logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki język programowania wybrać do pisania firmware dla elektronika?

Norbert_lubin 07 Sty 2006 11:11 896 1
  • #1 2155085
    Norbert_lubin
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Witam wszystkich
    Mam ogromną prośbę do wszystkich zaglądających na post który napisałem a więc chciał bym zaczą uczyc się jakiegos jezyka programistycznego ale nie wiem ktory bedzie najbardziej rozwojowy i ktory może pomoc mi w przyszlosci zarobkowo znaczy sie jestem elektronikiem i chcial bym w przyszlosci pisac firmwery do sprzetu elektronicznego znac ich struktury itp... ale za rowno chcial bym by ten jezyk byl na tyle rozwiniety i przydatny by mozna bylo rowniez w tym jezyku wykonywac szereg innych prac zwiazanych z srodowiskiem windows i jego zasobami jesli moge prosic o wszelkie wskazowki od czego zaczac i jak sie do tego zaberac albo o ile znalazla by sie cheetna osoba by mnie wprowadzic w podstawy to naprawde bede wdzieczny moja chec rozwoju w tym kierunku do jest uwarunkowana tym iz na co dzien mam kontakt z elektronika a po mimo umiejetnosci naprawiania nie znam oczewistych zeczy jakimi w/w urzadzeniach sa firmwery ktore wykonuja raczej zasadnicze polecenia pozdrawiam i mysle ze znajdzie sie ktos kto udzieli mi pomocy
    Pilnie szukam kogos kto by zechcial udzielic mi pierwszych 3 lekcji z znajomosci c++ i kompilatora C++Builder6 moja gadula to 5026727 zapraszam
    _____________ZAMYKAM POST DZIEKI ZA POMOC____
    Lepiej zrobic małe coś jak Wielkie nic
  • Pomocny post
    #2 2155149
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Jeśli nie znasz jeszcze żadnego języka programowania to polecam na dobry początek Turbo Pascal 7, jest on przejrzysty i prosty, idealny do nauki programowania. Potem przesiądź się na C/C++, gdyż jest on chyba najszerzej używanym językiem programowania. Możesz w nim pisać pod DOSa, pod Windowsa i są specjalne wersje na mikrokontrolery, więc do elektroniki idealnie się nadaje.

Pod DOSa program napiszesz w każdym kompilatorze C++. Pod Windows najlepsze to Microsoft Visual C++, Borland C++ Builder. Jest jeszcze DevC++ ale on nie zawsze jest kompatybilny z pozostałymi.

Do nauki programowania kup sobie jakąś książkę, ponoć "Symfonia C++" jest full wypas. Jest taka w miarę ciekawa strona o programowaniu w różnych językach:
    www.4programmers.net

Na mikrokontrolery to musisz sam poszukać, bo nie pamiętam już nazw. Jest bardzo wiele darmowych narzędzi na internecie.

Jest jeszcze jeden bardzo popularny program do pisania na mikrokontrolery, a mianowicie Bascom, oparty na bardzo kiedyś znanym języku Basic. Wersję demo pobrać możesz ze strony producenta (demo polega na tym, że masz ograniczenie rozmiaru pisanego programu do 1 albo 2 kB, nie pamiętam dokładnie, ale to w zupełności wystarcza do "domowych" zabaw). Pełna wersja już coś kosztuje.

Strona producenta:
    http://www.mcselec.com

A tutaj masz jeszcze kilka stronek o Bascomie:
    http://www.google.pl/search?hl=pl&q=bascom+download&lr=
REKLAMA