Mam dość niecodzienny problem. Buduję Regulator do ww silnika, pochodzącego z wyciągarki w helikopterze. Jest to mały silnik o niezwykłej mocy, posiadający wewnętrzną przekładnię 1/50. Silnik posiada sprzęgło z hamulcem dlatego samohamowność jest załatwiona. Potrzebny mi jest do obracania, oczywiście przez odpowiednią przekładnię, silnika spalinowego w celu np. regulacji zaworów. Wymagana jest w miarę płynna regulacja od zera. Dodatkowo silnik nie może za bardzo stracić mocy. Do tej pory zbudowany jest transformator o odpowiedniej mocy. Silnik pracuje na maksymalnej potrzebnej mocy i obrotach (nie ma siły niczym zatrzymać), nominalne napięcie zasilania to 27V ale 15 w zupełności wystarczy. Dodatkowo zbudowany jest mostek prostowniczy oraz zamontowane tyrystory(silnik posiada dwa uzwojenia do obrotów w lewo i prawo, stosowanie przekaźnika odpada ale dysponuję dwoma tyrystorami i takie rozwiązanie przyjąłem). Tyrystory są prod. rosyjskiej prawdopodobnie od spawarki. Jeżeli trzeba typ to podam. Zależałoby mi na układzie z transformatorkami w układzie zapalania tyrystora, chodzi o galwaniczne odseparowanie obsługującego od tyrystorów i łatwość przełączania obrotów. Jeżeli ktoś kiedyś pracował nad podobnym układem to proszę o pomoc.