logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renesas h8s/2215 - brak wykrycia USB przez komputer, co sprawdzić?

mikroprocek 07 Sty 2006 02:40 1952 3
REKLAMA
  • #1 2154720
    mikroprocek
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam.
    Od dłuższego czasu programuję mikrokontroler h8s. Problem pojawił sie podczas obsługi USB. Podłączam mikrokotroler do pc'ta via USB i nic się nie dzieje, system nic nie wykrywa. Rejestry do obsługi USB wydają mi się ustawione odpowiednio. Czy możliwe jest, że mikrokontroler obsługujący USB 2.0 nie bedzie działał na komputerze z USB 1.1 ?? Sam już nie wiem o co pytać, tyle się męcze z tym USB, a tu nic. Może tak : jak właściwie wygląda procedura samego odpalenia USB na mikrokontrolerze ( nie mowie tu o przesyłaniu danych) ?? Po prostu chcę, żeby windows wykrył nowe urządzenie ...
  • REKLAMA
  • #2 2155116
    Dexter77
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    USB jest dos skomplikowanym protokolem. Samo podlaczenie urzadzenia nic nie zrobi :) Nigdy nie bawilem sie USB tak od podstaw (tylko FTDI ;) )ale Windows napewno co jakis czas wysyla zapytania na szyne. Twoim zadaniem jest odpowiedziec na zapytanie i dopiero Windows zaczyna sie dogadywac, przeprowadzac enumeracje i wyciagac wiecej danych z Twojego urzadzenia jak np. nazwa, FID,PID, wielkosci przesylanych paczek itd.
    Wiecej w dokumentacji USB ktora ma kilkaset stron ;)
    Link chyba byl taki www.usb.org lub cos w podobie, nie pamietam bo mi splonal wraz z komputerem ;)
    Pozdro
    Dexter
  • REKLAMA
  • #3 2155554
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Samo skonfigurowanie USB z reguły nie wystarcza, trzeba jeszcze odpowiednio napisać algorytm komunikacji warst wyższych (to że jest wbudowane USB w mikrokontroler z reguły uznacza że jest wbudowana tylko warstwa odpowiadająca za wysyłanie pakietów treść pakietów, nawet tych które odpowiadają za inicjacje i wykrycie urządzenia trzeba samemu wytworzyć), do tego zdefiniować odpowiednie deskryptory.
    PS jeśli system nie wykrywa nawet nieznanego albo błędnego urządzenia to problem może też dotyczyć rezystora konfigurującego usb.
  • #4 3471686
    djfazee
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Witam,

gdzie mogę zakupić w Polsce programator Renesas, chodzi mi o kopiowanie zawartości układów H8S/2040, czy jest może jakiś inny programator który te układy obsługuje ?
REKLAMA