logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transil -proszę o pomoc w zrozumieniu zasady działania?

J_ros 06 Sty 2006 21:51 30386 20
REKLAMA
  • #1 2153875
    J_ros
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    "transil to coś podobnego do diody Zenera, tylko że jak przez zenerkę puścisz choć przez milisekundę
    prąd 40A, to prawdopodobnie się spali, a transil to wytrzyma. Nie wiem, jak dokładnie zachowują się transile
    dostępne w miarę tanio w handlu, jeśli zostaną nadmiernie obciążone - być może (to by było najlepsze) dają
    na chwilę całkowite zwarcie (i przez to dalej się nie nagrzewają), a jak ostygną, to znowu są zenerkami. Albo
    mogą zwierać już na stałe...
    w każdym razie w karcie katalogowej transila jest podana charakterystyka, dopóki
    prąd jest mały, to zachowuje się jak zenerka na jakieś napięcie, np. 6.8V, a przy bardzo dużych prądach, typu
    dziesiątek amper, napięcie może dojść nawyżej do 13V"

Chodzi mi o pogrubiony tekst - jak to jest?
  • REKLAMA
  • #2 2155051
    sylwan1
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Trochę teorii.
    Diody zabezpieczające Transil

Diody zabezpieczające ze względu na konieczność odprowadzania dużej energii impulsowej charakteryzują się dużą powierzchnią złącza p-n i posiadają połączone ze strukturą półprzewodnikową radiatory. Przy braku przepięcia na diodzie panuje znamionowe napięcie linii, w chwili przepięcia po przekroczeniu napięcia przebicia dioda przechodzi w stan powielania lawinowego. Wartość rezystancji diody gwałtownie zmniejsza się poniżej 1 Ohma. Przez diodę przepływa impuls udarowy. Do chronionego urządzenia dochodzi impuls, którego amplituda ograniczona jest do bezpiecznej wartości. Diody te są produkowane w szerokim zakresie mocy (400 W- 15 kW). Wadą jest stosunkowo duża pojemność (10 – 15000 pF) co ogranicza ich zastosowanie do częstotliwości rzędu 100 MHz.

Zwykle jako elementy ograniczające stosowane są dwie przeciwsobnie połączone diody. Produkowane są w ten sposób zarówno diody Zenera jak i diody zabezpieczające. Dzięki temu urządzenie chronione jest przed przepięciami o polaryzacji dodatniej i ujemnej.
  • #3 2155618
    J_ros
    Poziom 20  
    Ten transil chce zastosowac do ukladu zasilacza beztrasformatorowego zamiast diody zenara wiec pojemnosc nie stanowi problemu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic407021.html
    Po tym calym zabiegu sytuacji transil jest uszkodzony czy powrac do swoich poprzednich wlasciwosci - bo o to mi wlasciwie tyko chodzilo?
  • #4 2161945
    sylwan1
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Elementy do ochrony przepięciowej nie mogą niekorzystnie wpływać na działanie urządznia. Po zaniku udaru transil wraca do swoich poprzednich właściwości. Na wszelki wypadek można sprawdzić miernikem czy dioda nie ma zwarcia ( zwykle diody "ida" na zwarcie).
  • REKLAMA
  • #5 2163345
    J_ros
    Poziom 20  
    ok! dzieki
  • REKLAMA
  • #6 13253320
    marcin w
    Poziom 22  
    Ocena: 81
    Troszkę stary temat, ale podepnę się pod niego.

Pytanie dotyczy transila, układ zabezpieczający zasilanie wygląda jak poniżej

Transil -proszę o pomoc w zrozumieniu zasady działania?

Zakładam że zastosowałem transil SMBJ12A, a więc jego parametry to:

Reverse Stand off Voltage - 12V
    Breakdown Voltage min - 13,3V
    Breakdown Voltage max - 14,7 V
    Maximum Peak Pulse Current - 30,2A

