logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stara płyta p3/370a - brak reakcji poza wiatrakami, co sprawdzić?

imbaczek 07 Sty 2006 02:00 1033 6
REKLAMA
  • #1 2154692
    imbaczek
    Poziom 11  
    Zasilacz nówka 300W marki noname za 45 PLN, nic specjalnego. Płyta jak w temacie, nic więcej o niej nie wiem - przyszła bez pudełka, instrukcję znalazłem via gugle (nie wiem czy tranzytem przez to forum :))

Do rzeczy. Płyta przyszła z zamontowanym prockiem nie wiem jakim. Po włożeniu do obudowy i podłączeniu zasilania oprócz kręcenia się wiatraków nie dawała znaku życia. Nauczony doświadczeniem dałem jej odczekać trochę podpiętą do sieci, ale tylko na standby i po jakiejś godzince uruchomiła się wyjąc wniebogłosy cyklicznie (ok. sekunda wycia, sekunda ciszy) i nie dając się wyłączyć. Po włożeniu GF2MX400 procedura była mniej więcej podobna; nie wyczekiwałem tylko z włożonym kablem od monitora (start z podłączonym kablem wywiera wrażenie tylko na wiatraczkach, a bez oprócz tego wyje.)

Pytanie: trup czy stan przejściowy/do naprawienia?
  • REKLAMA
  • #2 2154729
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Jak nie wiesz. jaka plyta ?? i jaki procek ???

We ż przeczytaj to bedziesz wiedział ... zarówno procki jaki i płyty mają napisane najczesciej jak sie nazywaja <model ITP>

Napisałeś ze wyje .. ale jak wyje ... wlozyłeś pamięć??
  • REKLAMA
  • #3 2154736
    imbaczek
    Poziom 11  
    Napisałem nazwę płyty (widniejącą jako nadruk na niej samej) w temacie. Nic więcej na niej nie ma. Procesora nie sprawdziłem, bo wyszedłem z założenia, że się wyświetli.

Napisałem dokładnie jak wyje.

Pamięci nie wkładałem, mam tylko jedną kość i do tego nie mam 100% pewności że jest sprawna.
  • REKLAMA
  • #4 2154927
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Z opisu wynika że:
    Cytat:
    uruchomiła się wyjąc wniebogłosy cyklicznie (ok. sekunda wycia, sekunda ciszy)

bo:
    Cytat:
    Pamięci nie wkładałem, mam tylko jedną kość i do tego nie mam 100% pewności że jest sprawna.

Takie "wycie" to wg mnie brak pamięci
  • #5 2154932
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Zacznij od wyciagniecia bateryjki. Jakie pamieci wkladasz? Plyta to pewnie Commate (tak znajduje google), instrukcje masz tutaj:
    ftp://www.tcommate.com.tw/P2_serial_MB/p3370avp/manual/p3370a-vp_e.zip
  • REKLAMA
  • #6 2155429
    imbaczek
    Poziom 11  
    Zmierzyłem czas wycia, wyje zdecydowanie dłużej niż sekunda, ok. 4; przerwa też jest dłuższa.

W każdym razie - wyciągnięcie bateryjki i włożenie mojej pamięci nie pomogło. Wkładam kość 256MB 133MHz.
  • #7 2155455
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Sciagni sobie manuala z netu do tej plyty i zworki poustawiaj wszystkie według instrukcji

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej p3/370a, która po podłączeniu zasilacza noname 300W uruchamia tylko wentylatory, nie dając innych oznak życia. Po pewnym czasie płyta zaczyna wydawać cykliczne sygnały dźwiękowe (wycie), które trwają około 4 sekund z przerwami. Próby uruchomienia z kartą graficzną GF2MX400 nie zmieniają sytuacji. Brak pamięci RAM lub jej nieprawidłowe działanie jest wskazywane jako możliwa przyczyna wycia. Zalecane jest wyjęcie baterii podtrzymującej BIOS oraz sprawdzenie i ustawienie zworków zgodnie z instrukcją płyty, którą można pobrać z internetu (prawdopodobnie płyta marki Commate). Wkładana pamięć to pojedyncza kość 256MB 133MHz, której sprawność nie jest potwierdzona. Brak dokładnej identyfikacji procesora i pamięci utrudnia diagnozę, jednak sygnały dźwiękowe sugerują problem z pamięcią RAM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA