logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować regulator do silnika DC 15V/600W z przekładnią 1/50?

Gmedza 06 Sty 2006 20:29 1617 2
REKLAMA
  • #1 2153590
    Gmedza
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Mam dość niecodzienny problem. Buduję Regulator do ww silnika, pochodzącego z wyciągarki w helikopterze. Jest to mały silnik o niezwykłej mocy, posiadający wewnętrzną przekładnię 1/50. Silnik posiada sprzęgło z hamulcem dlatego samohamowność jest załatwiona. Potrzebny mi jest do obracania, oczywiście przez odpowiednią przekładnię, silnika spalinowego w celu np. regulacji zaworów. Wymagana jest w miarę płynna regulacja od zera. Dodatkowo silnik nie może za bardzo stracić mocy. Do tej pory zbudowany jest transformator o odpowiedniej mocy. Silnik pracuje na maksymalnej potrzebnej mocy i obrotach (nie ma siły niczym zatrzymać), nominalne napięcie zasilania to 27V ale 15 w zupełności wystarczy. Dodatkowo zbudowany jest mostek prostowniczy oraz zamontowane tyrystory(silnik posiada dwa uzwojenia do obrotów w lewo i prawo, stosowanie przekaźnika odpada ale dysponuję dwoma tyrystorami i takie rozwiązanie przyjąłem). Tyrystory są prod. rosyjskiej prawdopodobnie od spawarki. Jeżeli trzeba typ to podam. Zależałoby mi na układzie z transformatorkami w układzie zapalania tyrystora, chodzi o galwaniczne odseparowanie obsługującego od tyrystorów i łatwość przełączania obrotów. Jeżeli ktoś kiedyś pracował nad podobnym układem to proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2154319
    r2d2004
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Witam!

Do załączania silnika DC lepsze bedą od tyrystorów tranzystory mocy typu MOSFET np takie IRF1010 (powszechnie stosowane w UPSach w przetwornicy) o pradzie 80A (300A w impulsie) i napieciu pracy 60V w małej obudowie TO220 bedą napewno dobre do Twoich celów (chociaż u Ciebie silnik zżera znamionowo ok. 20 A prądu, zapas nigdy nie zaszkodzi). Cztery takie tranzystory równolegle na kierunek (mozliwość obciążenia do 800W), czyli łącznie 8 szt. z generatorem PWM (regulacja obrotów - na elektrodzie są opisy takich układów) powinny chyba załatwić Twój problem.

Pozdrawiam
  • #3 2154410
    Gmedza
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Tak, jasne to wyczytałem jak już zainwestowałem w tyrystory. I zmontowałem układ mocy. Botrzebna mi jest dobra rada jaki wybrać układ do sterowania tyrystorów.
REKLAMA