
    Poziom 18  
    Ocena: 74
    zeby wyczyscic kierownice musisz wyciagnac sprezarke,
    jesli masz laptopa zakup kabelek i zrob pomiary wtedy praktycznie jednoznacznie bedzie mozna okreslic przyczyne
    ewentualnie jak masz gdzie sproboj rozruszac taki precik wchodzacy przy sprezarce (nie wiem jak najbardziej obrazowo ci do opisac) moze pomoc
  • #19 3209368
    Radagast20
    Poziom 19  
    ok jutro bede sprawdzal wszystko jak mi napisaliscie bo mam wolne teraz tylko pytanie do spalania czy moja usterka ma na to wplyw czy tez jest cos jeszcze nie tak na co powinienem zwrocic uwage
  • Pomocny post
    #20 3209375
    henjek
    Poziom 13  
    Radagast20 przeczytaj to uważnie! Zrób to co Ci wcześniej napisałem. Kod usterki 00575 ten co ci podali po diagnostyce to ten właśnie czujnik.
    00575 -Czujnik ciśnienia (doładowania )w rurze rozgałęźnej (między turbiną a przepustnicą).
    Jeszcze do tego na twoim kwicie co płaciłeś za diagnostykę jest napisane, że czujnik pokazuje ładowanie turbiny przy małych obrotach a tak nie powinno być. Po wyłączeniu i włączeniu zapłonu jest ok ale po chwili komputer rozpoznaje, że jest za duże ciśnienie w turbinie ją wyłącza (przechodzi w tryb awaryjny). Gdybyś miał uszkodzoną turbinę to auto byłoby mułowate cały czas, a z tego co piszesz to tak nie jest. Jest to typowy objaw wszystkich silników TDI niezależnie od marki.
    Pozdrawiam
  • #21 3209552
    Radagast20
    Poziom 19  
    jutro kolo poludnia sie tym czujnikiem zajme i ponawiam pytanie czy jest mozliwosc ze auto pali wiecej przez to ?? czy blad 575 nie ma prawa miec na spalanie wplywu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #22 3209666
    fake_nick
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    tak , bedzie wiecej palic , u mnie palilo wiecej o 1L
  • Pomocny post
    #23 3210012
    Astag
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Odpowiedzią na twój problem może być opinia serg77 i henjek. Jest prawdopodobne że porblem o którym piszesz nie jest groźny. Sytuacja wygląda następująco. Objawy polegające na osłabnięciu silnika TDi podczas pracy są spowodowane odłączeniem przez komputer spężarki (obniżeniem ciśnienia doładowania) które przekroczyło wartość zaprogramowaną do danego modelu. Przyczyną odłączenia doładowania w silniku WV Audi serii TDi jest!!!!!!!!!!!: Awaria kierownicy strumienia doładowania w sprężarce, lub awaria zaworu sterowania podciśnieniowym zaworem sterującym ową kierownicą. Istnieje jeszcze możliwość nieszczelności w całym układzie jednak jeżeli po wyłączeniu silnika i ponownym jego uruchomieniu na początku pracy wszystko jest ok. to nieszczelności nie bierze sie pod uwagę. Czynności naprawcze dla laika są niewykonalne bez serwisu. Nie są one skomplikowane jednak wymagają pewnej podstawowej wiedzy z zakresu budowi i eksploatacji poj. sam a w szczególnosci silników wysokoprężnych z doładowaniem sprężarkami o zmiennej geometrii łopatek. Jezeli chciałbyś uzyskać więcej informacji napisz lgtech(_at_)neostrada.pl
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #24 3210042
    iras24
    Poziom 17  
    w a4 widać jak na dłoni czy mechanizm kierownic pracuje i tym samym czy jest sterowany bez rozkręcania.[/i]
  • #25 3211148
    Radagast20
    Poziom 19  
    na co mam patrzec jesli widac jak na dloni to lookniecie w odpowiednie miejsce ulatwi mi sprawe
  • Pomocny post
    #26 3215482
    iras24
    Poziom 17  
    ten solenoid(siłownik ) przy turbo
  • Pomocny post
    #27 3215805
    serg77
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    do turbiny podlaczony jest silownik podcisnieniowy ktory steruje kierownicami (taka metalowa dosyc spora puszka), jak wlozysz reke pod niego to wyczujesz taki pret (sztance), pociagaj go w strone tej puszki i puszczaj, przy podciaganiu go i puszczaniu powinien chodzic jak maselko :) (oczywiscie na wylaczonym silniku), jesli nie bedzie tak to wskazuje to na zatarte kierownice,jest tylko jedna mozliwosc ze sa zatarte kierownice a sztanca chodzi lekko jesli wychaczyla sie ona w turbinie a to jest malo prawdopodobne ;). Jesli chcesz zobaczyc jak wyglada turbinka i kierownce i jak ewentualnie je rozruszac to masz tu materialy pogladowe:
    http://zlota.net/~michal/vnt15/
    http://www.technologie-entwicklung.de/Gasturbinen/VNT15-Turbo/vnt15-turbo.html

