logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kontakt do puszki z 3 kablami bez miernika?

Maćkos 07 Sty 2006 20:05 3425 11
  • #1 2156989
    Maćkos
    Poziom 2  
    Witam ! od razu chciałbym podkreślic że bardzo słabo się znam na tych sprawach.(a powinienem :/ )
    A moje pytanie brzmi tak :
    Jeśli mam puszke (w której są zdaje sie 3 kable) to jak podłączyć do niej kontakt i czy będzie samobójstwem jesli nie wyłącze prądu przed tą operacją?
    Prosze o to abyście napisali krok po kroku co powinienem zrobić. Największy sęk jest w tym że nie posiadam przyżądów do pomiarów , mam tylko kabel, kombinerki i kontakt :D
    Z góry dziękuje i pozdrawiam!
  • #2 2157024
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Z takimi przyrządami, to lepiej się za to nie zabieraj.
    Trzeba określić gdzie jest faza, gdzie zero, a gdzie przewód neutralny. Wtedy fazę i zero do kontaktu, a neutralny do bolca.

Swoją drogą taki topic pasuje do działu "Na Wesoło" :D
  • Pomocny post
    #3 2157185
    Bart0sz
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Po pierwsze wylaczamy prad.
    Po drugie po kablach mozemy okreslic gdzie jest uziemienie, gdzie faza, a gdzie neutralny (jesli to elektryk podpinal).
    -=-=-=-=-
    Uziemienie- kolor kabla: zółto-zielony
    Faza- kolor kabla: brazowy lub czerwony
    Neutralny- kolor kabla: niebieski lub czarny

Dobrze by bylo jak bys mial miernik, to bys pozniej sprawdzil trzy dobrze podłaczylesz.
  • #4 2157262
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Z kolorami kabli to bym nie ryzykował. Za często są podłączane odwrotnie.
    Musisz mieć probówkę, albo chociaż żarówkę. Podłączaj przez nią każdy przewód na krótko do np kaloryfera. Jak mignie to faza.
  • #5 2157310
    Figi
    Poziom 37  
    Z kaloryferem, to tylko jeśli mieszka w domu jednorodzinnym, bo jak w bloku, to jeśli będzie miał pecha może być nieciekawie.
    A jak rozróżni neutralny i zero? To nie jest takie do końca obojętne.
    Ewentualnie sprawdzając po kolorach w innych gniazdkach, ale wtedy kontrola miernikiem obowiązkowa :!:
  • #6 2157859
    Maćkos
    Poziom 2  
    OK. a w przypadku kiedy chce przeciągnąć kabel z tej puszki do innego pomieszczenia i tam do kontaktu , to jaki tam powinien byś kabel ?
    Ja mam taki jak bodajze do przedłużacza (z dwoma drucikami niebieskim i czarnym) będzie dobry ? I w takim wypadku jak zamontować ?
  • #7 2157994
    pakuz
    Poziom 14  
    Tak właśnie często jest odwrotnie u mnie np. alektrycy wszędzie faze dali czarnym. Myłsle że próbóweczka za 3 zł by sie przydała
  • #8 2158040
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    BartOsz !!! Czarny czy niebieski-najlepiej jak sprawdzisz osobiście -to już nic wiecej nie napiszesz
    Figi -Ok do tematu: dużo wyjaśniłeś.
    Ja tylko w sprawie BHP i życia-szcześliwego.
  • #9 2158074
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    A ja wampwoiem jak to zrobic ( nigdy nei ufalem kolorkom )
    Bierzemy jakas zarowke w oprawce tak zeby koncowka kabli byla nieizolowana.
    Wylaczamy prad.
    przygotowywujemy kableki w ppuszcze sciagmy z nich izolacje.
    Wlaczamy prad i kombinujemy podaczamy raz tak raz tak az zarowka zaswieci , jak zaswieci mamy wszystko rozwiazane :)
  • #10 2158120
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    Stingerek jak masz za dużo znajomych -to kombinuj w/g własnego "pomysłu"naj lepiej w łaźence,kuchni itp.
    PS. gdy żarówka nie swieci-można sprawdzić palcem ,jeszcze lepiej językiem-jak szczypie -to jest napięcie większe niż 1,5V
  • #11 2158638
    Figi
    Poziom 37  
    Maćkos napisał:
    OK. a w przypadku kiedy chce przeciągnąć kabel z tej puszki do innego pomieszczenia i tam do kontaktu , to jaki tam powinien byś kabel ?
    Ja mam taki jak bodajze do przedłużacza (z dwoma drucikami niebieskim i czarnym) będzie dobry ? I w takim wypadku jak zamontować ?

Teoretycznie - możesz. W praktyce - nie polecam.
    1. W przedłużaczu masz zapewne linkę.
    2. Podejrzewam, że nie zwracasz też uwagi na przekrój przewodów. Jeśli dasz zbyt cienkie i podłączysz do gniadka np. pralkę, to prędzej czy później dojdzie do awarii.
    3. Dwa przewody oznaczają, że ewentualny bolec podłączysz pod "zero". Kiedyś tak się robiło, ale obecnie sandardy są trochę inne.
  • #12 2158702
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1594
    Kolega musi kupić próbnik neonowy. Nie ma wyjścia. Na kolory nie patrz, bo wielokrotnie są pomylone. Jak w domu ma różnicówkę i wepnie między przewód ochronny a fazę żarówkę to różnicówka wywali. Odrórznić przewód ochronny i neutralny nie tak łatwo (chyba, że kolory nie polecam).

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie kontaktu do puszki z trzema kablami wymaga rozróżnienia przewodów: fazowego, neutralnego i ochronnego (uziemienia). Zaleca się wyłączenie zasilania przed rozpoczęciem prac ze względów bezpieczeństwa. Kolory przewodów zwykle są następujące: żółto-zielony dla uziemienia, brązowy lub czerwony dla fazy, niebieski lub czarny dla neutralnego, jednak często zdarzają się pomyłki, dlatego nie należy polegać wyłącznie na kolorach. Do identyfikacji fazy można użyć próbówki neonowej lub żarówki w oprawce, podłączając kolejno przewody i obserwując świecenie. Brak miernika utrudnia precyzyjne sprawdzenie, dlatego zakup próbówki jest rekomendowany. Przy przeciąganiu kabla do innego pomieszczenia niezalecane jest używanie kabla z dwoma przewodami (np. do przedłużacza), gdyż brak przewodu ochronnego i niewłaściwy przekrój mogą prowadzić do awarii i zagrożeń. W praktyce bez odpowiednich narzędzi i wiedzy podłączanie kontaktu jest ryzykowne i niezalecane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA