logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić wyświetlacz Nokia 3310 z mikrokontrolerem AVR?

bartekw_83 21 Cze 2006 02:11 2934 3
  • #1 2748780
    bartekw_83
    Poziom 2  
    witam,
    wiem ze wielu z was napisalo juz i wysterowalo wyswietlacz nokii dla AVR-a ja proboje od pewneo czasu urochomic moj wyswietlacz ale nic z tego nie wychodzi. nie wiem tylko czy wina jest po stronie wyswietlacza czy moze mojego programu. mam wielka prosbe o wrzucenie dzialajacego projektu tak zebym mogl sobie sprawdzic czy cos jest nie tak z LCD 3310 czy to ja cos zle robie! z gory dzieki wszystkim
  • #2 2750522
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    Pczytaj na spokojnie jeszce raz wszystkie posty związane z tym tematem łacznie z moimi odpwiedziami.
    Najlepiej jak odpalisz program jaki był rozpowszechniany przez EP do sterowania LCD Nokii (i nie tylko - do zassania z forum) i nim bedziesz ładował dane do LCD-ka.
    Większość problemów z matrycami polega na wykonaniu odpowiedniego i pewnego połaczenia z napylonymi na szkło metalizowanymi wyprowadzeniami wyświetlacza.
    Kolejny to brak pewnego kontaktu złącza (złocone blaszki) z matrycą, moim zdaniem pewniej jest to zrobić korzystając ze złącza eleastomerowego (gumka przewodząca).
    Jeśli pokonasz ten problem to wtedy możesz brać się za samodzielne pisanie procedur na AVR-a lub adaptacje innych dostępnych na Elce.

Gdybyś odpalał LCD-ka od N5110 (z ramka) to umiesciłem na forum wzór PCB dla tego wyswietlacza łacznie z prostym diodowym konwerterem aby sterować matrycę w logice +5V.

Jak będe miał chwilę to zmodzę bazówkę dla N3310, jednak trzeba będzie rozwiązac problem mocowania LCd-ka do PCB a raczej precycyjnie to wykonać korzyatając z elastomeru a nie tandetnych złacz które nawet nie są przyklejane !!! do matrycy.

Powodzenia
  • #3 2782095
    ja_dzik
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Witam
    Jesli chodzi o pewne połączenie to ja robie tak: do wyswietlacza od spodu na wysokosci złącza przyklejam dwie sruby w płytce wierce otwory troche wieksze od średnicy sruby. Miedzy płytke a wyswietlacz daje gumke przewodzącą i skręcam tymi srubkami a wieksze otwory są po to zeby mozna było wyswietlacz dokładnie ustawic . Wszystko pewnie sie trzymie i niema zadnych problemów.
  • #4 2782779
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    Jakiego kleju używasz ?? (połaczenie szkło-metal)
REKLAMA