Zakładam teraz że w tym zastosowanym elemencie Breakdown Voltage wynosi 14V. Rozumiem że przy tym napięciu transil zaczyna przewodzić (w zależności od tolerancji wykonania egzemplarza) i zwierając obwód pali rezystor. Jak będzie zachowywał się taki układ zabezpieczenia w zakresie napięć poniżej tego napięcia Breakdown Voltage a powyżej Reverse Stand off Voltage?
  • REKLAMA
  • #8 16517907
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6058
    Kolega z postu #6 wyciągnął błędne wnioski.
    Transil (inaczej TVS) działa jak dioda Zenera, powyżej pewnego napięcia zaczyna przewodzić, transil nie jest elementem idealnym, ma pewną rezystancję dynamiczną, im wyższy prąd, tym wyższe napięcie. Kiedy zdarzy sie przepięcie o energii większej niż dopuszczalna, transil ulegnie trwałemu uszkodzeniu - zazwyczaj na zwarcie.
  • #9 16517939
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 16518207
    yugo000
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    Dziękuje za odpowiedzi. Chodziło mi o:
    marcin w napisał:
    Jak będzie zachowywał się taki układ zabezpieczenia w zakresie napięć poniżej tego napięcia Breakdown Voltage a powyżej Reverse Stand off Voltage?

Czyli jak dioda Zenera. Szkoda, że nie ma na wykresach zależności prądu od napięcia. Ale rozumiem, że zbliżając się do Breakdown Voltage można spodziewać się prądu rzędu kilku mA?
  • #11 16518273
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 18607770
    inincjusz
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Z postów powyżej dla mnie wszystko jasne i logiczne ale... trafiłem na taki przypadek .Co poeta miał na myśli?????
    Pacjent to sterownik automatyki w nim zanikło cześć wej/wy brak zasilania wzm operacyjnych.
    Układ na stabilizatorze 7805 smd 8 pin rzeczona dioda to BUM GP716 internet milczy domyślam się ze to dwukierunkowa na 17v

Efekt mam taki ze stabilivolt nie ma punktu odniesienia masy i nie pracuje nic sie nie grzeje
    dioda na teście diody zachowuje się jak normalna jednokierunkowa myślałem ze padła w jedną stronę wlutowałem odwrotnie i też nic

nie rozumiem tego sposobu zastosowania transila
    Załączniki:
    • Transil -proszę o pomoc w zrozumieniu zasady działania? transil.JPG (10.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 18607804
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 694
    To jest dość często stosowany sposób zwiększenia napięcia napięcia wyjściowego stabilizatora. Najczęściej chodzi o uzyskanie niewielkiego wzrostu. Np. stabilizator jest na 3.3V a dioda podłączona jest w kierunku przewodzenia (napięcie ~0.65). Na wyjściu uzyskamy 3.3+0.65=~4V. Stabilizatory na 3.3V są tanie i łatwo dostępne. Czego nie można powiedzieć o tych na 4V.
  • #15 20676848
    marekch2
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Czy mogę odświeżyć temat?

Dodano po 8 [minuty]:

Czy transil dwukierunkowy można wykorzystać jako zabezpieczenie przepięciowe?
    Np. 1.5KE300CE na sieci 230V AC.
    Skok napięcia powyżej 300V zrobi zwarcie i wyłączy bezpiecznik.
    Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

Moc 1500W, czy chwilowe przepiecia go nie zniszczą, rzędu kilku milisekund?
  • #16 20677030
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    1,5kW dotyczy 10us, a 1,5kW to i tak nic w porównaniu z tym ile sieć 230V może dostarczyć, choć transil ma lepszą charakterystykę, od warystora, to w zastosowaniach sieciowych warystora nie zastąpi. W końcu liczy się ile jest materiału który ma pochłonąć energie przepięcia, w transili jest to płatek krzemu który ma może 1mm3 w warystorze takim 20mm jest bliżej 1cm3.
  • #17 20677041
    marekch2
    Poziom 12  
    To fakt, czyli przy przepięciu transil wybuchnie?
    Przyjmując około 1 om pętli zwarcia to otrzymuję około 50kW mocy zwarcia.
    A warystor?
  • #18 20677051
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    marekch2 napisał:
    Dobre pytanie, nigdy nie widziałem transila w obwodzie sieciowym, to nie widziałem też jak wygląda awaria. Jeśli przepięcie przekroczy wytrzymałość transila, to ten zrobi zwarcie, obawiam się że prąd zwarcia sieci może to "zwarcie" przepalić, nie jest to metaliczne zwarcie i przy kilkuset amperach spora moc się wydzieli. Tranzystory przez które popłynął prąd zwarciowy sieci, zazwyczaj wybuchają, diody rzadko.

Warystory są popularnym rozwiązaniem, choć nie są precyzyjne w ograniczaniu przepięć i zużywają się.
  • #19 20677069
    marekch2
    Poziom 12  

Cytat z innego tematu:

Mierzyłem warystor "275L20".
    Średnica 15,3 mm, grubość 2,9 mm.
    Takie akurat wczoraj kupiłem - 5 szt.
    Pobór prądu AC.
    275V - 56 uA
    330V - 3,6 mA
    350V - 10 mA
    370V - 37 mA
    400V - ok. 100 mA.
    Czas, po którym warystor dostanie zwarcia, zależy od wydzielonego ciepła. (fizyka)
    W przypadku warystorów, które mierzyłem, 400V AC to była ok. sekunda.
    Natomiast 390V AC to już dość długo - kilka sekund.

Posiadam w domu warystory 15,3 mm / 5,25 mm, ale na inne napięcie.
    Warystory różnią się mocą i możliwością absorpcji energii.
    Charakterystyki są takie same.

To oznacza, że te grubsze warystory będą miały dłuższy czas reakcji do zwarcia.
    Mocniejszy warystor gorzej zabezpiecza.
    Jest to niby bez sensu, ale...
    Praca warystora do zwarcia to nie jest jego normalne zastosowanie.
    Normalne to - warystor ma pochłonąć energię bez zniszczenia.

Z tego wniosek dla mnie wniosek lepiej niech wybuchnie, ale w krótkim czasie odłączy zasilanie.
  • #20 20677205
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    marekch2 napisał:
    Z tego wniosek dla mnie wniosek lepiej niech wybuchnie ale w krótkim czasie odłączy zasilanie.
    Jeśli zwarcie będzie wystarczająco wytrzymałe żeby nie zrobić przerwy i nie przepuścić przepięcia to ok.

Można jeszcze rozważyć "crowbar" na triaku, gdzie zwarcie robi element o parametrach tak dobranych żeby wytrzymał bez uszkodzenia, dodatkowy rezystor szeregowy zmniejszy prąd zwarciowy, można go zastosować jeśli odbiornik nie pobiera dużo.
  • #21 20677238
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3484
    marekch2 napisał:
    Tak, wybuchnie i się "rozpyli" pokrywając wszystko w okolicy.
    Kawałki metalu wtopiły się w porcelanę.
    jarek_lnx napisał:
    Można jeszcze rozważyć "crowbar" na triaku, gdzie zwarcie robi element o parametrach tak dobranych żeby wytrzymał bez uszkodzenia, dodatkowy rezystor szeregowy zmniejszy prąd zwarciowy
    Ale ten rezystor musi być włączony szeregowo z odbiornikiem.
    Będzie się grzał.
    Zwarcie L-PE (L-N) na jednej fazie to podane 400V AC na dwie pozostałe fazy.
    Może narobić szkód.

Podsumowanie tematu

✨ Transil (TVS) to dioda zabezpieczająca przed przepięciami, działająca podobnie do diody Zenera, lecz zdolna wytrzymać krótkotrwałe impulsy prądowe rzędu kilkudziesięciu amperów bez uszkodzenia. W normalnych warunkach zachowuje się jak dioda Zenera o określonym napięciu przebicia (np. 6,8V lub 12V), a przy przekroczeniu tego napięcia przechodzi w stan lawinowego przewodzenia, gwałtownie obniżając rezystancję i ograniczając napięcie do bezpiecznego poziomu. Po ustąpieniu impulsu transil wraca do swoich pierwotnych właściwości, o ile nie został trwale uszkodzony. Uszkodzenie zwykle objawia się zwarciem. Transile mają ograniczoną moc ciągłą (np. około 1W dla SMBJ12A), co oznacza, że nie nadają się do ciągłej pracy przy wysokich prądach, lecz mogą wytrzymać bardzo krótkie impulsy o dużej mocy (np. 30A przez 0,6 ms). W zastosowaniach sieciowych (np. 230V AC) transile mogą chronić przed przepięciami, jednak ich zdolność pochłaniania energii jest ograniczona w porównaniu do warystorów, które mają większą masę materiału absorbującego energię. W przypadku przekroczenia parametrów transil może ulec zniszczeniu, często eksplodując i powodując zwarcie, co wymaga szybkiego odłączenia zasilania. W praktyce stosuje się też układy crowbar z triakiem i rezystorem szeregowym dla lepszej ochrony. Dodatkowo, transile bywają wykorzystywane w nietypowy sposób, np. do podbijania napięcia wyjściowego stabilizatora poprzez włączenie ich w kierunku przewodzenia, co powoduje niewielki wzrost napięcia wyjściowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA