Ja u siebie mam w układzie gwiazdy podłączone 15 sztuk i to zwykłym przewodem 3-żyłowym (taki do zasilania) i wszystko działa OK. Jedyne co musiałem zrobić to zmniejszyć rezystancję podciągającą linię DQ na wartość 2.2k
Dodatkowo układ z maksymalną częstotliwością odczytuje sekwencyjnie wszystkie czujniki (wraz z obliczaniam CRC) i naprawdę nie ma problemu.
Kolega
jony15 napisał :
Cytat: dlaczego tak? dlatego ze jak ci padnie jeden czujnik i zrobi zwarcie to życze ci powodzenia w szukaniu który to.
Kiedyś czytałem w jakiejś nocie aplikacyjnej, że jest małe prawdopodobieństwo, że układ 1-Wire uszkodzi się na zasadzie zwarcie wejścia. Ja miałem tylko jeden przypadek, że DS18B20 uległ uszkodzeniu (można było odczytać Serial Number ale temp. zawsze była stała)
Układ, który nie reaguje na Reset_Pulse można łatwo znaleść w sieci przez procedurę SEARCH_ROM.
Jeżeli chodzi o stosowanie multiplexera analogowego 4051..3 w układzie 1-Wire to do tego celu jest specjalizowany DS2409 - jest nawet do tego nota aplikacyjna gdzie jest pokazane jak podłączyć b. dużą liczbę układów 1-Wire.
Wg. mnie istotne elementy to dobre przewody np. skrętka, poprawny algorytm (czasy) oraz ew. zastosowanie aktywnych rezystancji podciągających linię DQ