logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak podzielić sygnał Cyfra+ na dwa telewizory w domu jednorodzinnym?

jupiter1000 06 Jan 2006 01:53 2400 12
ADVERTISEMENT
  • #1 2151258
    jupiter1000
    Level 11  
    Witam ,
    nurtuje mnie taki problem mianowicie da sie w jakikolwiek sposob podzielic sygnal z odbiornika cyfry+ ? Mieszkancy domkow jednorodzinnych maja ten problem bo w blokowiskach gdzie jest kablowka to nie ma porblemu kazdy w pokoju ma TV i odzielnie oglada to co mu sie podoba.
    Rozwiazaniem proponowanym przez Was moze byc wszystko bo mi nic nie przychodzi do glowy, przyszly tesc prosi o podzielenie sygnalu bo mu sie nie widzi kupno nastepnego odbiornika dla reszty domownikow. Ja jako przyszly "czlonek" rodziny musze sie jakos wkupic w laski tescia :) pomuszcie !!
    Nie musze miec odkodowanych programow takich jak HBO czy CANAL+ wsytarczy jak w jednym pokoju bedzie to za co placi sie abonament a w drugim programy nie platne extra i jedna zasada zeby dalo sie ogladac inne programy niz na TV w pierwszym pokoju....
    Moze istnieja jakis karty , jakies koncentratory moze jakies dodatkowe urzadzenia jak huby , moze ja sam nie wiem o czym pisze i porywam sie z motyka na slonce ;)
    PoZdRaWiAm
  • ADVERTISEMENT
  • #3 2152277
    jupiter1000
    Level 11  
    Dzieki Mirku za link czytalem go ale jestem takim laikiem ze jezeli ktos łopatologicznie mi nie napisze co mam zorbic to nie zrozumiem tego ... Nie jestem pewien czy link przedstawia moja sytuacje . Ja planowalem cos takiego ze przy glownym TV w salonie bedzie dekoder od C+ przy nim jakies urzadzonko pod ktore beda podlaczone telewizory i płacąc jeden abonament C+ bede mogl przynajmniej odbierac kanaly niedodatkowo platne na reszcie telewizorow z takim warunkiem ze na kazdym TV bedzie mozna ogladac inny program!
    "Moj przyszly teść mnie obserwuje"
    PoZdRaWiAm
  • ADVERTISEMENT
  • #4 2152385
    MIREK54
    Level 26  
    Help: 91
    Rate: 34
    W takim wypadku musisz kupić spliterka i taką ilość klientów ile przewidujesz tunerów przy każdym telewizorze.Potrzebujesz przy każdym telewizorze np.Philipsa 6010 oczywiście do każdego doprowadzić sygnał z talerza SAT oraz czterożyłowy kabelek telefoniczny od spliterka w którym będzie karta CYFRY+.Oglądać będziesz wtedy mógł na każdym telewizorze inny program w ramach uprawnień jakie ma karta CYFRY+ w spliterku.
    Powodzenia!
  • #5 2152906
    pajo21
    Level 35  
    Help: 259
    Rate: 173
    wydaje mi sie że chcesz to zrobić tanim kosztem ale niestety potrzebujesz jeszcze jeden dekoder,splittera, nowy konwerter(TWIN) i troche kabla a to jest wydatek kilkuset złotych.
  • #6 2236480
    asiedem
    Level 17  
    Help: 11
    najtanszym kosztem to jest jak polozysz sobie drugi kabel od telelewizorka "tyescia przyszlego" i bedziesz w swoim telewizorku oglądal to co cci "teściu" zaproponuje

Dodano po 2 [minuty]:

w przyblizeniu, by rozbudowac na drugi telewizor to koszt wyniesie ok 350zł /talerz z konwerterem, tuner, kable/ chcesz porozmawiac ze mna gg 4209279
  • ADVERTISEMENT
  • #7 2236717
    druid_opole
    Level 11  
    pajo21 wrote:
    wydaje mi sie że chcesz to zrobić tanim kosztem ale niestety potrzebujesz jeszcze jeden dekoder,splittera, nowy konwerter(TWIN) i troche kabla a to jest wydatek kilkuset złotych.

Witam, już od dłuższego czasu mi chodzi takie coś po głowie tylko nie umiałem skumać o co chodzi z tymi multiswitchami :?: z tego co pajo21 napisałeś wystarczy mi na talerz zamontować konwenter (TWIN) rozumiem że on jest z dwoma wyjściami ? a czy mogę zsumować ten sygnał na jeden kabel a potem znowu rozdzielić na dwa (dwa dekodery) a czy jest możliwość na więcej, czytałem gdzieś o konwerterach QUATRO czy dobrze rozumiem że po zainstalowaniu takowego mogę podać sygnał na 4 dekodery i nie muszę montować multiswitcha ?

Dzięki za info i pozdrawiam.

Dodano po 2 [godziny] 39 [minuty]:

a znalazłem konwerter nie QUATRO a QUAD, ale ponawiam pytanie czy można zsumować te sygnały z czterech wyjść tak aby szły od anteny jednym kablem do domu a potem rozdzielić je spowrotem na cztery (lub dwa - konwerter TWIN) bez zakłuceń ??

pozdrawiam
  • ADVERTISEMENT
  • #8 2237359
    MIREK54
    Level 26  
    Przykro mi to Tobie oznajmić , ale narazie nie ma technicznie takich możliwości.Konwerter może mieć nawet osiem niezależnych wyjść ale od każdego wyjścia odchodzi kabel do osobnego tunera (są to jakby całkowicie niezależne instalacje SAT ale na jednym talerzu.
    Powodzenia.
  • #9 2237432
    druid_opole
    Level 11  
    Dzięki :)
    trudno będę musiał rurę pcv do ściany przymontować i kabelki do niej i tak to powinno wyjść taniej niż zakup multiswitcha na razie i tak będę tylko na dwa dekodery puszczał sygnał w przyszłości może na cztery maksymalnie na pięć, ale to na razie tylko w przyszłych planach na razie pociechy są za małe żeby im telewizory i satkę do pokoju instalować :D

pozdrawiam
  • #10 2237476
    lord_blaha
    Level 33  
    Help: 177
    Rate: 112
    mieszkam w domku i mam c+, sygnałna 2gi tv idzie przez stary magnetowid, a potewm anteną od kablówki, na tv drugim właćza się jeden kanała potem kanały zmienia pilotem od c+ przez nadajnik pilota radiowy
  • #11 2237541
    druid_opole
    Level 11  
    I co na każdym z tych TV możesz co innego oglądać z C+ bo z tego co wiem musisz mieć do każdego TV dekoder, ja mam dwa PHILIPSy i szukałem rozwiązania jak dać im sygnał antenowy z jednego Talerza bo że muszę mieć splitera do karty to też już wcześniej się dowiedziałem :).

Jeszcze jedno pytanie jaki najlepiej mieć talerz mam teraz oryginalny z byłej WIZJ ale czasami mi się obraz kaszani czy wystarczy jak zmienię na 80 cm albo 90 cm.
  • #12 2237999
    MIREK54
    Level 26  
    90 cm będzie odpowiednia a i rozwojowa , na mojej 90-tce wiszą 4 konwertery (A+HB+Thor i Syriusz).
    Powodzenia!
  • #13 2238097
    druid_opole
    Level 11  
    OK 90 cm talerz – jeden temat załatwiony (w przyszłości) - dzięki

Rozdzielam sygnał szachownicy przez splitera, czy dekodery muszą mieć wgrany jakiś specjalny sofy czy na oryginalnym sofcie będą grały bez problemu :?:

Topic summary

✨ W dyskusji poruszono problem podziału sygnału z odbiornika Cyfra+ na dwa telewizory w domu jednorodzinnym, z możliwością oglądania różnych programów na każdym z nich. Rozwiązaniem jest zastosowanie splitterów oraz tunerów satelitarnych, przy czym każdy telewizor wymaga osobnego tunera i karty Cyfra+. Konieczne jest doprowadzenie sygnału z anteny satelitarnej (talerza) do każdego tunera osobnym kablem. Wskazano, że do odbioru na dwóch telewizorach potrzebny jest konwerter typu TWIN lub QUAD, który posiada odpowiednią liczbę wyjść, ale każdy sygnał musi iść osobnym kablem do tunera. Multiswitche umożliwiają rozdzielenie sygnału na więcej odbiorników, ale wiąże się to z dodatkowymi kosztami. Zalecane jest użycie talerza satelitarnego o średnicy około 90 cm dla lepszej jakości sygnału i możliwości rozbudowy instalacji. Oprogramowanie tunerów oryginalne z Cyfra+ jest wystarczające do obsługi takiej instalacji. Koszty rozbudowy obejmują zakup dodatkowych tunerów, konwertera TWIN lub QUAD, splitterów oraz okablowania.
AI summary based on the discussion. May contain errors.
ADVERTISEMENT