Dodano po 1 [minuty]:

aha, widac tam tez ten silownik i ten pret (sztance)
  • #28 3216160
    Radagast20
    Poziom 19  
    witam!!!
    podpatrzylem silownik i podczas dodawania gazu skacze w gore i w dol gdy gazuje od 1200 do 2500 obrotow zmierzylem opor na n75 i jest 17ohm czyli z elektrycznej czesci wychodzi ze jest ok napiecie zasilania zaworu wynosi okolo 12 volt za chwilke pojde i sprubuje ruszyc silownik paluchami bo musi mi autko ostygnac

Dodano po 44 [minuty]:

ok ruszylem silownikiem wgore idzie wedlug mnie bez klopotu nie chaczy nic nie czuc tarcia jedynie opor sprezyny ktory bez klopoptu pokonalem bardzo prosze o opis jak to powinno wygladac i czy uwage zwrocic na n75
  • Pomocny post
    #29 3217406
    henjek
    Poziom 13  
    Zwróć wagę na czujnik ciśnienia doładowania (od tego powinieneś zacząć) czy nie jest zaolejony. Znajduje się na wierzchu w poprzecznej rurze nad silnikiem po prawej stronie zaraz przy zbiorniku z płynem wyrównawczym do chłodnicy. Wykręć i wymyj z oleju i dopiero szukaj innych przyczyn. Wcześniej o tym pisałem.
    Pozdrawiam.
  • #30 3218197
    Radagast20
    Poziom 19  
    Czyli sprężarka powinna byc w porządku i moge ją wykluczyc kompletnie? Co mogę jeszcze sprawdzic w przypadku gdyby zawór byl ok?

Dodano po 5 [godziny] 25 [minuty]:

no tak ja caly czas myslalem o zaworze i skoncentrowalem sie tylko na nim jutro z rana sprawdze czujnik

Podsumowanie tematu

✨ Audi A4 1.9 TDi z 1997 roku ma problem ze spadkiem mocy, nie przekracza prędkości 160 km/h, a przy jeździe pod górę na 5 biegu traci moc. Objawy wskazują na przejście silnika w tryb awaryjny, co może być spowodowane nieprawidłowym ciśnieniem doładowania. Diagnostyka wykazała błąd 00575 dotyczący czujnika ciśnienia doładowania (w rurze rozgałęźnej między turbiną a przepustnicą). W trakcie dyskusji wskazywano na możliwe przyczyny: uszkodzony lub zapieczony mechanizm kierownicy turbiny (VNT), zawór sterujący N75, nieszczelności w układzie dolotowym, pękniętą elastyczną rurę łączącą metalową część dolotu, a także ewentualne problemy z przepływomierzem powietrza. Czujnik ciśnienia doładowania często ulega zapchaniu olejem, co fałszuje pomiar i powoduje odłączenie turbiny przez sterownik silnika. Zalecane jest wykręcenie i oczyszczenie czujnika benzyną ekstrakcyjną lub wymiana na nowy. Sprawdzenie i ewentualna wymiana zaworu N75 oraz kontrola mechanizmu kierownicy turbiny są kluczowe. Uszkodzona elastyczna rura dolotowa powodowała nieszczelność i spadek ciśnienia doładowania, co po wymianie rury rozwiązało problem. Wymiana przepływomierza nie przyniosła poprawy. Usterka wpływa również na zwiększone zużycie paliwa o około 1 litr na 100 km. Diagnostyka komputerowa (np. z użyciem interfejsu OBD2 i laptopa) jest niezbędna do precyzyjnego określenia przyczyny. Samodzielne czyszczenie i kontrola elementów takich jak czujnik ciśnienia doładowania, zawór N75, mechanizm kierownicy turbiny oraz przewody dolotowe może pomóc w ograniczeniu kosztów serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA