logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes 124 1988r - słabe ogrzewanie od strony kierowcy, parująca szyba

pawełek3650 06 Sty 2006 11:33 2889 6
REKLAMA
  • #1 2151857
    pawełek3650
    Poziom 16  
    Ocena: 85
    Witam mam pytanie dotyczące ogrzewania od strony pasażera bo mercedes posiada ogrzewanie prawej i lewej strony auta a od kierowcy paruje mi cały czas szyba bo słabo dmucha tam ciepłem jak dam nawet na wyloty z deski rozdzielczej dmucha tak minimalnie ciepłem a od strony kierowcy to grzeje pieknie nawet jesli chodzi o dmuchanie wentylatora yo jest tam słabsze i teraz sie zastanawiam czy jest padniety zawór od strony pasażera i niegrzeje jedna czesc chłodniczki czy cos ie nieotwiera i niepuszca ciepłego powietrza czy nawet to i to jak ktos miał taki przypadek to niech go opisze i co dokonał zeby go usunąc Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2152011
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Wymień zawór.
  • REKLAMA
  • #3 2152050
    qstosz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    ja miałem to samo.wymieniłem zawór i jest dobrze.pozdro.
  • REKLAMA
  • #4 2152053
    pawełek3650
    Poziom 16  
    a da sie sprawdzic jakos ten zawór czy to on jest uszkodzony? a moge tak sprawdzic ze dam oba pokretła w kabinie na max ciepło to wtedy te zawory są max otwarte i na tym na którym wąz dalej bedzie zimny to oznacza ze jest z nim cos nie tak? a da sie sprwadzic kostki co idą do tych zaworów moze cos w centralce w kabinie jest nie tak moze ona cos niesteruje zaworem czy cos takiego? jesli ma ktos pomysł jak to jeszcze posprawdzac to chetnie wysłucham:D dzieki
  • REKLAMA
  • #5 2153159
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    jak sciagniesz wtyczki to powinno grzac na max jak nie to zawor
  • #6 2153211
    Tony J.
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    Zrób sobie przyżąd specjalny z dwóch żarówek i obserwuj. Gerri o tym pisał.
  • #7 2155929
    pawełek3650
    Poziom 16  
    to bede próbował najpierw sprawdze z tym odłączeniem zaworów Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W Mercedesie W124 z 1988 roku występuje problem z niedostatecznym ogrzewaniem po stronie pasażera, co powoduje parowanie szyby. Ogrzewanie po stronie kierowcy działa prawidłowo, natomiast nawiew z deski rozdzielczej po stronie pasażera jest słabo ciepły. Przyczyną może być uszkodzony zawór sterujący przepływem ciepłej wody do nagrzewnicy po stronie pasażera, który nie otwiera się prawidłowo. Zalecane jest sprawdzenie działania zaworu poprzez ustawienie pokręteł na maksymalne ciepło i obserwację temperatury przewodów oraz ewentualne odłączenie wtyczek elektrycznych zaworu, co powinno skutkować maksymalnym grzaniem. Można także wykonać prosty przyrząd diagnostyczny z dwóch żarówek do testowania sterowania zaworem. Wymiana zaworu najczęściej rozwiązuje problem niedogrzewania i parowania szyby po stronie pasażera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA