logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 - jak podłączyć i używać wyświetlacz z Allegro?

matgaw 06 Sty 2006 00:38 1971 5
REKLAMA
  • #1 2151161
    matgaw
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Chcę kupić z Allegro wyświetlacz od Nokii 3310 taki jak np. ten:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79535317

I teraz mam kilka pytań "technicznych" w tej sprawie:
    - te nóżki to się jakoś lutuje czy są inne sposoby podłączenia do tego? Pytam bo w wyświetlaczu na HD44780 było NZIF raster 1 mm (to w Nokii wygląda podobnie) i mi ścieżki na płytce od LCD poodpadały :/
    - czy tą całą ramkę białą z przyciskami mozna wyrzucić i zostawić sam lcd z kontrolerem+ew. głośniczek? Chcę wyświetlacz zastosować w swojej produkcji i ta ramka pożądana nie jest
    - ma ktoś może z Was ten wyświetlacz i mógłby sprawdzić ile bierze prądu? Będę najprawdopodobniej obniżał napięcie z 5V -> duże będą przy tym straty?
    - czy dużo czasu zajmie prockowi obsługa tego wynalazku? (np. w porównaniu z HD44780)
    - czy to ma wbudowane jakieś podświetlenie?

Z góry dzięki za info. Myślę że dla innych też się może przydać :)
  • REKLAMA
  • #2 2151350
    genetix
    Poziom 24  
    matgaw napisał:
    - czy tą całą ramkę białą z przyciskami mozna wyrzucić i zostawić sam lcd z kontrolerem+ew. głośniczek?
    można
    matgaw napisał:
    - ma ktoś może z Was ten wyświetlacz i mógłby sprawdzić ile bierze prądu? Będę najprawdopodobniej obniżał napięcie z 5V -> duże będą przy tym straty?
    Taki wyświetlacz dużego prądu nie bierze. W komórkach LCD załączony jest non-stop, telefon potrafi pracować nawet ponad tydzień a i tak ok. 90% poboru energii to nadajnik GSM.
    matgaw napisał:
    - czy dużo czasu zajmie prockowi obsługa tego wynalazku? (np. w porównaniu z HD44780)
    wydaje mi się że zdecydowanie więcej - musisz przesłać szeregowo całą zawartość ekranu, czyli ok. 5B na znak. W HD44780 byłoby to po 1 bajcie na znak.
    matgaw napisał:
    - czy to ma wbudowane jakieś podświetlenie?
    nie. należy umieścić diody led w wyprofilowaniach ramki.

pozdrawiam, genetix
  • REKLAMA
  • #3 2152545
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Jeśli oderwałeś metalowy konektor od wyświetlacza od noki, to już go nie przymocujesz, nawet nie próbuj bo tylko zniszczysz pola kontaktowe. Musisz w takim wypadku zastosować elastomer i kombinować z dociskiem (feeee) do płytki ze stykami, jeśli jeszcze konektor metalowy nie odpadł, to możesz przylutować kabelki i jakoś ładnie to zabezpieczyć, bo odrywać to to się lubi...
  • REKLAMA
  • #4 2155477
    JollyRoger
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    W jednym z tematów opisałem rozwiązanie problemu podłączenia tego LCD jeżeli są tylko pola kontaktowe na szkiełku. Poszukaj tematu "LCD od nokii (...)"
  • REKLAMA
  • #5 2155639
    matgaw
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    OK dzięki wszystkim za pomoc!

Jeszccze tylko jedno pytanie: czytałem trochę o tym LCD i niektórzy pisali, że na ten wyświetlacz trzeba zapodać sygnał reset w przeciągu jakiegoś tam czasu od startu bo inaczej kontroler padnie. Czy to prawda? Sprawdzał to ktoś?
    Przeglądałem datasheet ale tak na pierwszy rzut oka to nic o tym nie znalazłem.

Dodano po 3 [godziny] 52 [minuty]:

A i jeszcze jedno: czy wyświetlacz od Nokii 3410 jest oparty o inny układ czy jego obsługa jest identyczna, poza tym, że ma trochę więcej pikseli?
  • #6 2508656
    migod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    McRancor napisał:
    Jeśli oderwałeś metalowy konektor od wyświetlacza od noki, to już go nie przymocujesz, nawet nie próbuj bo tylko zniszczysz pola kontaktowe. Musisz w takim wypadku zastosować elastomer i kombinować z dociskiem (feeee) do płytki ze stykami, jeśli jeszcze konektor metalowy nie odpadł, to możesz przylutować kabelki i jakoś ładnie to zabezpieczyć, bo odrywać to to się lubi...

jeszcze 2 dodatkowe uwagi:
    1. mozna dolutowac normalna tasme do tych pol stykowych napylonych na szkielko. aby to sie udalo nalezy uzyc topnika w plynie, takiego jaki stosuje sie przy lucie SMD
    2. udalo sie tez 'naprawic' caly zestaw przy uzyciu kleju typu cyjanopan. nalezy przymierzyc wczesniej styk do plytki, zorientowac sie mniej wiecej dokad on siega, na skrajnych dwoch punktach nalezy nalozyc malutka kropelke kleju i przy pomocy pensety umiescic styki na pole kontaktaktowe, docisnac. calosc nalezy robic pod odpowiednim oswietleniem, tak aby bylo widac chociaz granice pol stykowych.

obie metody sprawdzone. druga mimo wszystko zdana jest troche na lud szczescia :-)

PS. plytki 3310/3320 oferowane teraz na allegro w wiekszosci - po rozmontowaniu - wymagaja wlasnie takiego zabiegu (nie sposob rozebrac ich bez oderwania gniazda stykowego). echhh..

powodzenia!

pozdrawiam,
    --
    migod
REKLAMA