logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dafne PDH 585 - silnik pralki grzeje się i traci moc przy wirowaniu

kangus 07 Sty 2006 21:09 1845 10
REKLAMA
  • #1 2157215
    kangus
    Poziom 11  
    Witam wszystkich i pozdrawiam.
    Cykl prania przebiega normalnie (ostatnio wymieniałem programator)
    Przy normalnych obrotach prawo lewo silnik się nagrzewa gdy dochodzi do wirowania zaczyna wirować i po chwili staje jakby nie miał mocy następnie próbuje jeszcze raz i to samo. Czytałem wcześniej że to może być kondensator ale niedawno też go wymieniałem jakieś miesiąc temu. Pomocy z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 2157442
    bolczyk13
    Poziom 18  
    Ocena: 82
    Jeżeli oczywiście wymieniłeś kondensator na taki sam tzn.16uF to sprawdź
    czy w kostce przyłączeniwej silnika nie ma nadpaleń.Mam nadzieję ,że sprawdziłeś stan paska klinowego i jego naciąg.
    Pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #3 2157633
    nokia 3650
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    a .moze pomyliles koncowki przewodow przy programatorze albo wstawiles uzywany.
  • REKLAMA
  • #4 2158698
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    Witam
    Jeśli już sprawdziłeś to co radzą koledzy a objawy nadal sa te same sprawdż jaka jest rezystancja uzwojeń silnika-może mieć skrót stąd opisane przez Ciebie efekty.Pozdrawiam
  • #7 2162201
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    Cytat:
    gdy dochodzi do wirowania zaczyna wirować i po chwili staje jakby nie miał mocy następnie próbuje jeszcze raz i to samo

Paw_el :arrow: pewnie dlatego że filtr jest brudny silnik traci moc :D

ten opis pasuje do przebicia grzałki, ale ja się na ten temat nie wypowiadam :?

(axxx nie czytaj tego!)
  • #8 2174017
    kangus
    Poziom 11  
    Witam wszystkich i dziekuję za odpowiedzi ale problem ciągle ten sam
    Pasek klinowy oki
    Nadpaleń w kostce przy silniku nie ma
    Programator podłączony prawidłowo i jest nowy.
    Woda z bębna nie przecieka.
    Grzałka nie ma przbicia.
    Kondensator oki.
    Wodę odprowadza oki i filtr oki
    Jeszcze nie sprawdzałem rezystancji uzwojeń ale jak to zawidzie to już nie wiem. A czy ktoś miał problem może natury mechanicznej jakiś łożysko albo coś chodź bęben nie ma jakiś wielkich oporów.
    Pomocy z góry dziękuję!!!. Pozdrowionka dla wszystkich.
  • #9 2174702
    bolczyk13
    Poziom 18  
    Ocena: 82
    Jeżeli łozyskowanie bebna by poleciało to byś słyszał hałas.Spróbuj ręką obrócić bęben i zobaczysz czy nie ma jakiś oporów i czy lekko sie obraca. Może czasami coś dostało się do zbiornika i blokuje bęben.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 2274035
    nokia 3650
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Wymien na nowy kondesator jeszcze raz albo masz uszkodzone uzwojenie silnika lub ten programator zle podlaczyles lub wstawiles programator uzywany uszkodzony.Najlepiej i pewny byl bys sprawdzajac silnik przez wymontowanie i podlaczenie nowych czesci i wykonanie pomiarow.
  • #11 2274511
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    nokia 3650 napisał:
    Wymien na nowy kondesator jeszcze raz albo masz uszkodzone uzwojenie silnika lub ten programator zle podlaczyles lub wstawiles programator uzywany uszkodzony.Najlepiej i pewny byl bys sprawdzajac silnik przez wymontowanie i podlaczenie nowych czesci i wykonanie pomiarow.

Ta praleczka albo hula albo już dawno jest na złomie,bo kangus nie daje znaku życia od 12 01. -może teraz się odezwie i poinformuje nas o finale sprawy(o ile taki był).

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Dafne PDH 585 ma problem z silnikiem, który nagrzewa się i traci moc podczas wirowania, co powoduje zatrzymanie bębna. Wymieniono programator oraz kondensator (16uF), jednak problem nadal występuje. Sprawdzono stan paska klinowego, naciąg, brak nadpaleń w kostce przyłączeniowej silnika, prawidłowe podłączenie programatora, drożność filtra i odprowadzanie wody, a także brak przebicia grzałki. Sugerowano pomiar rezystancji uzwojeń silnika w celu wykrycia ewentualnego zwarcia. Rozważano również możliwe problemy mechaniczne, takie jak uszkodzenie łożysk lub blokada bębna, jednak bęben obraca się lekko i bez hałasu. Zalecano ponowną wymianę kondensatora lub sprawdzenie silnika i programatora poprzez demontaż i pomiary. Brak dalszych informacji o rozwiązaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA