logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KV-C2981D - różowy obraz i problemy z kolorami po włączeniu TV

kaziom 07 Sty 2006 15:14 1020 6
REKLAMA
  • #1 2155851
    kaziom
    Poziom 2  
    Zaznaczam że nie jestem fachowcem w branży lecz posiadaczem takiego odbiornika tv. Problem pojawił się nagle bez wcześniejszych nienormalnych objawów. Najpierw pojawił się problem z włączeniem pilotem, po wielu próbach zaskoczył lecz nim pojawił się obraz wyłączył się. Po kilku włączeniach zachowywał się tak samo. Po parogodzinnej przerwie załączyłem go ponownie. Pojawił się obraz lecz pojawił się problem z kolorami. Przy jasnch kolorach pojawia się zabarwienie w odcieniach różu a na konturach postaci lub innych elementów w obrazie po lewej stronie ciemniejszy odcień tego koloru. Zaraz po włączeniu przewaga koloru różowego jest duża, później w miarę rozgrzewania się kolory poprawiają się lecz nie jest to tak jak powinno. Obecnie nie ma problemu z załączeniem, problem z kolorami pozostał.
  • REKLAMA
  • #2 2155869
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Kineskop juz wykonczony.
  • REKLAMA
  • #3 2157128
    Tady1
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    Potwierdzam opinię kolegi Stanisława. Kineskop na pewno. Jest to typowe dla Sony z tego okresu. A miały być "samoregenerujące się przez 30 lat"
    (jak twierdzili niektórzy właściciele). Niestety, okazało się, że nie Sony, tylko Axiony wytrzymują dłużej. Ktoś zrobił wielu Polaków w bbbalona!
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 2157197
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3357
    No zaraz zaraz - to BE3B płyta i nie taka stara konstrukcja - nie ferowałbym takich radykalnych wyroków bez sprawdzenia choćby napięcia żarzenia i innych podstawowych napięć na PK. Poza tym objawy wskazują na inne jeszcze uszkodzenia, chocby to:
    kaziom napisał:
    Najpierw pojawił się problem z włączeniem pilotem, po wielu próbach zaskoczył lecz nim pojawił się obraz wyłączył się. Po kilku włączeniach zachowywał się tak samo
  • REKLAMA
  • #5 2159243
    kaziom
    Poziom 2  
    Wydaje mi się że z tym wyrokiem śmierci temu kineskopowi postawionym przez wcześniejszych przedmówców to trochę zbyt szybkie stwierdzenie.
    Do chwili tej awarii kolory były bez zarzutu. Na moje nie fachowe oko kineskop zużywa się chyba wprost proporcjonalnie do czasu, a efekt z kolorami pojawił się nagle. Być może jestem w błędzie. Na pewno zgodziłbym się z opinią Pana "peter falk" że należy po prostu to zbadać. Forum jest po to żeby można było podyskutować wymieniając opinie a każda wypowiedź jest ważna.
    Tak gwoli informacji jaki jest koszt takiego kineskopu?
    Czekam na inne wypowiedzi oraz dziękuję za poprzednie.
  • #6 2159334
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Witam!
    Jeżeli dysponujesz schematem sprawdż napięcia w torach emisji RGB. Podejrzewam uszkodzenie w torze R (red)-czerwony. Obejżyj płytke na cokole kineskopu.
  • #7 2383084
    Ptryna
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam ja też mam podobny problem u klienta.
    TV niby w porzo. a jednak róż na białych tłach.
    Obraz troszkę za szeroki.Dioda led mruga kilka razy po włączeniu (nie wiem ile razy).Myśle że uszkodzenie tkwi w przetwornicy. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem z telewizorem Sony KV-C2981D objawia się różowym zabarwieniem obrazu, szczególnie na jasnych kolorach i konturach po lewej stronie ekranu, które zmniejsza się po rozgrzaniu urządzenia. Początkowo występowały trudności z włączeniem pilotem, a następnie obraz wyłączał się samoczynnie. Diagnostyka wskazuje na możliwe uszkodzenie kineskopu, co jest typowe dla modeli Sony z tego okresu, choć niektórzy sugerują sprawdzenie napięć żarzenia i torów emisji RGB, zwłaszcza toru czerwonego (R). Zaleca się kontrolę płytek na cokole kineskopu oraz przetwornicy, gdyż miganie diody LED może wskazywać na jej uszkodzenie. Koszt wymiany kineskopu jest istotnym czynnikiem do rozważenia. Dyskusja podkreśla potrzebę dokładnej diagnostyki przed postawieniem ostatecznej diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA