logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż wyświetlacza w radiu PIONIER - nie działa po zmianie podświetlenia

Misiek 07 Sty 2006 13:51 969 8
REKLAMA
  • #1 2155548
    Misiek
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam problem z ponownym zamontowaniem wyświetlacza w panelu radia PIONIER. Zdjołem wyświetlacz ponieważ chciałem zmnienic jego podświetlenie. Myślałem że jest diodowe a tam była taka płaska taśma (nie wiem jak to fachowo się nazywa). Zamontowałem wyświetlacz spowrotem ale już nie działa tak jak przedtem. Wyświetla wszystko co się da, albo nic. Pewnie pokręciłem coś przy jego ponownym montażu. Prosze was o pomoc, bo nie wiem ja wytrzymie bez radia w samochodzie :cry: .
  • REKLAMA
  • #2 2155556
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Pewnie gdzies zrobiłeś zwarcie skoro się wszystko świeci. Przejżyj dokładnie to co lutowałeś.
  • REKLAMA
  • #3 2155647
    Misiek
    Poziom 11  
    Tylko, że ja go nie lutowałem. On jest wkładany i przytrzymywany metalowym obramowaniem.
  • REKLAMA
  • #4 2155704
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Gdzies coś ci zwiera bądz zle włozyłeś.
  • REKLAMA
  • #5 2155762
    Fałek
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    nie pamietam czy jest tam wyswietlacz z tasmą przylutowaną do druku,czy na gumce,jesli na gumce to wyczysc styki np.spirytusem i złóż spowrotem,powinno działać.
  • #6 2155899
    Misiek
    Poziom 11  
    Nie wiem jak to opisać jest to kawałek szkła z stykami u góry.
    Zaóważyłem, że jeżeli nie dogne wszystkich tych końcówek tej blaszki co trzyma to mam cosik na wyświetlaczu bądź nie. Może to zależy też od tych końcówek. Mysle, że to może być coś z tym bo ten końcówki jak się je odegnie żeby zablokowac dotykają srebnych elementów na płytce. Może one są z czymś połączone??
  • #7 2156015
    Fałek
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    wyswietlacz z płytą musi sie jakos łaczyc,znajdz to połaczenie i wyczysc(chyba ze jest lutowane to wtedy nic z tym nie rób).
  • #8 2156945
    Misiek
    Poziom 11  
    Czyszcenie tego łącza nic nie dało...
  • #9 2156981
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1328
    Popraw złącze panela od strony panela i radia. Typowe jak rozbierzesz panel w tym bazarku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy ponownego montażu wyświetlacza w panelu radia PIONIER po próbie zmiany podświetlenia. Wyświetlacz posiada płaską taśmę stykową, a nie diody LED, i jest mocowany metalowym obramowaniem. Po montażu wyświetlacz działa nieprawidłowo – wyświetla albo wszystko, albo nic. Przyczyną może być niewłaściwe ułożenie lub uszkodzenie styków blaszki dociskającej taśmę do płyty, co powoduje zwarcia lub brak kontaktu. Zalecane jest dokładne sprawdzenie i wyczyszczenie styków (np. spirytusem), poprawne dociśnięcie końcówek blaszki oraz kontrola połączenia wyświetlacza z płytą panelu. Lutowanie nie jest wymagane, gdyż wyświetlacz jest wkładany na złącze. Czyszczenie styków nie zawsze rozwiązuje problem, dlatego ważne jest precyzyjne dopasowanie i stabilne zamocowanie taśmy stykowej oraz metalowego obramowania, aby zapewnić prawidłowy kontakt elektryczny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA