logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komp PIII 113 - 8 sygnałów dźwiękowych przy starcie, problem z zasilaczem?

skrzat_bu 20 Kwi 2006 22:27 1701 12
REKLAMA
  • #1 2549250
    skrzat_bu
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Witam!!! czytałem posty na temat podobnych uszkodzeń ale nigdzie nie znalazłem rozwiązania mojego problemu...wiec pisze posta...
    A więc sytuacja wyglada tak: gdy włączam przyciskiem kompa to po ok 2s słysze tylko 8 szybkich pi pi pi pi...i to by było na tyle jesli chodzi o prace kompa. sprawdzalem co oznacza taka ilosc ..ale wynikało, że to problem z kartą graficzną...po podmianie karty na taką starszą na PCI reakcja kompa taka sama..pozostaje mi chyba jeszcze podmienić grafe na inną z AGP ale już czuje że może być to wina płyty lub bios sie wysypał....

podmieniałem ram i to samo. robiłem reset CMOSa i nic. odłączałem napedy i nic.
    Ale największą ciekawostką jest to że na 2-miesiecznym nowym zasilaczu zupełnie sie nie włącza a po podmienieniu na mój stary zasilacz to czasami załapie i chodzi bardzo dobrze aż do restartu... po nocy odpale kompa zazwyczj na 80% ale jak pochodzi troszke to już trzeba odczekać kilka godzin i wtedy czasami załapie....

Oto parametry kompa: PIII 1133 MHz Tualatin, płyta MSI 694T Pro, SDRAM kingston 512, BIOS AMI. mikroukład pl. gl. VIA VT 82C694T ApolloPro 133T, GeForce 4 Ti 4200, dysk maxtor 40 GB. zasilacz(nowy) Qoltec a stary to firmowy DTK.

Byłbym wdzięczny za pomoc bo już mi brak pomysłów co tu zrobic.... dzieki i czekam na propozycje
  • REKLAMA
  • #2 2549310
    Greg
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    przyjzyj sie dobrze płycie bo bardzo prawdopodobne ze kondensatory filtrujace beda uszkodzone !! wtedy plyta lubi robic rozne dziewne jaja!!!
  • REKLAMA
  • #3 2549578
    igor69
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    a według mnie to nic innego tylko to że w biosach AMI taki dzwięk był czasem sam nie wiem po co. Ja tak miałem kiedyś w 486SX i też wydawał dziwne dzwięki podczas startu. Jeśli wszystko działa z kompem to znaczy że to tylko tak żeby g... miał zagadke, nie obrażając nikogo oczywiście.
  • REKLAMA
  • #4 2549752
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Greg i Igor69: czemu piszecie bzdury?
    Cytat z opisu BIOS-u AMI:
    8 short
    Display memory read/write error. The system video adapter is missing or defective
  • #5 2549930
    vonANdrew
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Dokładnie ja kolega wyżej.
    Co to oznacza, ze karta garfiki lub mogistrala. Mozliwe ze całe PCI jest uszkodzone(AGP takze idzie przez PCI). jak juz tak kombinujesz to lepiej wymień płyte i sprawdz sprzęt.
  • #6 2549966
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Cytat:
    AGP takze idzie przez PCI

Odkrywcze i wstrząsające ;) Po to wprowadzono AGP, aby właśnie nie "szło przez pci", ale było podpięte prosto do procka.
  • REKLAMA
  • #7 2550223
    skrzat_bu
    Poziom 13  
    Witam.

pozostaje mi chyba tylko wymiana płyty bo wszystko inne sprawdzilem(procesor jeszcze nie) i u kolegi wszystkie moje podzespoły działały. Te piski wskazują na grafe lub agp ...grafa u kolesia chodziła jak zloto czyli zostaje płyta.

Kondesatory wygladają ok ( zaznacze tylko ze jakies 2 miesiące temu komp nagle zupelnie sie nie włączyl ...byly uszkodzone dwa kondesatory ale po ich wymianie było ok...dlatego zmieniłem zasilacz na nowy bo stary był za słaby jak na moja grafe i restartował mi często kompa)

teraz oglądałem całą płyte bardzo dokładnie i kondesatory wyglądają jak nowe.

nie bardzo mam gdzie sprawdzić procka i podmienić płyty bo nikt ze znajomych nie posiada podobnego sprzętu..

czy da się jeszcze coś sprawdzić aby miec pewność że to padła płyta??

dodam że jak włączam sama płytę z prockiem i pamiecią to piszczy tak samo jak gdy jest na płycie jeszcze i grafa............tylko dlaczego jak kilkanascie godzin nie włączam kompa to wtedy się odpali???
  • #8 2550274
    Oineh
    Poziom 20  
    Zobacza jeszcze kondensatory może są popuchnięte. Albo najlepiej je przelutuj (te duże elektrolity)
  • #9 2551133
    Newelco
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Kondensatory wcale nie muszą być spuchnięte,wystarczy że stracą pojemnośc i wtedy kiszka. Masz możliwość - wymień wszystkie większej pojemności w pobliżu gniazda LPT i procesora .Kiedyś miałem podobny problem - na wygląd były ok,ale po wylucie okazało się że zamiast 1000µ miały po 10 .
  • #10 2552281
    skrzat_bu
    Poziom 13  
    Witam.

ostatnia szansa to wymiana kondesatorów na nowe...jak mi sie uda to po weekendzie to zrobie u kolegi i zobacze.....jak nie to chyba pozostaje kupic nową płytę i mam nadzieje że bedzie juz ok.
  • #11 2552795
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    sproboj jeszcze kosci pamieci jak ci sie uda go odpoalic sprawdz kosci lub wsadz je do kompa na ktorym wstanie i zrob MEMTEST. chodz jak napisal kol.Jankolo problem dotyczy bledu zapisu odczytu karty graficznej
  • #12 2564709
    skrzat_bu
    Poziom 13  
    kosci pamieci byly podmieniane na inne działające w 100% i nic sie nie zmieniło..

jak tylko bedzie okazja to wymieniam wszystkie kondesatory (zostalo 15 z 17 na całej płycie)...
    napisze jaki wynik dała zmiana kondes.
  • #13 2565820
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Może by tak przed wymianą czegokolwiek, zrobić choć ze dwa pomiary. Np. napięcia agp i pamięci ram.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem Pentium III 113 MHz podczas uruchamiania wydaje 8 krótkich sygnałów dźwiękowych, co według standardu BIOS AMI oznacza błąd pamięci wideo lub uszkodzenie karty graficznej. Próby wymiany karty graficznej (zarówno PCI, jak i AGP) oraz pamięci RAM nie przyniosły poprawy. Reset CMOS i odłączanie napędów również nie rozwiązały problemu. Nowy zasilacz nie pozwala na uruchomienie komputera, natomiast stary zasilacz czasami umożliwia start, choć z nieregularną stabilnością. Podejrzenia padają na uszkodzenie płyty głównej lub BIOS-u. Wskazano na możliwe uszkodzenie kondensatorów filtrujących na płycie, które mogą nie być wizualnie uszkodzone, ale straciły pojemność, co powoduje niestabilność. Zalecane jest wymienienie kondensatorów elektrolitycznych, szczególnie tych o dużej pojemności w pobliżu procesora i gniazda LPT. Sugerowano także pomiary napięć na magistrali AGP i pamięci RAM przed wymianą płyty. Ostatecznie planowana jest wymiana kondensatorów, a jeśli to nie pomoże, zakup nowej płyty głównej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA