logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa subwoofera do 150 zł: Alphard LW800 czy STX, 4 omy, mała obudowa?

bobaskgb 05 Sty 2006 21:38 1208 9
REKLAMA
  • #1 2150371
    bobaskgb
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    witam
    mam zamiar zbudowac subwoofer po jak najnizszych kosztach zedu 150zl. Po pierwsze zalezy mi na jak najmniejszej obudowie wiec myslalem o tandemie np 2xlw800 alpharda lecz opinie o tym rozwiazaniu z tymi glosniczkami sa podzielone. Rozmyslalem tez nad budowa podobnego suba na jakis STXach ale szczerze mowiac nie slyszalem nigdy o STXach grajacych w tandemie wiec oswieccie mnie w tej kwestii. Kolejna sprawa jest to ze calosc ma byc 4 omowa z tym ze zastanawiem sie czy lepiej dac dwa glosniki 8ohm i je polaczyc czy niezalezne 2 po 4ohm i wtedy zasilac kazdy glosnik z oddzielnego kanalu. Co najwazniejsze i stad wzial sie temat tego postu chce by ten sub byl zarowno dobry do ogladania filmow jak i muzyki a takze do samochodu....Wiem ze to troche dziwne ale nie stac mnie na trzymanie 3 roznych subwooferow a co do autka to tez wlasnego nie mam i smigam czasem porzyczonym od ojca a tatus za muzyczka nie przepada i zalezy mu na pojemnym bagazniku. Ja lubie sobie posluchac muzyczki w aucie a na razie za bardzo nie ma na czym zwlaszcza jesli chodzi o niskie tony bo za wysokie odpowiada przedni system bosse ale jaki to nie mam pojecia. Mam jeszcze jedno wyjscie mam w domu glosniczek sony xplod xs-l830 (8" 4 ohm) ale kompletnie nie mam pojecia o jego parametrach, nie wiem jakiej skrzynki potrzebuje itd. Jezeli ktos z was mial z nim doczynienia to prosze o jakies podpowiedzi moze na nim cos uda sie zrobic rozsadnego bo z tego co wiem to dosc pozadny glosniczek.
  • REKLAMA
  • #2 2151375
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Po pierwsze to jaki bedzie do tego wzmacniacz?
    Jak chcesz tanio i w miare mała obudowe to stx 27/300/4
  • REKLAMA
  • #4 2152316
    eshaka
    Poziom 14  
    a jak duża jest różnica między 27/300/4 a 27/150/4.Na pierwszy rzut oka roznia sie magnesem,kopułką antypyłową i mocą.Czy to tylko i wyłacznie różnica mocy\głośności czy coś więcej.Który zagra lepiej w takiej samej obudowie np 60L.Warto dac dwa razy więcej?
  • #5 2152356
    ElSor
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Zdabodz najpierw inne parametry glosnika a pozniej oblicz sobie obudowe i dopasuj do wlasnych potrzeb np w winisd.
    Tandem LW-800 gra swietnie jak na swoja cene (100 pln dalem za wszystko lacznie z kocem i z plytami wiorowymi)
  • #6 2152366
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    27/300 ma nizsze zejscie, zagra lepiej w mniejszej obudowie. 60 litrow to za duzo dla tego i tego glosnika.

Dodano po 35 [sekundy]:

PS. 27/300 zagra efektywniej niz 27/150 i to juz na mniejszym wzmaku.
  • REKLAMA
  • #7 2152417
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    czegos tu nie rozumiem 150zl na sam glosnik? czy glosnik obudowa i wzmak?
  • #8 2152710
    bobaskgb
    Poziom 15  
    wzmacniacz do tego na razie jest tylko w planach i nie sa one konkretne wiec nie bede o nich mowil a co do ceny to 150zl chodzi mi glownie o glosniki,bez wzmacniacza mterialy na obudowe bede tez mial wlasne wiec tylko glosniki plus ewentualne kable, filtr, br. Co do tego stxa to 27 cm bedzie jednak dla mnie za duzo potrzebuje czegos w miare malego najlepiej 8". A co myslicie o tym glosniczku sony xplod o ktorym wspominalem?
  • #9 2156272
    bobaskgb
    Poziom 15  
    ElSor a mogłbys mi przyblizyc tn swoj proekt na lw800 moze jakies fotki bys podzucil:) Wpadlem na taki pomysl ze ten glosniczek sony pojdzie to autka w obudowie 15 litrow zamknietej(rozne zrodla roznie podaja jedne ze sony wsadza go w 13 litrow a inne ze w 25 teraz gra u mnie w domu w 25 zamknietej,nisko schodzi,ladny impuls ale jest dosc cicho) a do domu zloze sobie cos wiekszego na tym stx 27-300-4 tez w zamknietj i powinno byc dobrze wyrobie sie w kosztach i nie bede musial co raz przenosic grajka z samochodu do domu i spowrotem:)

Dodano po 7 [minuty]:

aha i jeszcze jedno tego stx sa dwa rodzaje sc i ss wiem czym sie roznia natomiast nie wiem ktory lepiej zagra wiec prosze o podopowiedz te kilka zlotych roznicy mnie w tym wypadku nie interesuje gdyz nie sa to wielkie pieniadze interesuje mnie w tym wypadku tylko ktory bedzie lepszy
  • REKLAMA
  • #10 2163896
    bobaskgb
    Poziom 15  
    Ten post jest nieco zapomniany a nie uzyskalem jeszcze do konca informacji jakie mnie interesuja wiec pcham go do przodu:) Dalej nie wiem co moge zrobic z tym glosnikiem sony.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy subwoofera do 150 zł z naciskiem na małą obudowę i impedancję 4 omy. Rozważane są głośniki Alphard LW800 w tandemie oraz modele STX, zwłaszcza STX 27/150/4 i STX 27/300/4. STX 27/300/4 charakteryzuje się niższym zejściem basu i lepszą efektywnością w mniejszych obudowach (około 15-25 litrów), podczas gdy STX 27/150/4 jest tańszy i wymaga mniej mocy wzmacniacza. Pojawia się pytanie o konfigurację impedancji: czy lepiej łączyć dwa głośniki 8 omów szeregowo/paralelnie, czy stosować dwa głośniki 4 omowe z osobnym zasilaniem. Autor planuje wykorzystać własne materiały na obudowę i nie ma jeszcze konkretnego wzmacniacza. Wspomniany jest także głośnik Sony Xplod 8", który może być użyty w samochodzie w obudowie zamkniętej o pojemności 13-25 litrów, jednak jego głośność jest umiarkowana. Pojawia się też kwestia wyboru między dwoma wersjami głośników STX (SC i SS), gdzie różnice dotyczą jakości dźwięku, a nie ceny. Całość ma służyć zarówno do oglądania filmów, jak i słuchania muzyki w domu i samochodzie, przy ograniczonym budżecie i potrzebie kompaktowej konstrukcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA