logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR Sony SLV-X55 - niestabilne obroty drum motoru, wyłączanie podczas odtwarzania

Jarek_JK 06 Sty 2006 13:58 1179 2
REKLAMA
  • #1 2141221
    Jarek_JK
    Poziom 11  
    Witam
    Czy problem udało sie rozwiązać?

Moderowany przez oldboy:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic216233.html#1058672

Mam podobny efekt w SLV-55X
    Z tym, że czasem wszystko jest OK, a czasem jakby drum nie wchodził na właściwe obroty. Po odpięciu drum motoru i wykonaniu kilku startów, a następnie po podłączeniu przez jakiś czas wszystko działa. Czasem potrafi się wyłączyć w czasie odtwarzania, a prawie zawsze odmawia współpracy po nocnym postoju.

JK

Moderowany przez oldboy:

Taki model nie istnieje. Temat podzielono

• REKLAMA
  • #2 2141551
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Niechce Cie w prowadzić w bład, ale jesli masz przetfornice w metalowym pudełku to są do wymiany elektrolity i bedzie chodził jak nowy.
  • #3 2152024
    Jarek_JK
    Poziom 11  
    Mimo, że napięcia z zasilacza były prawidłowe i bez zakłóceń to profilaktycznie wymieniłem elektrolity. Fakt 3 zaczęły już puszczać "soki".
    Dodatkowo przelutowałem płyte w okolicach drivera oraz płytkę statora druma.
    No i nie jest dobrze.

Czasem drum tylko drga i nie startuje, po pchnięciu paluchem rusza ale ma problemy z ustawieniem fazy a czasem z obrotami.
    Co około 10 start obraz jest idealny w pozostałych przypadkach tak jakby głowice chodziły w przeciwfazie (cz/b obraz podzielony na pół).
    Dodatkowo po naciśnięciu slill po kilku sekundach obraz załamuje się i przechodzi w cz/b pasy.
    Może jest uszkodzony TA8424F bo jak na mój gust mocno się grzeje?
REKLAMA