logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Dafne PDH 585 - wolne obroty wirowania, jak sprawdzić silnik?

myrcin 12 Lis 2007 19:50 2681 10
REKLAMA
  • #1 4474138
    myrcin
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Witam!
    Sprzęt: Pralka Dafne PDH 585, silnik jugosłowiański
    Problem: wolne obroty na wirowaniu, obroty są ale wolne, poza tym pralka działa ok.
    Pomierzyłem uzwojenia na silniku:
    czerwono-czarny 1 |
    __________brąz 2 | | 5 czerwony
    __________żółty 3 | | 4 zielony
    pomiędzy 1-2 5 ohm
    pomiędzy 1-3 36 ohm
    pomiędzy 1-4 36 ohm
    pomiędzy 1-5 8 ohm
    pomiędzy 2-5 12 ohm
    pomiędzy 3-4 50 ohm

Czytałem forum i było kilka sugestii. Więc: sprawdzałem grzałkę i jest ok, kondensator też ok. Mierzyłem napięcie przy załączonym wirowaniu pomiędzy 1-5 i wynosiło 80-100V. Czy to programator jest uszkodzony?
    Jak bez wymontowywania silnika (może jakieś połączenie) można sprawdzić ten silnik?
    Z góry dzięki za pomoc...
  • REKLAMA
  • #2 4474402
    krzysiekl
    Poziom 22  
    Ocena: 141
    Sprawdź napięcie pomiędzy 1 a 2 Na praniu jest ok?
  • REKLAMA
  • #3 4474436
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Sprawdź silnik na samym wirowaniu podłączając go oddzielnie z sieci (na forum jest opisane jak podłączyć uzwojenia z kondensatorem) jeżeli efekt sprawdzenia będzie pozytywny to masz uszkodzony programator.Pozdrawiam.
  • #5 4475900
    as53
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Witam. Jeżeli w pralce jest programator P-124, to sprawdż jego styki . Mogą być wypalone i powodować zwarcie. - Silnik możesz sprawdzić przewodem z dwoma końcówkami konektorowymi. Zdejm pasek klinowy , a przewód zapnij np. na 1-2, 1-5 lub 2-5 .Włącz przewód do sieci , (silnik będzie potrzebował rozruch ) wykonaj ręką energicznie obrót kołem pasowym silnika. Dobry silnik po krótkiej chwili powinien wejść w wysokie obroty.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 4477518
    myrcin
    Poziom 16  
    Silnik ma upalone uzwojenia które są widoczne od strony bez wałka na pasek. Nie wychodzi na obroty.
    Czy taki silnik nadaje (można?) się do przezwojenia? Czy raczej szukać nowego?
  • #8 4477546
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    Jasne że się przezwaja - i to z dobrym skutkiem :D
  • #9 4477589
    gabares
    Poziom 19  
    Ocena: 151
    Lepiej sprawdź dlaczego się spalił .Często powodem jest woda wyciekająca z dziurawego zbiornika,.Pozdrawiam
  • #10 4477923
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Do takiej pralki często można znaleźć silnik z odzysku. Często wychodzi taniej niż przewinięcie. Popatrz czy w okolicy silnika nie ma nacieków po wodzie. Jak są to wymiana silnika rozwiąże problem tylko na chwilę.
  • #11 4481867
    myrcin
    Poziom 16  
    Silnik zamówiłem przez allegro. Rzeczywiście taniej niż przezwojenie/przewinięcie starego silnika. Jeżeli chodzi o "przecieki" z będna to nie stwierdziłem żadnych...
    Na razie czakam na nowy silnik...
    Dzięki za pomoc...

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Dafne PDH 585 ma problem z wolnymi obrotami podczas wirowania, mimo że silnik (jugosłowiański) działa i obroty występują, lecz są zbyt niskie. Pomiar rezystancji uzwojeń silnika wykazał różne wartości, a napięcie na uzwojeniach podczas wirowania wynosiło 80-100 V. Sprawdzono grzałkę i kondensator, które są sprawne. Wskazano, że problem może leżeć w uszkodzonym programatorze (np. model P-124), którego styki mogą być wypalone i powodować zwarcie. Zalecano test silnika poprzez podłączenie go bezpośrednio do sieci z kondensatorem i ręczne rozruchanie wału, co pozwala ocenić jego sprawność. Hydrostat nie wpływa na prędkość obrotową, a jedynie na załączanie wirowania. W przypadku widocznych uszkodzeń uzwojeń silnika możliwe jest jego przezwojenie, jednak często korzystniejszym rozwiązaniem jest zakup silnika z odzysku, co jest tańsze i skuteczne. Należy także sprawdzić, czy nie ma wycieków wody z bębna, które mogłyby powodować uszkodzenia silnika. Ostatecznie autor zamówił nowy silnik przez internet, co okazało się bardziej opłacalne niż przezwojenie starego.
REKLAMA